Finnes det gode norske essaysamlinger? Jeg fikk det spørsmålet for noen dager siden og det begavede svar var: Hæ?
Noen som kan si noe mer fornuftig enn akkurat det?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Du finner gode essayister innen de fleste genre - også i Norge. (spør tante Wiki)

Men Stig Sæterbakkens essaysamlinger:
Estetisk salighet
Det onde øyet
Dirty things
Essay i utvalg
er de første jeg ville ha nevnt - om spørsmålet hadde vært rettet til meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg har ingen grunn til å si hæ lenger. Tusen takk for tipset.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jepp, de finnes! Kan nevne et par jeg har lest selv:

Atle NæssAskim-Firenze t/r Forlagets beskrivelse: Tolv personlige essays om å være europeer fra Østfold, om sport, religion, naturvitenskap, om Solstad, Ibsen og Dante. Jeg er stor fan av Atle Næss' bøker, både skjønnlitterære og sakprosaen - denne boken ga jeg terningkast seks.

Arne GarborgKolbotnbrev - Det var da jeg leste denne, at jeg oppdaget at Garborg er morsom! (Nåja, jeg hadde jo hørt/sett (på tv) Gisle Straume lese Garborgs raljering over Hanna Winsnes' oppskrifter - men det fikk meg ikke til å løpe til bokhyllen.) Men disse essayene er ikke bare morsomme, altså - her er den norske bokdatabasens beskrivelse: Garborg (1851-1924) fann seg ein fristadstad på Kolbotnen i Østerdalen. I 1887 gifta han seg med Hulda Bergersen, og dei slo seg ned i Kolbotnen. Her budde dei i to år, og Garborg skreiv ei rekke brev til "Fedraheimen. Eit vikeblad aat det norske folket" (startet av Garborg i 1877) i denne tida. I Kolbotnbreva fortel han om det uvande dagleglivet, om små og store gleder og han skildrar naturen. Men lesaren møter og polemikaren og grublaren, og boka varslar om ei personleg krise og eit skifte i Garborgs diktning. Første gang utgitt i bokform i 1890. Også denne fikk terningkast seks av meg.

Til slutt en jeg har i hyllen, og er temmelig sikker (en vågal spådom, men...) på at vil fortjene terningkast seks den også, bare jeg kommer så langt....: Espen Søbyes Ord for ord. Natalie, jeg mener å huske at du også har anbefalt Søbyes "Käthe. Alltid vært i Norge" på det varmeste? Han fikk kjempekritikker også for denne samlingen av essays som tidligere har vært publisert enkeltvis. Her er forlagets ord: Dette brede utvalget inneholder blant annet Espen Søbyes artikler om ukebladet Se og Hør ("Familie-albumets redigeringsprinsipp er også Se og Hørs redigeringsprinsipp. Derfor fins det ikke kritikk i Se og Hør, det fins ikke bilder av noen som gjør noe galt") og tv-programmet "Først og sist" ("Den gode samtalen i Først og sist er iscenesatt, et kunstig produkt. Men det skal skapes et bilde av at her fins den gode samtalen, det aller viktigste er at det skapes et bilde av den gode samtalen som er uoppnåelig"), og kronikkserien fra Morgenbladet om Statoils korrupsjonssak. To artikler knytter an til Søbyes kritikerroste biografi "Kathe, alltid vært i Norge": "Et mørkt kapittel i statistikkens historie?" og "Redegjørelse for utarbeidelsen", et foredrag om arbeidet med å finne en poetikk for biografien om Kathe Lasnik. Bokens lengste artikkel "Denne skrekkelige tidsånd" er en virtuos, kildebasert fortelling som kretser omkring hvorfor Tryggve Andersen ble utvist fra universitetet for ett år i 1892, og gir et mangefasettert tidsbilde fra slutten av 1800-tallet. Søbye plukker vekk en del vedtatte sannheter om Tryggve Andersen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nå har du fått meg interessert i essays, også. Jeg må jo sjekke ut disse her. Tusen takk. Jeg husker Søbyes bok veldig godt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Knegger tilfreds her borte på Østlandet. ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Personlig essay eller saksessay?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vet jeg har lest noen essay-samlinger opp gjennom årene, da i forbindelse med studier (og det har alltid vært nyttig, lærerik lesing), og jeg finner kanskje noen i bokhyllene...men sånn umiddelbart kommer jeg ikke på annet enn en av Hølmebakk som jeg leste for et par år siden

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei.

Tenkte du norske essayister eller på språket Norsk? Cappelens upopulære skrifter er en serie med essays fra blant annet Starobinski, Wittgenstein og en hel del andre. Tror serien teller over femti utgivelser. Ellers var jo Collett og Holberg gode essayforfattere.

God søndag videre!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Norske essayister. Det er lenge siden jeg leste essay, sist var vel Bjørneboe for mange år siden. Men personen som spurte meg er ikke norsk, og var nysgjerrig på hvorfor det ikke fantes nyere norske. Collett og Holberg regner jeg med er bra, men kanskje ikke så moderne, akkurat?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du har rett, Collett og Holberg blir nok litt gammelmodig selvom de fortsatt tåler tidens tann veldig godt. Både Bjerke og Bjørneboe skrev gode essays, men av nyere jeg har lest er det Henning Hagerup og Tor Ulven bitt meg merke i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for gode tips, jeg skal formidle det videre, og kanskje ta en titt selv også, mens jeg er i gang. God søndag!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har nettopp kjøpt en svensk om Sherlock Holmes, Dr W och Mr H

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Spennende. Er den bra?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

PrunellaLailaIngunn SHelena ETine SundalEli Hagelundritaolineingar hKarin BergLars Johann MiljeJarmo LarsenBjørg  FrøysaaEllen E. MartolPer Åge SerigstadSilje-Vera Wiik ValeCecilie69Amanda AKjersti SK. H.Heidi HoltanBrit HonningsvågHarald AndersenRuneEvaBookiacLesevimsaLisbeth Kingsrud KvistenPirelliNorahPiippokattaTurid KjendlieIna Elisabeth Bøgh VigreMonika SvarstadAnneTorill RevheimBeathe SolbergKirsten LundGrofornixHarald K