Jeg ble aldri helt fortrolig med skrivemåten og språket i denne boka. Mange av hendelsene ble nokså forutsigbare.
Skulle kanskje ha lest den på engelsk istedet?

Men det mest interessante var å bli litt bedre kjent med den irske historien, den religiøse og politiske bakgrunnen til hvorfor Irland fikk så mange opprørsgrupper, og som førte til opprettelsen av Nord-Irland.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 8 svar.

Nå er boka lest ferdig og det er på tide med en liten oppsummering. I starten var jeg veldig begeistret for miljøskildringene og det historiske bakteppet. Etter hvert tapte dette seg og det ble nesten bare en kjærlighetsroman, på grensen til det "rosenrøde". Miljøet og det historiske lå i bakgrunnen, men jeg syntes det fikk mindre og mindre betydning.
Men det fine med boka var at vi så alt gjennom kun ens øyne, og jeg klarte nesten å følge hennes tankegang og virkelig ta del i hennes situasjon. Enkelte ganger var jeg uenig i avgjørelsene, men det er meg i etterpåklokskapens lys. Dette er en roman og ikke en historisk biografi og forfatteren er fri til selv å velge. Jeg stusset også litt over ordvalget og setningsbygging, undret noen ganger over om oversettelsen har gått litt for fort.
Jeg vet ikke helt hva synes om boka. Det var til tider så spennende at jeg måtte lese videre. En meget enkel fortelling som er lett å lese - grenser til søtsuppe, men den jobber litt i bakhodet mitt. Skulle gjerne hatt en oppfølgingsroman om hvordan det går videre, med fred og terror opp til våre dager.
Romanen har igjen fått mine øyne opp for irsk historie. Hvordan gikk fredsprosessen i Nord Irland og i republikken. Nå er det igjen å finne fram historiebøkene jeg har om Irland.
Til sist vil jeg anbefale alle å lese boka og gjøre seg opp sin egen mening. Min vurdering er veldig subjektiv, og er nok også litt preget av mine kunnskaper og ståsted.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Flott at du iallfall ikke syntes at det å lese boka var helt bortkastet, i og med at det etter hvert viste seg å bli nesten bare en lettvint kjærlighetsroman.
Enig med deg i det du beskriver som på grensen til søtsuppe...
Men som jeg også nevnte, så gir faktisk boka også litt innblikk i irsk historie, og om hvorfor og hvordan det kunne bli så mange uroligheter på den grønne øya. - Og det var i grunnen bare derfor jeg fullførte den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå har jeg lest noe over hundre sider av boka. Jeg kjenner den spesielle røyklukten som jeg husker fra den irske landsbygda ( de bruker torv som brennstoff ), kjenner igjen det bølgende landskapet med "fjell" omkring, bondegårdene og landsbyene. Den spesielle pubmusikken, som Irland er så kjent for, kommer også tydelig fram. Fattigdommen kjenner jeg mest fra gamle bilder og lesing av historien. Får litt lyst til å reise tilbake igjen.
Men samtidig som jeg leste ble det hele litt mindre interessant. Det er en enkel og lettlest historie uten alt for mye mellom linjene. Jeg ser likevel fram til fortsettelsen. Jeg regner med at de politiske omveltingene på øya får større plass etter hvert, og det gleder jeg meg til å lese om. Flere kommentarer kommer nok med tid og stunder.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det er akkurat det; historien om Irland, landskapet og kulturen, alle forskjellene i folks levekår, uenighetene, det politiske aspektet er interessant, men selve fortellingen i denne boka blir litt for enkel og lettvint for meg. Vi skjønner jo hele tiden hvor det vil ende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spennende:-) denne må bare ligge på min bokliste i løpet av året:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boka ligger nå øverst på leselista og jeg regner med lesestart til helga. Helt fra jeg første gangen så boka og leste vaskeseddelen visste jeg at denne boka skal jeg lese. Det skyldes først og fremst at jeg er spesielt opptatt av alt som har ordet irsk i seg, litteratur, historie, geografi, kultur - ja alt - , og en liten kjærlighetshistorie er vel heller ikke å forakte.
Jeg leste de fem seks første sidene og ble begeistret over fortellerstilen. Jeg ser at du og andre er noe skeptiske, vi får se om en uke eller tre om hva jeg mener. Det fine er at vi har forskjellig smak, kan diskutere hva vi synes og mener og kanskje kan den ene eller den andre få et nytt syn på boka.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, flott!
Enig med deg i dette du sier her. Fint at vi er mange forskjellige bokmennesker med forskjellige syn, refleksjoner og oppfatninger.
Jeg vil veldig gjerne vite hva du mener når du har lest ut boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er enig med deg! Miljø og tidsånd var bra ivaretatt, men selve historien var altfor gjennomsiktig - allerede på de første sidene skjønte man jo hvordan det ville slutte! Jeg fullførte boka i håp om at forfatteren ville gi meg noen overraskelser undervegs, men det endte akkurat slik det var lagt opp til.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

BertyJulie StensethKaramasov11Aud- HelenLinda NyrudChristoffer SmedaasGrete AastorpMarianne MIngeborg GHanne Kvernmo RyeHarald KPiippokattaTherese HolmSigrid NygaardBjørg RistvedtEgil StangelandPi_MesonStig TAneSynnøve H HoelMarteLailaTine SundalTatiana WesserlingTove Obrestad WøienTor-Arne JensenMalinn HjortlandJoakimIngridLabbelineBenteTheaElisabeth SveeDinaAkima MontgomeryMads Leonard HolvikIngunn SSigrid Blytt TøsdalMarianne  SkageRandi