Tante Sofie i Folk og røvere i Kardemomme by var et fruentimer. En litt streng og spiss dame.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 19 svar.

Sorry, men skjønte fortsatt ikke (°_°) ... Oops

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da må du kikke litt i ei synonym ordbok, de har dem på biblioteket.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ærlig talt, google eksisterer da for en grunn.

"Ordet fruentimmer hadde i dansk opprinnelig betydningen «kvinneværelse», men ble senere brukt om en enkelt kvinne. Senere fikk ordet nedsettende betydning."

"Fra betydningen «kvinneværelse» fikk ordet etterhvert betydningen «samling av kvinner», før det til slutt fikk betydningen «en kvinne»."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er da mye mer interessant å lese bokelskernes egen oppfatning av et ord enn en (dårlig forklart) "fasit"! Bruk og betydning av ord og uttrykk kan også forandre seg over tid og variere mellom landsdelene. Så bare fortsett med å spørre, Rebecca!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Men det var ærlig talt ikke særlig oppklarende.....at fruentimmer er en betegnelse på en kvinne visste vi jo - men hva slags kvinne er det betegnelsen på? En spiss og stram kvinne er foreslått. Jeg har selv valgt fruentimmer - og for meg betyr ordet mer voksen og bestemt dame..

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I denne sammenhengen er det vel ment litt humoristisk også, eller er det bare jeg som oppfatter begrepet som skrevet med et lite glimt i øyet?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Men er sikker på at et raskt google-søk kan gi et mye bedre svar på under ti sekunder enn å sitte i timesvis å vente på at ti forskjellige mennesker skal komme med sin definisjon. Kanskje det bare er meg.

Synes ikke det var en så dårlig forklaring. Det er en nedsettende måte å si "kvinne" på, og har synonymene som følger: "brud, dame, det svake kjønn, donna, elskerinne, eva, evadatter, frue, hunn, husfrue, husmor, hustru, jente, kjerring, kjerringemne, kone, kvinne, kvinnemenneske, kvinnfolk, lady, medsøster, møy, rødstrømpe".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, der var kryssord-synonymene... I et miljø hvor det finnes mye grov prat syns jeg det er langt mer oppfinnsomt med ord man ikke nødvendigvis passer i kryssordet, og fortsatt ikke er så upassende (i hvert fall i de fleste situasjoner) som "bitch"... Mentalt føyer jeg umiddelbart på flere fine tilnavn til lista di, ikke nødvendigvis pene, men ikke stygge heller... Som hespetre (vrang og umedgjørlig), mehe (så dum at det er en plage), matrone (sånn trumpete kokkeaktig kjerring truandes til å hente tegneserie-kjevlet), rivjern (stri, hardhendt og røff til å jobbe), valkyrje (stolt og nådesløs), heks sier seg relativt bra selv (og fra min egen dialekt - boso (tjukk, ubehagelig og med dårlig hygiene) og skrømsle (mager, kråkeaktig og ser gjerne syk/ sliten ut)); dersom synonymet bare skal være "kvinne"... Bare for å ta noen!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hmm... Ganske bra avsporet av meg, ja... Tvert i mot av et fruentimmer det meste her... haha!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje hun ikke trengte å vite svaret på under ti sekunder :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Herregud, jeg forsto jo ikke hva som var på nettet! Det er en grunn jeg sa at de som bare sier at jeg skal google det kan la være å si noen ting som helst. Jeg skjønte ikke hva du mener, når du bare har kopiert rett fra Wikipedia, og det er nettopp slik at jeg ikke skjønte det som sto på Wikipedia. Ja vel, skal jeg google alt mulig kan jeg bare slette denne tråden, og bare finne meg et annet sted å være, fordi her er det bare folk som klager uansett. Det er en grunn jeg spør om det altså. Uansett hva jeg gjør her er det uakseptabelt, så jeg synes at jeg bare skal fortsette å være på goodsreads da.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bare fortsett å spørre du, Rebecca! (Men hvis du vil være med på diskusjoner her inne, må du nok venne deg til å tåle litt motgang også en gang iblant!)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kjenner blir litt provosert når jeg leser her. Nå har veldig mange brukerer her inne kritisert Rebecca for at hun åpner nye tråder når hun lurer på hva ord betyr, og flere her har foreslått at hun hadde en tråd der hun spurte om forklaringer. Så blir det og galt? Det er greit at google er bra, men det er da lettere å forstå når man får det forklart direkte. Og det er vel litt tungvint å gå på biblioteket for å slå opp i ordbok hver gang man kommer over et ord man ikke forstår.

Jeg ser ofte her inne at vi skal oppmuntre barn og ungdom til å lese mer. En viktig del av å lese er å forstå boka, og for å forstå boka må man naturligvis forstå ordene. Vi oppmuntrer ikke yngre til å lese om vi kritiserer dem når de spør om hjelp. Vi trenger yngre lesere, og vi har godt av at de er en aktiv del av forumet, det er Rebecca et godt eksempel på. Hun tilfører både innsikt og engasjement her, og det burde vi sette pris på.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Jeg synes bare du skal fortsette å skrive her, og om noen få er dumme skal du bare ignorere det. Selv liker jeg det du skriver her, for du har så mange interessante tanker om ting og tang.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg forstår frustrasjonen din og syns det er langt bedre med en "syns"-oversettelse enn den som er pinlig korrekt... Assosiasjoner er bedre til å beskrive billedlig. Hva er det som er uakseptabelt? Bare fortsett, Rebecca, ikke la deg nedmuntre!!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Nedmuntre :)
Fint ord!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oppmuntre er jo encourage på engelsk, så discourage må da bli nedmuntre?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fortsett. Når jeg støter på et fremmed ord må jeg alltid finne ut hva ordet betyr. Å bruke nettet er en måte, men det fins også andre. Jeg har en mengde ordbøker av alle slag som gir mange gode forklaringer. Og gode venner er til uunnværlig hjelp, også når det gjelder ukjente ord.
Mange ganger ønsker jeg også å finne ut mer om kjente ord og uttrykk, hvor kommer de fra og hva er den egentlige meningen og ordenes vandring. Jeg har i årenes løp lært mye om ord/ ordtaks betydning og opphav og deler gjerne dette med alle som vil høre.
Kom med flere ord og jeg vil forsøke å svare så godt jeg kan.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg syns det var en morsom tråd, jeg!
Spennende og lærerikt og utveksle assosiasjoner til ord og betydninger. Noen ganger lærer man til og med noe nytt, uten at man visste at man lurte på det :-)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Sist sett

Marianne MHarald KBjørg Marit TinholtJarmo LarsenChristoffer SmedaasEllen E. MartolMonica CarlsenBjørg L.Tove Obrestad WøiengretemorCarine OlsrødAud- HelenPiippokattaGrete AastorpAnne-Stine Ruud HusevågKristine LouiseBerit B LieOlemgeWencheDressmyshelfRisRosOgKlagingMarit HåverstadLisbeth Marie UvaagReidun Anette AugustinBeathe SolbergAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBjørn SturødTheaAnn ChristinPilarisKjerstiVigdis VoldCathrine PedersenTanteMamieSolveigAvaAnne Berit GrønbechMarianne  SkageMartinMorten Bolstad