Ja, jeg har også merket meg all denne feberen - ikke bare hos Dosojevsij, men hos flere eldre forfattere. Jeg vet sannelig ikke om det er vi mennesker som har forandret oss, eller forfatternes skrivemåte. Jeg tror ikke det har med oversettelsene å gjøre.

Det er faktisk et stort spørsmål du reiser - forholdet mellom psykiske påkjenninger og fysiske symptomer/sykdommer. Flere ting kan spille inn, som personenes helse og motstandskraft (immunforsvaret) og kulturelle og sosiale forhold (hva er akseptert). Når jeg tenker meg om, er det vel slik at måten vi reagerer på psykiske påkjenninger på, endrer seg gjennom tidene. Det er for eksempel ikke så lenge siden hysteri var en medisinsk diagnose. Jeg vet likevel ikke om dette forklarer all feberen og alle besvimelsene hos de nevnte forfatterne :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Kanskje kan denne artikkelen kaste litt lys over feberhete personer i eldre romaner.
http://www.forskning.no/Artikler/2005/august/1124960655.19

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hjertelig takk! Festlig - og litt alvorlig. Holder på med (dvs. ligger inntil videre lang pause) en interessant bok om noe av det samme.
Ett poeng her er at melankoli i utgangspunktet var en mannesykdom og hadde høy status. Senere ble den depresjon og en kvinnesykdom (det betyr på ingen måte at ikke menn blir deprimerte), med dertil hørende status...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kanskje klarer Justin Bieber å skape hysteri med påfølgende feber og besvimelser for oss allerede i dag! Vi får se og lære :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundEivind  VaksvikVanja Solemdalmay britt FagertveitNicolai Alexander StyveCathrine PedersenLinnKaramasov11Lars Johann MiljeHelena EMathildePiippokattaHilde Merete GjessingTor-Arne JensenMcHempettRonnyKristine LouiseAnneWangIngvild STone SundlandNina M. Haugan FinnsonJarmo LarsenAndreaEllen E. MartolTorTore HalsaBård StøreKristin_Elisabeth SveeKarin BergBeathe SolbergNora FjelliMonica CarlsenOda Marie HIngunnJGrete AastorpSissel ElisabethLilleviSverre HoemTine Sundal