Interessant og følge med samtalene dere har hatt om Steinbeck. Jeg er også stor tilhenger av hans forfatterskap. Han skriver drivende godt, og belyser på en ærlig og liketil måte alle de menneskene som ikke alltid "har fått til livet sitt" på en fremragende måte, og det til og med i de fleste av bøkene hans.
For meg viser det at han hadde måtte ha hatt stor menneskekunnskap og kjærlighet til typene sine når han mestret å skrive om bl.a. det skitne, det usminkede på den måten han gjør det. Ja, slik kan livet være for noen selv den dag i dag, de er der ute et sted.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 8 svar.

John Steinbeck. Du sier i grunnen det som skal sies her. Enig i alt. Siden vi var inne på filmatisering av Mus og Menn, vet vi jo at flere bøker av ham er filmatisert. OG: Han deltok selv i filmproduksjonene. Den først var Vredens Druer. Men den som virkelig skapte bølger var kanskje ØST FOR EDEN. Har du lest den? Du bør gjøre det. Har du sett filmen? Sikkert. For det var her den unge "legenden" James Dean kom inn i filmverden. AV de to brødrene i denne storslagne romanen hvor han helt opplagt har historien om Kain og Abel i tankene. Elija Kazan den største regissøren kanskje noensinne hadde i grunnen utpekt tidens ungdomsidol Marlon Brandon til det som ansees som hovedpersonen i boken , Caleb Trask. Men, Steinbeck grep direkte inn i produksjonen og ville ha en "audition" av ukjente , unge skuespillere. De kom inn på Kazans kontor en etter en. Steinbeck satt i en krok som "tilskuer". Så var det James Deans tur. Han opptrådde til Kazans fortvilelse rett og slett trassig og uforskammet. Kazan sendte ham ut igjen, og nestemann skulle ropes inn. Da reiste John Steinbeck seg og sa: Det er ikke nødvendig , Eliah, vi har ham. James Dean, var det hva han het?. Men, sier regissøren Han var jo direkte uintressert, uhøflig, trassig og.....Da sier forfatteren: Han var et geni Eliah. Han satt jo der rett foran oss og VAR Caleb Trask! Gutten kunne manus! Og slik ble det. Snart var James Dean mer kjent enn Kazan og Steinbeck til sammen. Men hvis du ser (har sett) denne storslagne fargefilmen, ja da vil du se en ouverture hvor et stillbilde av Salindalen vises. OG det eneste navnet som står på duken er John Steinbeck. Filmer pleier å begynne med (som alle vet) en rulletekst med de forskjellige skuespillerne. Forfatteren pleier nevnes i rulleteksten til slutt , feks.:screenplay: John Steinbeck. Men atså ikke denne, her setter Steinbeck seg selv i forsetet på en elegant måte.
Så Steinbeck's interesser var ikke bare skriving, men også teater , og i størst grad : film. Lurer på hva den unge Marlon Brandon tenkte, da James Dean ved denne filmen ble et slags idol for unge (jenter?). En ting vil jeg si: Jimmy Dean var et naturtalent og spilte rollen så gjennomført at for meg ble han en "åpenbaring" av Øst for Eden's Caleb Trask. SÅ hvis du ikke har sett den: Løp og kjøp!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Jeg hadde planlagt å lese Øst for Eden i sommer, og takket være din inspirerende omtale her, har bøkene rykket oppover i lesebunken. Og Cannery Row hadde jeg ikke hørt om før - skjønner det må bli et besøk på biblioteket snart :))

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Øst for Eden er en av mine favoritter, blant alle bøker, ikke bare av Steinbeck.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så artig og høre om hvordan James Dean fikk filmrollen. Takk Rolf, for meget interessant og festlig info, det er som en blomst i hverdagen :)
Jeg har lest "Øst for eden" og ble så begeistret for de to bøkene, etter min mening er det et mesterverk i verdensklasse. Meget interessant og følge livene til disse to ulike brødrene, for noen personligheter han skapte, spennende lesning.
Jeg må innrømme at jeg er veldig dårlig på film og tror ikke jeg har sett noen av de filmatiseringene du nevner. Skjønner jeg har gått glipp av noen go'biter, men det går kanskje an å få tak i de enda.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg slutter meg til begeistringen for John Steinbeck. Det begynner å bli en del år siden jeg leste blant annet "Øst for Eden", så jeg får lyst til å hente de frem igjen. Bøkene hans kan gjerne leses flere enn en gang.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Eg for min del har ikkje lest noko av Steinbeck før, men denne tråden har gjort at denne forfattaren har rykka mange hakk opp på lista over framtidig lektyre. Takk skal de ha.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det gleder meg at han som forfatter rykker frem i køen, det fortjener han virkelig. Jeg har anbefalt flere av hans bøker til familie og kjente. Har du lest ei vil du lese flere, det er så mye menneskekjærlighet og visdom i de, samtidig kan de være brutale som livet fortoner seg for mange.
De har noe eget over seg de menneskene Steinbeck viser oss, vi blir glad i de og føler virkelig med i deres strid. Her er flotte beskrivelser om hans kjære Salinasdalen der Steinbeck selv kommer fra og han henter stedet frem i flere bøker.
Ønsker deg lykke til og håper du deler dine meninger med oss når du har lest.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Torill RevheimKirsten LundJørgen NHarald KOddvarGritaolinemay britt FagertveitPia Lise SelnesRolf IngemundsenTine SundalelmeNabodamaBjørg L.WencheLisbeth Marie UvaagSynnøve H HoelAnn EkerhovdThomas Røst StenerudEgil StangelandToveChristofferVibekeMarit HåverstadAnne Berit GrønbechKjersti SLailaKjerstiKaramasov11Karen PatriciaEster SAstrid Terese Bjorland SkjeggerudTor Arne DahlEllen E. MartolKarin  JensenMarit AamdalLeseberta_23Anne-Stine Ruud HusevågChristinaBjørg Marit TinholtGunilla