lol

Joda, jeg så en viss sjalusi der.
Om jeg husker rett, så var det en uhildet hyllest til AMATØRENE, de eneste forfatterne som virkelig jobbet med tekstene sine ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Vet ikke helt hvor jeg skal hoppe inn i denne diskusjonen, men du har faktisk et poeng her, jengeno! Ghost-writer er et velkjent begrep i forlagsverdenen. Har du et navn som selger, kan du komme med din idé, eller enda enklere, forlaget oppsøker deg med en idé det har tro på. Ghost-writeren (skyggeskriveren) skriver, og boken selger! Ghost-writeren får sin lønn fra forlaget (men hverken ære eller berømmelse), personen (kjendisen) med navnet på tittelbladet, sin royalty. Og pengene i kassen klinger...
Om noen måtte tvile, dette har jeg fra internt hold (blant andre en redaktør i et velrennomert norsk forlag).

Når det gjelder oss andre skrivende mennesker, må vi nok pent gjøre jobben selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vet du noe om hvor utbredt dette er i Norge?
(Nei, jeg venter ikke at du skal komme med navn. Selv om DET hadde vært litt gøy.)

Personlig har jeg alltid forbundet ghostwritere med biografier ol. "Mitt Liv som kjendis" av I E Kjendis, eller amerikanske seriebøker (Hardy-guttene, Frøken detektiv, Mack Bolan, Longarm osv. Bøker hvor forlaget eier rettighetene, og ikke ønsker å "forvirre" leserne med nye forfatternavn hver måned).

At forfatterne får HJELP har jeg aldri vært i tvil om. Noe annet ville være idiotisk av forlaget, de tjener normalt mer penger på å gi ut "bra" bøker, og om en ekstra konsulent kan øke salget med noen tusen eksemplarer, så vil det normalt være verdt det.
(Hmm... kanskje DET er veien inn i forlagsverdenen... konsulent... "jeg leser tekstene, og synser fornuftige ting som forhåpentligvis gjør teksten bedre..." Nei, det er kanskje lettere å gå for den "jeg skriver boken min selv, og kommer inn den veien".)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selvfølgelig hadde det vært gøy med navn! Som faglitterær forfatter i mer enn tyve år, har jeg hørt mange historier og rykter. Redaktøren jeg nevnte, opplyste om ghost-writing i full åpenhet på et kurs i regi av NFF (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening), og det gjaldt absolutt ikke biografier. Vedkommende redaktør sa: "Som dere skjønner, kan jeg selvfølgelig ikke nevne navn, men det dreier seg om svært produktive forfattere."
Så da er det bare å la fantasien spinne fritt :-)

Hvor utbredt det er vet jeg ikke, men at det forekommer i ganske stor grad er hevet over enhver tvil.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Christofer GabrielsenTanteMamiePiippokattaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJBIrakkLilleviKjell PMarit HøvdeFriskusenAnne-Stine Ruud HusevågYvonne JohannesenBjørg RistvedtHarald KBjørg Marit TinholtRufsetufsaReidun Anette AugustinHanneTatiana WesserlingmarithcTine SundalEllen E. MartolJohn LarsenTorill RevheimBirkaKirsten LundSol SkipnesBjørg L.Ingunn SJulie StensethStig TFrode Øglænd  MalminTor-Arne JensenHilde H HelsethKarin  JensenRuneAvaAud- HelenInge KnoffHeidi