"Vampyrbok" er et veldig vidt begrep, egentlig.

Hvis vi starter med de yngste, så har du jo "Den lille vampyren" av Angela Sommer-Bodenburg. Som absolutt ER for de unge. Fortrinnsvis de veldig unge, og ikke veldig skummel.

Så har vi ting som Twilight (og det er IKKE tilfeldig at jeg lister opp Twilight som "et lite skritt videre fra den lille vampyren"), som egentlig er midt i en LANG rekke vampyrserier fra Amerika. De litterære kvalitetene er... varierende, men boken har vampyrer og varulver og annet som var veldig populært i USA for 10 år siden.
Undersøker du litt, så vil du se at det er veldig mange forfattere som har skrevet historier av typen
- Hjelp, jeg er vampyr og starter på High School imorgen
- Hjelp, den hotte typen som starter på High School med meg imorgen er vampyr
- Hjelp, jeg vil være vampyr før jeg starter på High School imorgen
- Hjelp, jeg starter på High School imorgen, og den er spesielll for ALLE har en eller annen form for overnaturlige krefter.
(I ovenstående kan du bytte ut "vampyr" med varulv, heks, trollmann, spøkelse, succubus eller dodraug, og du vil finne flere serier om det.)

For de litt eldre leserne finner du Laurell K. Hamiltons "Anita Blake" eller Charlaine Harris "Sooki stackhouse", og flere dusin andre. Disse bøkene har litt mer voksen handling, og etter min mening, litt mer kvalitet.. Men det er mange, og kvaliteten ER sprikende.

Liker du dårlige sexbøker, så kan du holde deg til Hamiltons "Anita Blake" etter bok nummer...8(?) hvor forfatteren fant ut at det gikk raskere å skrive dårlige sexskildringer enn å skrive gode spenningsscener. (De første bøkene hadde handling som spente over noen måneder, de senere bøkene handler om dager. Eller netter...)
Og "50 shades" startet som fan-fiction til Twilight.
Her er vi i alle fall GODT inne i husmor-pornoens verden, hvor alle menn har brede brystkasser og sixpack, og alle kvinner, uansett hvor sterke de er, absolutt foretrekker at det kommer en sterk, bestemt mann og...
Mange forfattere der ute skriver VESENTLIG bedre sexscener enn Hamilton, om man først vil lese sånt.

Så har du de rene grøsserne, hvor vampyrene ikke er så søte og snille lenger, og hvor leserne absolutt ikke bør forville seg inn i bøkene alene hjemme med vinden ulene utenfor hushjørnene. Her må jeg tilstå jeg ikke har så mange eksempler, for jeg har holdt meg unna rene grøssere siden jeg forvillet meg inn i H. P. Lovecraft alene hjemme som 12-åring.
Men bøkene finnes.

Deretter har du selvfølgelig de som forviller seg inn i vampyr-seriene mer eller mindre ved et uhell.. Ofte kjennetegnet med en helt(inne) som fomler seg gjennom livet i en fullstendig uviktig jobb, og rent tilfeldig ramler borti vampyrer og andre vesener.
Vi snakker bakere, rengjøringshjelp, flyttebyråer... alt forfatterne mener er "uinteressant" hvor en fomlete hovedperson kan få utfolde seg, og hvor en og annen mer eller mindre tannløs vampyr er med på å løfte humoren i boken.

Så har du selvfølgelig også andre genre-overskridelser, hvor du har vampyr-krim, vampyr-kjærlighet, vampyr-historisk roman, vampyr-noir (som vel egentlig blir en avart av vampyr-krim).
Vampyr-humor har vi nevnt, hvor man også da naturlig får vampyr-humor-krim, vampyr-humor-kjærlighet osv.

Problemet er at vampyrer er UT i øyeblikket, rent lesemessig. Om jeg ikke husker helt feil, så er ENGLER de nye vampyrene.
Vi har falne engler, vi har engler som har glemt at de er engler, vi har soldat-engler (alle lett gjenkjennelige på "brede skuldre og sixpack", englevinger er enten usynlige eller kuttet av...)
Og så får vi engle-krim, engle-kjærlighet, engle-historiske romaner...

Poenget er at det er vampyrbøker for folk i alle aldre, og innen de fleste genrer. Å lese EN bok av EN forfatter og så felle en dom over hele "vampyr-verdenen" går ikke.
Har du en genre du er glad i, så kan du regne med at minst EN vampyr-forfatter har skrevet en bok som har ødelagt den.
Men er du heldig, så finner du også en vampyr-forfatter som har tilført noe ingen andre har gjort.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 2 svar.

I dag har jeg vært på biblioteket og lånt min aller første Vampyrbok. Det er Evighetens kyss av Stephenie Meyer. Takk for alle tips jeg har fått.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kos deg på vei inn i vampyrverdenen.

Meyer er vel ganske typisk for den "Jeg skal på High School, og den hotte typen er vampyr"-genren. Og man kan si hva man vil om kvaliteten, hun har i alle fall truffet et marked.
Det kan også være greit å få med seg at "50 Shades of Grey" startet som Twilight-fanfiction...

Og husk at om EN forfatter ikke faller i smak, så er det mange andre der ute du kan prøve.
Skriving er vanskelig; en god forfatter kan få en dårlig historie til å bli fantastisk. Men en dårlig forfatter kan ødelegge lesegleden for lange tider fremover.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg L.Oda Marie HGroIngunnHarald KCamillaRonnyNicolai Alexander StyveVibekeHegeRisRosOgKlagingLars MæhlumGeir SundetMette-MAud- HelenPiippokattaKirsten LundVanja SolemdalEgil StangelandElisabeth SveeMorten MüllerPär J ThorssonSissel ElisabethTine SundalAstrid PedersenCathrine PedersenBjørg Marit TinholtKarin BergHilde H HelsethEvaPer LundMonica CarlsenAnne Berit GrønbechMaikenBerit RkriraSynnøve H HoelTorill RevheimEllen E. Martolgretemor