I anledning denne diskusjonen vil jeg slå et slag for Norsk etymologisk ordbok av Yann de Caprona. En koloss av en ordbok som forteller historien mer enn 12 000 norske ord – deres avstamning, opprinnelse, slektskapsforhold og betydningshistorie. Å studere ordenes opprinnelse og vandring gjennom tid og land, er ikke bare artig i seg selv, det gir også en dypere forståelse for ordenes betydning.
Siden boken tar for seg norske ord, handler den ikke direkte om det du etterspør, Øystein, nemlig norske ords vandring ut i verden. Men noen finner vi da, for eksempel ”ski: redskap til å skli på snø med. Norsk ord som er blitt internasjonalt under ulike stavemåter som walisisk sgi, italiensk sei og spansk esquí.” (Ja, jeg ser at du også nevner ski.)
Om ordet troll skriver de Caprona: ”Av norrønt troll av omdiskutert opprinnelse, kanskje beslektet med middelaldertysk trol(le) ”uhyre, spøkelse, troll, grov person”. Så kanskje trollene ikke er så urnorske som vi liker å tro!
En skattekiste og et must for enhver som er interessert i språk!
Viser 1 svar.
Jeg har bestandig interessert meg for ordenes opprinnelse, betydning og vandring, etymologi. Jeg har også den boka du nevner, Norsk etymologisk ordbok og en til nesten like tykk, Våre arveord ( etymologisk ordbok over det danske og norske språket. Videre har jeg diverse ordbøker, bøker om ordtak osv med forklaringer, og så er det også en mengde opplysninger ute på nettet. Det er et hav å ta av for den som er interessert.
Jeg har ingen utdannelse i språkvitenskap, lingvistikk, så mulige feil kan nok forekomme. Skulle jeg starte på utdannelse i dag, kan det nok hende det hadde blitt noe slikt.
Min hensikt med denne serien er å vise til språkslektskap og hvordan de forskjellige språkene påvirker hverandre og utvikler seg. I dag er det norsk som blir påvirket av engelsk. For tusen år siden var det andre veien. Men norsk kommer igjen fra norrønt som har sitt opphav i den germanske delen av den indoeuropeiske språkfamilie. Dette kan det skrives mye om, men det faller kanskje utenfor dette forumet(?!).
For de som er interessert i gamle språk vil jeg nevne bøkene: Språk og historie av Tore Janson, og spesielt I døde språks selskap av Ola Wikander. God lesing!