Tusen takk for interessant informasjon, Rose-Marie.
Jeg kan dessverre bare si at Virginia Woolf er en forfatter jeg har en sterk dragning til, uten faktisk å ha lest noe av henne. Jeg har påbegynt, og avbrutt, De drog til fyret hele tre ganger. Kanskje var omstendighetene feil. Boken sto på hytta etter min pappa, og jeg har brukt den som ferielektyre. Orlando fikk jeg ved en tilfeldighet så godt som gratis ved Ålen bibliotek. Den står fortsatt ulest i hyllene.
Har du, eller noen av dere andre, en anbefaling - hvor begynne i denne kvinnens forfatterskap. Og hvor krevende er egentlig hennes bøker?
Viser 8 svar.
Eg las sjølv Mrs. Dalloway som del av engelsk årsstudium på universitetet for nokre år sidan. Eg syns boka var lett nok å lese, men eg sleit med å "komme inn i boka", om ein kan seie det sånn. Synst det var vanskeleg å følgje med kven som tenkte kva og kva som skjedde på ordentleg og kva som berre var tankar. Eg skjønte at det var ei bra bok og at Woolf var ein bra forfattar, men det var liksom ikkje noko for meg.
I alle fall, så blei eg interessert i feminisme for omlag to år sidan og begynte å lese meg opp på det. Las bl.a. "How To Be A Woman" av Caitlyn Moran og "Født Feminist" av Marta Breen. I sistnemnde bok blei "A room of one's own" av Virginia Woolf nemnt, og eg fann ut at eg ville lese den boka (som er basert på nokre førelesinger av Woolf). Eg likte denne boka veldig godt, og fann ut at modernisme og Woolf kanskje var noko for meg likevel.
Held no på å lese "To the lighthouse". Eit tips eg kan gi, som eg ser at andre óg har gitt: ta deg god tid med å lese. Det er også ein fordel om det ikkje er så mange distraksjonar rundt deg, sånn at du klarar å følge med i "tankerekka" - og, om du "faller ut", så klarar du mest sannsynleg å hente deg inn igjen om du les litt meir. Woolf er nemleg flink til å skape samanheng og til å knyte saman starten og slutten.
Tusen takk for ditt interessante svar, Emily!
"Eg syns boka var lett nok å lese, men eg sleit med å "komme inn i boka", om ein kan seie det sånn." Ja nettopp, dette synes jeg er en god måte å si det på!
Jeg har nå lest Mrs. Dalloway og har skrevet litt om min opplevelse av den lenger nede i tråden (min første Woolf). Trengte hjelp for å få tak i innholdet. Kanskje må jeg lese den en gang til. Som en annen bokelsker skriver: «Eg opplever at Virginia Woolf er ein forfattar som blir meir interessant å lesa dess meir eg les rundt forfattarskapen». Dette tror jeg er en riktig vurdering. Den virker i hvert fall riktig for meg, og jeg har lyst til å lære Virginia Woolf bedre å kjenne.
Siden jeg oppfatter en interesse for det her på bokelskere, vil jeg ta initiativ til en felleslesing av Til fyret omkring 10. august (som du er inne på, er den neppe ferielektyre). Du leser boken nå; om du ønsker å delta i diskusjonene i forbindelse med felleslesingen, er du hjertelig velkommen.
Født feminist av Marta Breen begynte jeg på hos en venninne, men har ikke fått fullført. Jeg tilhører en helt annen generasjon og ønsket primært å lese boken for å se hvordan unge kvinner tenker i dag. Er ikke spesielt interessert i såkalt feministisk litteratur. Det at Woolfs A room of one’s own er nevnt, øker interessen. Kanskje har Breen mer å si meg enn jeg i utgangspunktet hadde tenkt.
Er gjerne med på felleslesning og diskusjon rundt Til Fyret i august. Synst dette var ei interessant bok, og eg innbillar meg at det var lettare å kome inn i den enn Mrs Dalloiway. Det kan også vere at eg var innstilt på å lese boka for min egen del og ikkje som ein del av eit fag på universitetet og at det derfor føltes lettare. Gler meg i alle fall til å høyre kva andre tenker om boka. :-)
Eg synst at Breens bok er verdt å lese, sjølv om eg kanskje ikkje er einig i alle synspunkta ho fremmar. A room of one's own var i alle fall veldig interessant, for kvinner på starten av 1900-talet hadde eit heilt anna utgangspunkt enn kvinner på starten av 2000-talet. Det var veldig fint å få eit slags innblikk i historien, også synst eg Woolf er veldig flink å ordlegge seg (boka er jo, som sagt, basert på førelesinger, så det blir litt annleis enn romanane hennar).
Hei Lillevi
Eg opplever at Virginia Woolf er ein forfattar som blir meir interessant å lesa dess meir eg les rundt forfattarskapen, no held eg t.d på med Anka Ryalls bok : Virginia Woolf: litterære grenseoverganger, der ho tar for seg alle bøkene hennar på ein sers fengande måte. Elles kan eg anbefale å starte med Flush, ein utruleg fin og humoristisk biografi over hunden (!) til den engelske forfattaren Elisabeth Barrett Browning, Når det gjeld To the lighthouse på norsk, vil eg anbefale den siste omsetjinga av Merete Alfsen istadenfor den av Peter Magnus ( De drog til fyret). Alfsen er ein eminent omsetjar og den norske tittelen er Til fyret.
Hei Kari,
Tusen takk for interessant informasjon og boktips! Flush har jeg lagt til ønskelisten, Anka Ryalls bok skal jeg ha i tankene. Ut fra min erfaring med "Mrs. Dalloway" virker det du sier rimelig.
Min utgave av "To the lighthouse" heter "De drog til fyret" og er en eldre bok (har den ikke her, så jeg ser ikke hvem oversetteren er). Har som sagt prøvd flerfoldige ganger uten å komme igjennom den. Høres ut som jeg skal anskaffe Alfsens oversettelse.
Jeg vil ta initiativ til en felleslesing av "Til fyret" etter sommeren - om du er interessert. Legger ut en tråd om dette når det nærmer seg.
Ja, eg les gjerne boka om att! Hører gjerne frå deg om felleslesing!
Jeg anbefaler deg å begynne med "Mrs Dalloway". Vær forberedt på at den ytre handlingen er beskjeden!
Bøkene hennes er ikke tykke, hun skriver så vakkert og innsiktsfullt - og jeg finner henne veldig fascinerende. Bare av den grunn synes jeg personlig at det er høyst overkommelig å komme gjennom bøkene hennes. Bruk litt tid - ikke rush!
Takk igjen! Har satt Mrs Dalloway på ønskelisten og venter på roligere dager. Ser at den er lett å få tak i. Du verden for sprik i terningkastene - hele skalaen.