En vakker kjærlighetsfortelling om en elev og hans engelsklærerinne. Godt fortalt som en minnetale eleven aldri holdt. Formatet er som en lang novelle. Eller en kort roman. Her er det sommer og sjø og båtliv og livskraft i kontrast til fortellingens ramme. Anbefales!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Etter å ha lest denne boka, har jeg skrevet følgende bokomtale, som også finnes på bloggen min ( http://rosemariechr.blogspot.com/ )

Siegfried Lenz er for meg en svært kjent forfatter, men jeg var faktisk uvitende om at han fremdeles er i full vigør da jeg kom over denne lille boka fra 2008/2009.

I bokas åoningsscene befinner jeg-personen Christian seg i en minnestund. Engelsklærerinnen Stella er død, uten at vi får vite under hvilke omstendigheter før på slutten av boka. Det vi derimot aner er at det har vært et forhold mellom den 18 årige eleven Christian og hans noe eldre, men på ingen måte gamle engelsklærerinne. Stella har vært en usigelig vakker kvinne, som de fleste ble besnæret av. Det er så vidt Christian orker å delta i minnestunden, så stor er hans sorg. Han orker ikke å holde noen tale heller, fordi hele ham er fylt av følelser han ikke kan dele med noen.

Gradvis får vi vite hvordan det i løpet av en varm sommer i en småby ved Østersjøen på 50-tallet har oppstått varme og forbudte følelser mellom lærer og elev. Med et vart og sanselig språk beskrives kjærligheten mellom disse to som noe ekstraordinært vakkert. De må selvsagt skjule sine følelser for omverdenen, vel vitende om at den dagen det skulle bli kjent at det er noe mer enn vennskapelige følelser mellom dem, vil alt de har sammen bli tilsmusset og ødelagt. Desto mer opphøyet og dyrebare blir de stjålne øyeblikkene de får sammen. At det skal bli Stellas død som gjør at forholdet tar slutt nesten før det har kommet ordentlig i gang, er de to elskende fullstendig uvitende om.

Historien som sådan er ikke original, for dette temaet har det vært skrevet et utall av bøker og produsert mengder av filmer om. Det som like fullt gjør at denne boka står i en klasse for seg, er de litterære kvalitetene ved den. For hvor lett blir ikke beskrivelse av forelskelse og kjærlighet banalt og klisjefylt for andre enn dem det gjelder? Ikke en eneste gang tråkker forfatteren i denne fellen. Kanskje var det derfor jeg brukte uforholdsmessig lang tid på å lese denne novellen? De poetiske beskrivelsene krevde nemlig at man stoppet opp inni mellom og leste flere avsnitt om igjen.

Dette er en liten perle av en bok som jeg synes fortjener terningkast fem.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

NinaStine_JHildeHarald KMorten BolstadÅsmund ÅdnøyEivind  VaksvikSolgretemorVivian M.Libraritas vHilde H  HelsethJarmo LarsenIdaGunn FalkbäckKarin BergTanteMamieTrude JensenMonica CarlsenLene AndresenMarit HøvdeVibekeKay NilsenBirkaLinnElinBeTor Arne DahlHeidiIngeborg Kristin LotheBerit RKirjalabyrinttiIvar SandLisbeth Kingsrud KvistenAgnete M. HafskjoldLesevimsaNeda AlaeiKjetil Klakegg BergheimTrygve JakobsenEileen BørresenSverre