Jepp, de finnes! Kan nevne et par jeg har lest selv:
Atle NæssAskim-Firenze t/r Forlagets beskrivelse: Tolv personlige essays om å være europeer fra Østfold, om sport, religion, naturvitenskap, om Solstad, Ibsen og Dante. Jeg er stor fan av Atle Næss' bøker, både skjønnlitterære og sakprosaen - denne boken ga jeg terningkast seks.
Arne GarborgKolbotnbrev - Det var da jeg leste denne, at jeg oppdaget at Garborg er morsom! (Nåja, jeg hadde jo hørt/sett (på tv) Gisle Straume lese Garborgs raljering over Hanna Winsnes' oppskrifter - men det fikk meg ikke til å løpe til bokhyllen.) Men disse essayene er ikke bare morsomme, altså - her er den norske bokdatabasens beskrivelse: Garborg (1851-1924) fann seg ein fristadstad på Kolbotnen i Østerdalen. I 1887 gifta han seg med Hulda Bergersen, og dei slo seg ned i Kolbotnen. Her budde dei i to år, og Garborg skreiv ei rekke brev til "Fedraheimen. Eit vikeblad aat det norske folket" (startet av Garborg i 1877) i denne tida. I Kolbotnbreva fortel han om det uvande dagleglivet, om små og store gleder og han skildrar naturen. Men lesaren møter og polemikaren og grublaren, og boka varslar om ei personleg krise og eit skifte i Garborgs diktning. Første gang utgitt i bokform i 1890. Også denne fikk terningkast seks av meg.
Til slutt en jeg har i hyllen, og er temmelig sikker (en vågal spådom, men...) på at vil fortjene terningkast seks den også, bare jeg kommer så langt....: Espen Søbyes Ord for ord. Natalie, jeg mener å huske at du også har anbefalt Søbyes "Käthe. Alltid vært i Norge" på det varmeste? Han fikk kjempekritikker også for denne samlingen av essays som tidligere har vært publisert enkeltvis. Her er forlagets ord: Dette brede utvalget inneholder blant annet Espen Søbyes artikler om ukebladet Se og Hør ("Familie-albumets redigeringsprinsipp er også Se og Hørs redigeringsprinsipp. Derfor fins det ikke kritikk i Se og Hør, det fins ikke bilder av noen som gjør noe galt") og tv-programmet "Først og sist" ("Den gode samtalen i Først og sist er iscenesatt, et kunstig produkt. Men det skal skapes et bilde av at her fins den gode samtalen, det aller viktigste er at det skapes et bilde av den gode samtalen som er uoppnåelig"), og kronikkserien fra Morgenbladet om Statoils korrupsjonssak. To artikler knytter an til Søbyes kritikerroste biografi "Kathe, alltid vært i Norge": "Et mørkt kapittel i statistikkens historie?" og "Redegjørelse for utarbeidelsen", et foredrag om arbeidet med å finne en poetikk for biografien om Kathe Lasnik. Bokens lengste artikkel "Denne skrekkelige tidsånd" er en virtuos, kildebasert fortelling som kretser omkring hvorfor Tryggve Andersen ble utvist fra universitetet for ett år i 1892, og gir et mangefasettert tidsbilde fra slutten av 1800-tallet. Søbye plukker vekk en del vedtatte sannheter om Tryggve Andersen.
Viser 2 svar.
Nå har du fått meg interessert i essays, også. Jeg må jo sjekke ut disse her. Tusen takk. Jeg husker Søbyes bok veldig godt.
Knegger tilfreds her borte på Østlandet. ;-)