The twelve tribes of Hattie er historien om Hattie og August Shepherds voksenliv fortalt igjennom deres 11 barn og 1 barnebarn. Historiens sentrum er Hattie, en fattig, sint og alltid kjempende afro-amerikansk mor som opplevde The great migration med hva det innebar av håp og skuffelser. The great migration er utvandringen av afro-amerikanere i fra sørstatene til nord i mellom 1910-1970. En 6-7 millioner dro og en stor bondebefolkning ble urban. Det forandret både dem og stedene de kom til.

Hatties vesen avdekkes gradvis igjennom det som nærmest er frittstående fortellinger om hennes barn og altså dette ene barnebarnet som forøvrig med sin historie symboliserer en ukuelig vilje i Hattie og en slags konklusjon eller avslutning på romanen. Åpningskapittelet setter på samme vis tonen for historien, det sitter som en klump i magen og gjør den harde Hattie enklere å forstå. Barnas historie er fortalt i nåtid og med tilbakeblikk noe som gjør at en både ser Hattie som mor, August som far, oppveksten og konsekvensene den har for barna senere i livet.

Hele romanens oppbygging er svært elegant og historiene er knallgodt skrevet. Uten å legge alt for mye i sammenligningen minnet den meg litt om Per Pettersons Jeg nekter. Har antagelig noe med oppveksttematikken å gjøre og en usentimental tone i begge. Noen bokelskere har hatt litt trøbbel med å forstå Pettersons tittel på en ellers glimrende bok. Også jeg har det. The twelve tribes of Hattie kunne lånt Pettersons tittel. For Hattie nekter og hun er så til de grader et jeg! I midten av sin gigantiske familie er hun likevel alltid alene og ensom. Barna har et sammensatt forhold til moren som holdt liv i dem. Samtidig tror jeg det er umulig og ikke få sympati og respekt for Hattie. Hattie er så god fiksjon at du tror hun har levd. Hun er både heltinne og brutal. Kanskje det er fordi hun er så godt skildret at forfatteren i forordet understreker at alle karakterene er fiksjon.

I USA er The twelve tribes of Hattie også blitt tolket som en stor fortelling om en viktig periode i USAs historie. Jeg håper mange bokelskere vil lese denne korte romanen som jeg mener er stor på innhold. Hadde vært gøy å høre hva andre lesere synes om den.

The twelve tribes of Hattie kom jeg over på The New York Times sine boknettsider. Den ble nevnt av anmeldere som en av de beste bøkene i 2012. Den er skrevet av debutanten Mathis og har fått masse oppmerksomhet som utvalgt i Oprah Winfreys bokklubb. Jeg tror The twelve tribes of Hattie har fortjent oppmerksomheten og blir populær også i Norge dersom folk får vite om den.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Takk igjen,Strindin for den gode omtalen av The twelve tribes of Hattie . Jeg er så enig med deg: Dette er en veldig god bok.

Også enig i at romanens oppbygging er elegant. Den fikk meg faktisk til å tenke på filmen Short Cuts av Robert Altman, der han på finurlig vis knytter sammen noen av de fantastiske novellene til Raymond Carver, en av mine yndlingsnovelleforfattere, på mesterlig vis.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for filmtips! Det er ferie og den har jeg ikke sett:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skulle nesten ønske det var jeg som hadde til gode å se den. En av mine favorittfilmer - og den rollelista!
Men heldigvis går det an å se gode filmer flere ganger, som man kan lese gode bøker flere ganger :-)

Og riktig god ferie!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har lurt litt på denne en stund, og etter nå å ha lest omtalen din, lastet jeg den ned. Gleder meg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne fikk jeg lyst til å lese!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tenkte som deg da jeg leste om den. Tror jeg kan anbefale den både til de som leser mye og de som leser lite og voksne i alle aldre:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Eli HagelundMads Leonard HolvikPia Lise SelnesLilleviLabbelinesiljehusmorBård StøreTor Arne DahlalpakkaCathrine PedersenStig TReadninggirl30VannflaskeMarenReidun SvensliTrineIvar SandFrode TangenSigrid Blytt TøsdalLailaLars Johann MiljeInger-LiseKirsten LundMorten MüllerJulie StensethLars MæhlumBjørg L.Catrine Olsen ArnesenStine SevilhaugAneStine AskeKristine LouiseMona Aarebrotmay britt FagertveitPiippokattaHeidiAnn-ElinBerit RLinnAEritaoline