Det første jeg tenker er at du ikke kan vite hva som påvirker andre. Hvordan kan du vite at det er uaktuelt for en annen person å lese en spesiell bok ut fra denne personens tidligere erfaringer?
Jeg vet for eksempel at jeg reagerer negativt på filmer med mye action og støy. Dette visste jeg ikke før jeg hadde sett slike filmer, og det har ingenting med tidligere erfaringer å gjøre. Derimot har jeg en annen type negativ erfaring, men bøker/filmer som omhandler dette fungerer kanskje heller som terapi. Så derfor tenker jeg at det er umulig for deg, eller noen andre, på forhånd å vite hva som påvirker andre negativt. Når det gjelder filmer, vet vi at synsinntrykk ofte kan være sterkere, og at det er en spesiell type synsinntrykk (vold, skader på mennesker f.eks) som påvirker mange mennesker. Da kan det jo være på sin plass med et varsel, slik at man i det minste går inn i det med åpne øyne.
Hvis jeg var deg, og din venninne fortsatt er interessert i boken, ville jeg fortalt henne at boken inneholder den type scener som du tror at hun ikke vil lese. Så kan hun jo bestemme selv.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Som jeg skreiv tidligere her så skjønner jeg godt at det er forskjellig hva folk reagerer på, men da det gjelder bøker som denne og en veldig nær venninne så er jeg temmelig sikker på at jeg kjenner henne godt nok til å vite om endel av hennes triggere...
Men jeg kan fortelle henne om boken, hvis hun ønsker det, og hvilke ting jeg er skeptisk til at hun skal lese om.
Mer generelt mener jeg selvfølgelig ikke at alle bøker som inneholder visse temaer skal merkes, da vil jo omtrent alle krimbøker bli merket på et eller annet vis, og poenget blitt borte. Tenker mer slik som Vibeke skriver i første avsnitt av sitt svar, at det evt kunne vært på grunnlag av hvordan ting er beskrevet. Om det er skrevet så man blir litt distansert eller om det er skikkelig "heavy stuff".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågsvarteperHarald KNicolai Alexander StyveBård StøreAlice NordliAnniken LKirsten LundEmil ChristiansenSteinar HansenToveTor-Arne JensenEileen BørresenMarianne  SkageBenedikteMartinEster SRufsetufsaBjørg L.Bjørg RistvedtTanteMamieVariosaCecilie69Dolly DuckNeraHilde Merete GjessingPiippokattaKetilVanja Solemdalingar hSiljeKristine LouiseSynnøve H HoelBeathe SolbergSolTatiana WesserlingHilde H HelsethArne SjønnesenGroMonica Carlsen