Jeg er på jakt etter skjønnlitteratur der en tenåring opplever at moren, faren eller et søsken blir alvorlig syk. Det skal dreie seg om fysisk (somatisk) sykdom eller skade/ulykke, ikke psykiatri. Hvordan opplever tenåringen situasjonen, hvilke følelser, tanker og ønsker har han/hun.
Hele boken behøver ikke handle om dette, men det må være et element, gi innblikk i hvordan den unge har det i denne situasjonen. Er takknemlig for all hjelp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 19 svar.

Kanskje Stille, stille, stille av Synne Sun Løes kunne passe?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I taket lyser stjernene av Johanna Thydell handler om en 13-åring som har en mor som er i ferd med å dø av kreft. Veldig bra på både jentas sorg, men også hennes frustrasjon over å være "hun med moren som har kreft" hele tiden. Har blogget om boka her: http://www.sandlund.net/bookblog/2013/10/i-taket-lysar-starnorna-johanna-thydell/ (Jeg leste den på svensk.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Linn Rottems flotte debutroman fra tidligere i år berører dette temaet. Forestillinger om et hjem er en imponerende god bok, har dog ikke lest den med en sykepleierutdanning for øyet. Tror det kan være interessant!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

http://bokelskere.no/EKoPeKo/boksamling/2349670/ Denne boka her handler om ei ung jente, hun er vel over tenåra, men er vel kanskje litt aktuell likevel, hun mister hvertfall faren, og moren blir hardt skadd.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skjønner ikke hvordan jeg klarte å glemme denne, for det er antageligvis årets fineste ungdomsbok: Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn. Som den mannen kan skrive... Her er det riktig nok onkelen som blir alvorlig syk og gradvis visner bort, men han har i stor grad vært en farsfigur. Boka fikk Brageprisen i år.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det første jeg tenkte på er Min søsters vokter. Har ikke lest boka, men har sett filmen flere ganger. Ser for meg at boka også er bra. En annen er The Fault in Our Stars. Hovedpersonen er både syk av kreft, og venn av andre med kreftdiagnose. Det blir ikke pårørende i den forstand, men man får jo innblikk i hodet til en ungdom som opplever sykdom fra flere hold.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nødvendig galskap av Jenn Crowell er kanskje skivebom? Jeg husker det fascinerte meg at denne ble utgitt da forfatteren bare var 17 år (debuten hennes). Men hovedpersonen opplever at ektefellen dør av leukemi, derfor tenker jeg skivebom... Husker den som bra.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Innser at den ikke er helt det du spurte etter, men vil likevel anbefale The Sky Is Everywhere av Jandy Nelson. Den handler om tenåringsjenta Lenny som sliter med å takle at søsteren døde av arytmi. En utrolig nydelig bok som gav meg fantastisk trøst, nytt håp og mange tårer. Om ikke annet anbefaler jeg den som en flott leseopplevelse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg elsker deg" av Hilde Hagerup. Hovedpersonen Ellen er ei jente med "spesielle behov" som opplever at moren får kreft. Sterk, lettlest og fin!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Monsteret kommer av Patrick Ness er enestående vakker. Handler om 13 år gamle Conor og hvordan han opplever morens kreftdiagnose.

Boka er basert på en idé av forfatteren Siobhan Dowd, som selv døde av kreft før hun fikk skrevet den ferdig. Den er nydelig illustrert av Jim Kay:

skriv bildebeskrivelse her

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt enig! Den liker jeg veldig godt også!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Hjem" av Anne Karin Elstad - dette er hennes selvbiografi om oppveksten, og en utrolig fin bok! Det er jo ikke skjønnlitteratur, men skrevet av en skjønnlitterær forfatter med den "klo" hun er kjent for. Moren døde da Anne Karin var tolv år. Jeg husker ikke nøyaktig hvordan dette ble beskrevet i boka, men kan være verdt å sjekke ut.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Tusen takk for fine tips!
Jeg tar gjerne imot flere:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det aller første som falt meg inn nå, var Brødrene Løvehjerte - men det er vel en litt annen vinkling du er ute etter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Brødrene Løvehjerte var noe av det første jeg tenkte også :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er det noen spesiell sykdom du tenker på?
Tenker du en bok for ungdommen eller en bok for di voksne rundt for å forstå ungdommen?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk skal dere ha, Grethe og Marit,
Jeg spør på vegne av en som skal skrive en bacheloroppgave i sykepleie om temaet "tenåring som pårørende", og ønsker å flette inn noen skjønnlitterære avsnitt. Det er derfor ikke en bok spesielt for ungdom jeg er ute etter, heller ingen spesiell sykdom.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De første bøkene jeg tenkte på innser jeg etterhvert at handler mer om sorgen da de har gått bort.
Men du har jo feks: Mamma tar ikke lenger telefonen, I taket lyser stjernene og Jeg har en mamma med kreft.
Det er lenge siden jeg har lest disse, så husker ikke helt hvordan de er. Hvis du ønsker kan jeg også finne link til de bøkene om sorg jeg tenkte på, hvis det er relevant?

To av disse er jo reelle ting som har skjedd, men de er ikke skrevet som faglitteratur eller noe sånt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

JarleLeseberta_23BenedikteHelena EGrete AastorpEileen BørresensomniferumLisbeth Marie UvaagTone HGrete AmundsenAnne-Stine Ruud HusevågKristina Jernstrøm LyseboritaolineKirsten LundCecilie MLailaHeleneEgil StangelandLene AndresenMorten MüllerGodemineStig THilde Merete GjessingHilde VrangsagenMarit HøvdeInger-LiseIreneleserG LIngunn STerje MathisenCarine OlsrødAneKorianderBjørg L.Julie StensethKarin BergPi_MesonJarmo LarsenTatiana WesserlingHarald K