Må kanskje lese denne i forbindelse med stemmerettsjubileet i år? Jeg beundrer disse foregangskvinnene som sikret oss en stemmerett vi i dag tar som en selvfølge. I 1905 var det en underskriftaksjon blant kvinner i Norge hvor de krevde stemmerett i unions-spørsmålet. Stortingsarkivet har lagt ut disse listene kommunevis slik at vi kan se hvem som signerte.

Det ligger mye historie i dette. Noen var ikke skrivekyndige og fikk andre til å skrive for seg, noen skrev både navn og tittel, andre sin manns tittel, mens de fleste antakelig var vanlige husmødre. Kanskje du finner noen kjente fra din kommune på lista?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Fredrikke Marie Qvam stiftet Norske kvinners sanitetsforening, som sørget for en av de første sykepleieskolene i Norge. Dette var blant det første yrkesutdannelsene for kvinner (sammen med lærerinner og jordmødre). På den tiden var det ideelle organisasjoner, menigheter og enkelte kommuner som sto for utdannelsen av sykepleiere. Først på slutten av 1980-tallet gikk sykepleierutdannelsen inn i det vanlige skolesystemet, under undervisningsdepartementet.

Fredrikke Marie Qvams biografi er lagt til ønskelisten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Per LundStig TAnitaIreneleserHarald KTone SundlandHilde H HelsethIngvild RosslundHanne Kvernmo RyeJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer SmedaasRandiAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnneWangMarianne MBjørg Marit TinholtJarmo LarsenEllen E. MartolMonica CarlsenBjørg L.Tove Obrestad WøiengretemorCarine OlsrødAud- HelenPiippokattaGrete AastorpAnne-Stine Ruud HusevågKristine LouiseBerit B LieOlemgeWencheDressmyshelfRisRosOgKlagingMarit HåverstadLisbeth Marie UvaagReidun Anette AugustinBjørn Sturød