Stjerne til både Jan og Hilde for hvert sitt gode svar.

Bak Jans innlegg anes, som så mange steder, konturene av fotsålene til en mann fra Jante, noe som ikke trenger å være ille.

Derfra bykser jeg rett over på det litt mer kinkige standpunktet, som dersom det formuleres klønete, lett blir ”politisk ukorrekt” (hermetegn fordi jeg ikke helt liker denne klistrelappen, men i likhet med andre klisjeer, får den fram poenget): Gir lesing fortrinn?

En dugelig innfallsvinkel (synes jeg) er hvordan dette spørsmålet avspeiles i den norske enhetsskolen. På tross av endringer der som andre steder, hersker det noenlunde enighet om at lesing generelt og skjønnlitteratur spesielt er berikende for oss mennesker; få, om noen, lærere anbefaler elevene å legge vekk den evinnelige ”Potter-boka” og heller fyre opp fjernsynet (ok, to ytterpunkt, men pytt pytt).

I tillegg til argumentene for lesing som er kommet fram til nå, vil jeg legge til den påviselig gunstige effekten lesing har på utviklingen av fantasien. På dette området spiser lesing fjernsyn til frokost og spill til middag.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Bifaller sangvin her!

I tillegg vil jeg si at spørsmålet om de som leser er "mer åpen / mindre dømmende / har større innlevelsesevne / bedre menneskeforståere" er en ganske unyttig og selvforhærligende måte å nærme seg evt. positve effekter av lesing.

Da er det bedre å nærme seg problemstillingen som sangvin gjør: "gir lesing fortrinn?". Og det tror jeg utvilsomt det gjør.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det var jammen godt sagt! Etter å ha vært her på Bokelskere i noen uker, trekker jeg tilbake mitt synspunkt om at bokelskere er mer tolerante (og dermed mindre dømmende) etc. nærmest som en automatisk følge av at de leser bøker (selv om jeg tok noen forbehold). Og den selvforherligende måten å se seg selv på når man har lest en del bøker .... usj! Lesning bør imidlertid gi noen fortrinn, ja ... men det gjør dessverre ikke alltid det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Man kan kanskje tenke slik at intolernate/dømmende folk som leser bøker, hadde vært værre om de ikke leste bøker. Eller noe sånt;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

He-he ... forutsatt at de ikke ender opp som besserwissere i ett og alt ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg er helt enig med deg i at dette har med mennesketypen å gjøre, og ikke med om man er belest eller ikke. Jeg reagerer imidlertid negativt på folk som tror at fordi de har lest mye, så kan de "alt" så mye bedre enn alle andre. Jeg forventer klokskap fra en person som leser mye, og klokskap innebærer også å ha sosiale antenner og ikke kjøre over andre mennesker med bulldoser (verbalt). For de aller, aller fleste slår mye lesing heldig ut, men for et lite mindretall (jeg håper det er svært, svært få), så kan det ha stikk motsatt effekt dersom kunnskapen forvaltes uklokt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Min far forsto aldri hvorfor jeg valgte å lese fremfor "å være tilstede i verden". Nå er han 85 år og leser halve natten! Han har ihvertfall blitt mer tolerant overfor meg...

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hærlig tre-linjers historie!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tror i likhet med flere her at man skal være varsom med å dømme ikke-lesende mennesker. Visst kan man være reflektert selv om man ikke leser skjønnlitterære bøker. På den annen side tror jeg at folk som leser mye, er mer tolerante enn ikke-lesende mennesker. Det har jeg nemlig sett mange eksempler på i min hverdag. Men selvsagt er det ingen regel uten unntak.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KLars MæhlumBeathe SolbergEivind  VaksvikKarin BergStig TIvar SandKirsten LundMettekntschjrldLinda NyrudHanne Kvernmo RyeTonje SivertsenBenedicteJan Arne NygaardGrete AastorpGladleserCeciliePiippokattaAkima MontgomeryTine SundalConnieEgil StangelandHelge-Mikal HartvedtMarit HøvdeMonica  SkybakmoenIngunn SStine SevilhaugPia Lise SelnesCarine OlsrødDolly Duckingar hThomas Heie H.IngebjørgV. HulbackMorten BolstadKaren Lovise NordhagensomniferumKarin  Jensengretemor