Nei, jeg kan ikke overbevise deg om at du bør betale norske priser for bøker, for jeg gjør det ikke selv. ;) Men jeg kan nevne logikken bak systemet akkurat nå (i den grad det er logisk for forbrukeren, og i den grad jeg skjønner greia selv):

Vi har en fastprisavtale på bøker i Norge, populært kalt Bokavtalen. Den har blant annet som mål å:
- fremme kultur- og kunnskapsformidling, stimulere leseinteresse og kunnskapstilegnelse og bidra til å styrke norsk språk og skriftkultur.
- bidra til å opprettholde en effektiv norsk bokutgivelse med bredde i emner og kvalitet.
- fremme salg av bøker gjennom en rasjonell distribusjon og et effektivt, desentralisert bokhandlernett, slik at tilgjengelighet og valgfrihet for forbrukerne ivaretas.
- bidra til å øke respekten for opphavsretten
- fremme salg av bøker i begge målformer.

Avtalen regulerer blant annet prisen på nye bøker, ved at maksimum rabatt på bøker yngre enn ett år (eller frem til neste april) er 12,5%. Det er også den som regulerer velkomstpakka i bokklubbene; mange av dere har sikkert fått et gavekort på 1500 kr du kan bruke på "hva som helst," så lenge du ikke velger mer enn tre bøker. Den fører blant annet også med seg at bokhandlene er forpliktet til å skaffe bøker som finnes hos forlagene dersom kunder ber om det.

skriv bildebeskrivelse her
Denne illustrasjonen har jeg rappet fra Morgenbladet.

Forskjellige land, i Europa i allefall, har en tendens til å bruke enten fastprisavtaler, boklover eller fripris. Storbritannia er blant de som har fripris, det har sikkert mange som bestiller derfra lagt merke til. Enkelte krefter i Danmark ønsker en boklov istedenfor dagens friprissystem.

Som nevnt før her, er nå en ny boklov ute på høring. Og noe vi stadig hører er at boklover og fastprissystemer blant annet er tilstede for å sikre at mer enn bare bestselgere får hylleplass - for å sikre at debutanter får en mulighet. Men det er der det kræsjer litt for meg som forbruker...

Det er vel og bra at smal litteratur gis ut, men det hjelper lite når fastprisen er så høy at jeg ikke har råd til å risikere pengene på nye forfattere jeg ikke kjenner til... Når sant skal sies er jeg nesten aldri interessert i å betale 332 kr (dette er inkl. de 12,5% avslag) for ei bok... Jeg leser mer enn gjerne på engelsk når det fører med seg at jeg får langt flere bøker for pengene - og at jeg har råd til å gamble litt på obskure titler og ukjente forfattere. Målet om å sikre bredde og fremme norsk språk slår derfor litt feil på meg... Men jeg vet ikke om jeg er representativ for nordmenn flest.

Det at e-bøker i Norge ikke defineres som bok (men tjeneste) og derfor ikke er momsfri er jo en annen, teit historie...

Godt sagt! (16) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Men jeg vet ikke om jeg er representativ for nordmenn flest.

Du er representativ for meg, i hvert fall... Som deg nekter jeg å betale fullpris med mindre jeg VET hva jeg får, siste eksempel er Et offer til Molok av Åsa Larsson, for forrige bok har jeg hatt problemer med å få tak i innbunden. Har de tre første innbundet og ventet antagelig for lenge på at fjerde skulle komme på salg...

E-bøker er fullstendig uaktualle for meg med dagens ordning i Norge. Leser jeg e-bøker, er det på dataskjermen, androiden blir for smått for min smak og nettbrett gidder jeg ikke bruke penger på, bare for å lese e-bøker...

Ja til obskure titler og ukjente forfattere til en bra pris. Nei hvis prisen er feil...

Takk for en oversiktelig og grei fremstilling av problemstillingen! God lesehelg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Og noe vi stadig hører er at boklover og fastprissystemer blant annet er tilstede for å sikre at mer enn bare bestselgere får hylleplass - for å sikre at debutanter får en mulighet. Men det er der det kræsjer litt for meg som forbruker...

Det er vel og bra at smal litteratur gis ut, men det hjelper lite når fastprisen er så høy at jeg ikke har råd til å risikere pengene på nye forfattere jeg ikke kjenner til... Når sant skal sies er jeg nesten aldri interessert i å betale 332 kr (dette er inkl. de 12,5% avslag) for ei bok..."

Dette kan jeg skrive under på. Jeg tror overhodet ikke fastpris sikrer bredde osv. Jeg tar mange flere sjanser på å lese nye forfattere på andre språk=lavere priser.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men du må jo ikke kjøpe bøkene når de er nye? Jeg kjøper stort sett bare billigutgavene. Ikke bare fordi de er billigere, men fordi de er lettere å bære med seg og tar mindre plass i bokhylla... Ei bok blir jo ikke dårligere av å vente en stund :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, selvsagt. Men selv de rimelige utgavene er, som nevt i innledningsinnlegget, en god del dyrere enn hva jeg finner av godbiter på andre språk/kjøpt fra utlandet. Hvorfor må forlagene ta mer penger for norskutgitte bøker? Som nevnt, leser nordmenn mye, så det er nok ikke bare fordi vi ikke er mange i dette landet at de tar seg rundelig betalt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig. Gjorde et søk på Tanum nett for å sammenlikne priser, og valgte å se på en heftet utgave av Håkan Nessers "de ensomme". På norsk koster den 149 og på svensk 44, en forskjell på 105,-. Jeg skjønner fan ikke hvordan det er mulig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

5 mill nordmenn, 10 mill svensker, x mill svensktalende finner?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Neida, bøkene blir ikke dårlig av å vente en stund. Men problemet er gjerne det at om boka ikke selger noe særlig når den først blir gitt ut, så er det mindre sjanse for at den blir gitt ut som billigutgave og større sjanse for at den skyves lenger og lenger bakover i hyllene hos bokhandelen før den forsvinner helt. ;) Jeg vil tro at forlagene ser på salgstall når de bestemmer seg for hvilke bøker som skal gis ut i flere opplag, og eventuelt i pocket. Dermed er det ikke den smale litteraturen som gis ut billig, og problemet forblir det samme: bredden er der, men jeg har ikke råd til å gamble på den (med mindre de havner på restesalg osv).

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Flere gode poenger her, Julie!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boka blir overhodet ikke dårligere av å vente en stund. Men det er jo utrolig irriterende og til tider frustrerende å måtte vente med å kjøpe seg en bok man virkelig har lyst på pga prisen. Spesielt hvis det er en bok som blir filmatisert, da røpes jo mye av handlingen før man har fått lest første ord....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Tor Arne DahlKirsten LundAnneWangReidun SvensliPernille GrimelandChristofferRandiAHelena EHeidiAlice NordliJarmo LarsenGeir SundetEirik RøkkumHilde Merete GjessingEllen E. MartolAnne-Stine Ruud HusevågritaolineConnieHelge-Mikal HartvedtHarald KAliceInsaneMartinMads Leonard HolvikMarteSolHeidi HoltanLinda NyrudReadninggirl30TanteMamieVegardAnn EkerhovdRufsetufsaVibekeCathrine PedersenTheaNils Egil LieelmeIngeborgBjørn SturødLillevi