Historien starter med William Thornhill, en fattig elveskipper på Themsen i London, på begynnelsen av 1800-tallet. På grunn av stor fattigdom og bekymring mht hvordan han skal klare å forsørge kone og barn, lar han seg friste av utsikten til "lettkjøpt" gevinst på ulovlig vis og blir tatt. Han unnslipper dødsdom, men blir forvist som straffange til Australia. Familien hans blir med.

I stedet for at dette blir slutten, åpner det seg nye muligheter for dem. Thornhill klarer nemlig å kjøpe seg fri, og han, kona Sal og barna etablerer seg ved Hawkesburys elvebredd. Her ligger alt til rette for et godt og fredfylt liv som jordbruker. William og Sals kjærlighet til hverandre er sterk, men Sals lengsel etter å dra tilbake til England kommer tidvis mellom dem.

Nokså snart oppdager ekteparet at de ikke er alene. Inne i skogene bor aborginere, et i utgangspunktet fredelig folk. Med gjensidig nysgjerrighet møtes to vidt forskjellige verdener.

Aborginerne er imidlertid et myteomspunnet folk, og de villeste historier om deres grusomheter hisser opp nybyggerne. Kan de føle seg trygge? Skal de gi opp bosetningen og dra, eller klamre seg fast og kjempe for sin rett til å bli boende?

Boka er spennende og godt skrevet, og kan virkelig anbefales!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Nå er jeg også ferdig med denne boka. Veldig spennende og interessant. Jeg tror faktisk på de forskjellige hendelsene. Selvom det ikke er en biografisk bok så er den nok bygget på sannheter om hvordan det var å være "convicts" som prøvde å livnære seg ved Hawkesbury river og at aboriginerne oppførte seg stort sett slik som beskrevet i boka. Det var jo noen "bad guys" og noen "good buys" i boka som kanskje var litt mye i hver retning, men tror den gir et godt bilde av situasjonen den gang.

Det morsomme for meg er at jeg leste boken mens jeg var i Sydney og at jeg var på tre forskjellige utflukter til deler av naturreservatet Ku-ring-gai chase national park i NSW mens jeg var der, og en av turene gikk nettopp oppover Hawkesbury river. Et av stedene vi var, Bobbins Head, hadde akkurat de bratte sidene med regnskog og swampland langs elva. Det var derfor veldig lett for meg å forestille meg historien fra boka. Men jeg må medgi at jeg kun så en aboriginer mens jeg var i Sydney og han satt utenfor Circular Quay og nærmest viste seg frem ved siden av en type som spilte på Digeridoo.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Femmer fra meg denne gangen. Historien var svært spennende; jeg høyner alltid karakteren dersom jeg synes det er vanskelig å legge fra meg ei bok.

Jeg synes for øvrig forfatteren behandler problematikken omkring kulturkollisjonen på en fin måte: Hun forteller om mange små tegn på forståelse fra begge parter, men "naboene" mangler et felles språk for å kunne utvikle sameksistensen videre - og fredelig konfliktløsning var nok ikke noe alternativ i dette miljøet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ganske enig med deg, Rose-Marie, om denne boka. Jeg mener også den kvalifiserer til en firer. Godt skrevet om denne tidens forvisninger av fattige og kriminelle fra England til "den nye verden" i Australia. Vel verdt å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Boka var bra, men jeg har liksom lest noe tilsvarende før og det er i grunnen ikke så rart. Det er virkelig historisk stoff det som skjedde i den tiden da de depoterte fanger fra England til Australia. Det var ofte de fattigste av de fattige som ble sendt, voksne som barn, mange pga småtyverier for nøden var stor, som i denne boka. Det er skrevet flere bøker som har dette som tema og det er interessant lesning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg opplevde nok boka annerledes enn du gjør. Jeg har i mange år (ca 25) vært opptatt av utvandringen til Amerika og har lest ganske mye faglitteratur om dette temaet. Den skjønnlitteraturen jeg har lest fra skandinavisk/amerikanske miljøer har vært med på å feste noen sannheter om denne historiske epoken, - men lesningen har også bidratt til å gi rom for en del mytedannelse, både på norsk og amerikansk side. For meg var det derfor noe spennende og nytt å lese "Den hemmelige elven" fordi utvandringen til Australia var så helt annerledes. Den tradisjonelle "push & pull"- mekanismen som var en så dynamisk kraft i utvandringen til Amerika, var fraværende i deporteringen til Australia. - Der gjalt nær sagt bare push-kreftene. En kan vel kanskje si at denne epoken representerte historiens største kriminalpolitiske eksperiment... Det sier seg derfor selv at de deportertes tilværele og skjebne ble totalt forskjellig fra livet til utvandrerne som søkte vestover. Det er interessant å sammenligne Sal's lengsel tilbake til et borgerlig liv med gjenopprettet verdighet med Kristina från Duvemålas lengsel tilbake til Småland i Vilhelm Mobergs hovedverk om Utvandrarna. Jeg fikk lyst til å lære mer om "utvandringen" til Australia etter å ha lest "Den hemmelige elven".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg vet ikke om vi har lest boka så ulikt for det føles ikke slik, det jeg mente var at jeg har lest ei bok over samme tema før. Romanen heter "På den andre siden av havet" av Tamara McKinley.
Husker også godt fjernsynsserien "mot alle vindar" som også handlet om straffanger fra England.
Nå har du tips både til bok og til en dvd.
Jeg har ikke lest noen faktabok over emnet men kommer du over bøker er det fint hvis du gir meg et "vink".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tips om Tamara Mckinley, kanskje det er en ide å begynne der. Jeg husker jo selvsagt "Mot alle vindar" i sin tid (var det ikke Jon English som spilte en av de sentrale rollene). Det jeg mente å si noe om var at jeg i så mange år har vært "vestvendt" at jeg opplevde et helt annerledes historisk bakteppe da jeg leste "Den hemmelige elven". Og det slo meg hvor dårlig jeg egentlig kjenner "den australske identitet". Bare tenk på hvor stor andel av denne verdensdelens befolkning som har en slektsbakgrunn fra en eller flere forviste kriminelle (utstøtte). Og jeg tror det var det som gjorde at jeg leste boken som noe annet enn en spennende kjærlighetshistorie, slik jeg i sin tid opplevde "Mot alle vindar".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har en gang lest enda ei bok som omhandler depotasjoner fra London til Australia men jeg klarer ikke å huske hva boka eller forfatteren heter.
Ofte var overfarten den første prøvelsen for disse menneskene og det var mange som døde ombord.
Det ble regelrett jaktet på småforbrytere og prostituerte i London for så å sende "problemene" bort. Mange av disse stakkars menneskenes ugjerninger var pga fattigdom og rein nød som var sult.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det hadde vært flott hvis du kunne tipse meg om "den glemte boka" når den dukker frem fra glemselen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den kunne jeg også vært interessert i. Noen som vet?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

ritaolineKirsten LundDemeterMorten JensenChristoffersomniferumKristinHarald KGunn DuaasBerit ROlav Brostrup MüllerHauk1Beathe SolbergKjerstin BrutehaugJulie StensethPiippokattaBertyFriskusenEgil StangelandmgePrunellaNabodamaMonimeiEllen E. MartolAlice NordliAnniken BjørnesHegeIngunn SMarianne  SkageToveNina M. Haugan FinnsonToneSolveig StrandLilleviLabbelineGrete AmundsenRonnyTove Obrestad WøienMarteFride Lindseth