Nei nei. Fredhøis utga minst 9 bind av Steinbeck som jeg kan sette fingeren på. Og jeg tillater meg å være tvert om uenig i vurderingen av forlaget.

Fredhøis var et lite norsk forlagseventyr, grunnlagt på 20-tallet av en Askeladd av en forlegger. En sjømann som gikk på land med en drøm om å bli forfatter og en Petter Smart-ide hentet hjem fra fjerne utland: Billige bøker med limfreste rygger. Fredhøi het han, og forlaget hans skulle komme til å teppebombe landet med litteratur i mer enn et halvsekel. Litterære hummere og kanarifugler i ellevill blanding. Romaner, ukeblad og tegneserier publisert på papir som kommer til å gå i oppløsning bare få år etter at e-bøkene er blitt redusert til random noise. Lenge mest kjent for "Skib O'Hoi", Norges første magasin for sjømenn - fremdeles husket med nostalgiske nikk av han-mennesker som støvlet omkring i kystbygdene dengang da. Forlaget utga mye sjangerlitteratur, javel. Men herregud så mye leseglede og leseLYST det forlaget har generert! Personlig skulle jeg ønske at vi fremdeles hadde minst et slikt viltvoksende løvetannforlag her til lands.

Og jeg legger til at selv om forlagets utgivelser - i den grad det er mulig å vite noe om dem lenger, stort sett udokumenterte som de er - nok var basert på personlig smak og behag virker de langt fra tilfeldige. Faktisk er det mye høykvalitet å finne, også i berget av sjangerfiksjon de produserte.

Det er helt riktig at bøkene fra Fredhøi stort sett mangler opphavs- og produksjonsdata. Mange HAR vel ikke kolofonside engang. Bok-Norge er ellers veldig flik til å registrere slike data (i motsetning til de fleste Utland), men ikke Fredhøi. Du finner ikke bøkene i Bibsys eller Norbok. Du finner de sjelden i bibliotekhyllene. Selv sjangerhistorikerne har veldig lite informasjon om forlaget. Fordi, gjetter jeg, Fredhøi produserte for konsum. Bøker er til for å leses.

Fredhøis forlag avgikk ved døden og liket ble fortært av Egmont i 1992. Jeg utbringer herved en skå til dets minne. Hipp hipp.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Jeg har åtte Steinbeck-bøker fra Fredhøis forlag. Konsum, absolutt. De kom sannsynligvis i hus på 1970-tallet en gang og har fulgt med på flyttelass og ommøbleringer i hopetall - men for første gang på flere tiår har jeg nå hentet dem fram igjen. Foreløpig bare en, men de andre står nå på vent. Med den første gikk det som det antakelig måtte gå: Jeg leste den i stykker. Ryggen tålte ikke påkjenningen. Late menn og muntre piker er nå satt tilbake i hylla i sørgelig redusert tilstand, med teip både her og der.

I samlesingsprosjektet skal vi nå straks gå løs på Perlen. Min utgave av den er også fra Fredhøi, men oversatt av selveste Johan Borgen og i en litt annen innbinding enn de andre jeg har. Dog: Kolofonsida er ikke tettskrevet, for å si det mildt. Så her er det kvalitet og nonchalanse i skjønn forening. Kanskje den tåler å leses en gang til uten å gå i oppløsning ...

Jeg håper du lykkes med detektivarbeidet ditt - sjøl har jeg gjort sporadiske forsøk på å finne ut om klassikerne fra Fredhøis forlag er såkalt "tilpassede" utgaver, men har aldri hatt utholdenhet til å gjøre det store gravearbeidet. Hvis du kommer over mer informasjon, håper jeg du deler den med oss!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Der dukka pinadø det navnet opp igjen, etter veldig mange års fravær: Fredhøis. Husker jeg leste en westernserie utgitt gjennom det forlaget, men jeg husker absolutt ingenting av forfattere og titler - for det var flere, og jeg husker jeg anså dem for ganske gode, bedre enn Morgan Kane, og jeg har på følelsen at det var den westernserien som fikk meg interessert i Louis Lamour, som blei et vakkert litterært vennskap og jeg vil trolig lese hele Lamours gullrekke om igjen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg kom også over ei Fredhøi-utgåve av Late menn og muntre piker i ei brukt-kasse i dag. Den blei sjølvsagt med heim. Pocket. Håper den tåler gjennomlesing litt betre enn din utgåve når eg tek fatt på den om nokre månadar.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fredhøi i pocketutgave høres virkelig ut som konsumvare. Mine har iallfall harde permer, men faller altså fra hverandre likevel. Les pent!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Nei gubevars, jeg er da ikke fornærmet - hverken på egen eller Fredhøis vegne :-) Ikke tror jeg noen er nedlatende fordi de sier noe som jeg senere er uenig i heller. (Hm, lyder som en slags resiprok sinnslidelse). Har bare en tendens til å fyre løs med usammenhengende informasjonsdumper av og til. Et utløp for min indre gale professor. Ikke ta det for alvorlig.

Du har helt rett i det du sier om papirkvalitet, det var ikke just presis slik jeg antydet. Fredhøis utga alt mulig. Fra "gavebøker" til pocketbøker. Og tegneserier - uten at jeg vet alt de måtte ha hatt fingrene i husker jeg at de til forskjellige tider utga hefter både med krigs og western serier.

Mulig jeg kan bidra med litt til en annen gang; fikk plutselig lyst til finne ut mer om forlaget....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågMarianne  SkageHarald KFiolToveBertyKaren RamsvikBerit B LieLailaEli HagelundTanteMamieTove Obrestad WøienMarianne TKirsten LundmgePi_MesonG LKristine LouiseTor-Arne JensenDinaTheaTone SundlandLiv-Torill AustgulenStig TAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJarmo LarsenVannflaskeNinagretemorBente NogvaCarine OlsrødritaolineReidun SvensliGrete AmundsenKjell F TislevollInger-LiseMarit HåverstadEmil ChristiansenTatiana WesserlingBenedikte