Fornøyelig tullball, lett alvor og mange underfundige samt underholdende fakta om det norske kjøkken, matkultur og oppskrifter ca 1955-1985 + -. Undertittel: nostalgisk kokebok. Petter Schjerven trør til igjen med glimt i øyet, humor og lett alvor. Jeg pløyde gjennom hele boka på over 300 sider på få timer. Det sier vel noe om underholdningsverdien :-) Dessuten er de mange velvalgte illustrasjonene ganske så artige. Blidt gjensyn med det som nå er blitt litt snodige retter -- så som den tidligere så populære aspik'en(!) Mange av rettene kan jeg ikke huske da det enten var før min tid eller når jeg var veldig liten. Men det er uansett festlig og informativ lektyre.
Unn deg en kveld i sofakroken med pledd og god drikke og denne boka. Glis er garantert! :-)

Terningkast 5

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Hehe, denne tror jeg må prøves... Schjerven er en artig fyr. Må jo nesten nevne at aspiken er fortsatt med 40 år etter - min mor er avhengig av en god kabaret (fiskepudding, erter, gulrot og aspik) til hver jul og påske... Klart jeg har lært å lage den! Har dessuten endel kokebøker fra 30-tallet og oppover, så det kunne bli interessant å se hva han har fått med. Har han fått med at ostefondyer oppsto i Sveits på 50-tallet? Har en usannsynlig komisk bok (har jo ikke tålt tidens tann) en tysk tv-kokk lagde på 70-tallet om ostefondyer til enhver anledning... Den var jo selfølgelig seriøst ment som motematbok den gangen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så vidt jeg husker er ostefondue med, men får ikke sjekket det her jeg er nå. Tror Schjerven hadde et artig poeng om noe sånt som at "bare det var noe med smeltet ost, så ble det regnet som ungdomsmat" (nb: sitat etter fri hukommelse). Kapittelet handlet visst om da ungdomsmaten kom til Norge - noe som innledet en egen mat-æra, he-he :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Aspiken lever i beste velgående i Hulback-huset og, vi har samme tradisjon faktisk. Kabareten er litt annerledes (egg, fiskepudding, reker og erter), men den blir laget til hver jul og påske hjemme hos mamma. Min versjon er litt annerledes, eggene er fjernet og ertene er byttet ut med grønnsaksblanding, men den lever ennå.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Etter å ha lest dine og Wolfcat sine klommentarer, så fikk jeg sannelig lyst til å prøve å lage aspik, he-he! Husker "de voksne" serverte dette i selskaper i min barndom, ja :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kabaret er faktisk en favoritt hos meg og familien, siden den kun blir laget til påske og jul var/er det veldig spesielt. Aspik kjøpes på pose, hvertfall hos oss, så er det bare å bruke det du liker som "fyll" :-) Det skal sies at jeg er usikker på om dette kan være en av de matrettene man må være vant til for å like.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tips om pose-aspik (jeg lurte på om jeg måte bløte opp gelatinplater osv, men det høres da lettere ut med pose). Jeg er glad i proteinrikmat kombinert med mye grønnsaker, så da burde jo dette passe. Ser for meg aspik med reker, egg eller kalkun - og selvsagt ispedd grønnsaker (a la erter, gulrot, sellerirot, broccoli, blomkål?). Får egentlig lyst til å eksperimentere litt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er vel bare egen smak og oppfinnsomhet som bestemmer hva en kabaret kan bestå av. Såvidt jeg vet finnes det ikke noe fasit og jeg har sett utallige varianter på nett. Mamma bruker f.eks ren torsk istedet for fiskepudding på grunn av melkeallergi, søsteren min må droppe rekene på grunn av allergi og jeg må droppe egg på grunn av allergi. Det har blitt litt endring og tilpasninger over årene, da vi var vegetarianere fikk vi en egen utgave med bare grønnsaker.
Lykke til :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for det. Torsk høres fint ut i denne sammenheng. Jeg fikk dessuten lyst til å prøve med hvitløk og, evt, rød paprika og/eller squash. En vegetar-aspik med kikerter tror jeg kunne blitt bra. Kjenner at fantasien får bein å løpe på her - leve aspik'en, he-he. Gjenstår bare å prøve, og å konferere med mamma som forhåpentligvis ennå har greie på dette her.
Har du prøvd aspik med såkalte sydlandske grønnsaker?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det tror jeg ikke, men jeg har prøvd opptinet asiatiske wokgrønnsaker og det gikk helt fint. Ser ingen grunn til at det ikke skal gå like greit med sydlandske.
Mamma'er er kjekt sånn :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

God idé med såkalte wokgrønnsaker. Rå/syltet ingefær, og/eller rå/syltet chili, kunne være spennende å bruke også. Nei, i morgen må jeg handle. Aspik'en skal prøves ut. Det ville nok Petter S satt pris på også, he-he.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Yesss! Så flott å høre... Jeg liker også reker, i stedet for den evinnelige fiskepuddingen...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

IreneleserStig TKirsten LundNina J.B.PiippokattaGrete AastorpTone HHeidiRandiTor-Arne JensenHeidi HoltanMorten JensenVibekeAud Merete RambølRoger MartinsenAmanda AHanne Kvernmo RyeSynnøve H HoelEllen E. MartolAnne-Stine Ruud HusevågtuhamreMads Leonard HolvikHilde Merete GjessingHarald KLailaReadninggirl30TanteMamieReidun Anette AugustinChristoffer SmedaasBirkaLeseberta_23Aud- HelenTorill RevheimBenedikteChristin SillibakkenTrude JensenLars Johann MiljeFride LindsethLisbeth Marie UvaagFindus