Husker jeg leste denne boken som barn/ungdom, det som gjorde mest inntrykk på meg da var hunden med den giftige nålen sin. Nå ved en gjennomlesning som voksen er det andre ting som fester seg.

Historien i seg selv er fantastisk og jeg må si - i 2013 - temmelig fremsynt. Det forfatteren beskriver om utflatingen av samfunnet og virkelig kunnskap er temmelig fremtredende i dag. Jeg synes denne passasjen er dekkende: "Tidskriftene ble en hyggelig blanding av vanilje og sagovelling. Bøker, sa de fordømte snobbete kritikerne, var oppvaskvann. Intet under at bøker ikke solgte langre, sa kritikerne. Men ublikum som visste hva det ville ha, lot tegneseriene overleve. Og selvfølgelig tredimensjonale sex-blader". Det sies også i boken at dette ikke er spesifikt for bøker: "Det er ikke bøker De trenger, det er noen av de tingene som engang var i bøker. De samme tingene kunne vært i ´stuefamiliene´ i dag. Den samme uendelighet av detaljer og vevissthet kunne bli projisert gjennom radioene, televiserne, men det vlir de ikke. Nei, nei, det ikke bøkene De ser etter i det hele tatt!". Mye av dette beskriver det jeg opplever i dag i aviser, ukeblader, bøker, filmer, tv-serier. Kanskje fordi verden er blitt så kompleks at det å se hva som er feil og riktig ikke er så enkelt lengre?

Slik sett er boken "ekste scifi". Ulempen er språket, selve litteraturen. Det er ikke skrevet slik at jeg tror på det. Jeg føler ikke med Montag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Det du seier om språket - kan det ha noko med den norske omsetjinga, som er litt "50 tals-aktig"? Eg las boka på amerikansk, og språket er levande, fengjande. Men eg er samd, me kjem ikkje under huden på Montag, og eg er ikkje sikker på om det er meininga heller. Dette er like mykje triviallitteratur som "seriøs" litteratur, og i trivia kjem ein ikkje så lett under huden på folk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det kan godt ha med oversettingen å gjøre, men mye har nok med min definisjon av litteratur - jeg finnes ikke skolert, så definisjonen min er helt og holdent selvoppfunnet - jeg opplever stor litteratur som når jeg tror på menneskene i bøkene. Slik sett opplever jeg denne boken på linje med Mengele Zoo, også en fremtidsvisjonær bok, men "det menneskelige" er ikke det som fenger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

VannflaskeNorahStig TLene AndresenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudChristoffer SmedaasmgeDemeterBeathe SolbergSynnøve H HoelIngvild SHeidi HoltanEileen BørresenHanne Kvernmo RyePiippokattaKirsten LundkntschjrldGroTurid Kalvatn SchøyenIngeborg GDagfinn JakobsenellinoronilleJarlenefertitiJulie StensethTuridmajaAnne Berit GrønbechritaolineAnne-Stine Ruud HusevågLinda RastenHarald KToveThomas Røst StenerudAlice NordliTorTone HEirin EftevandGro-Anita RoenTove Obrestad WøienStein Kippersund