Vi følger Ines Suarez, som i 1953 forlater Spania og drar til Peru for å lete etter sin forsvunne ektemann. Mens mennene som reiser av gårde er besatt av tanken på gull og rikdommer, oppnår Ines å komme bort fra et svært begrensende kvinneliv i Exstremadura, et liv som så langt stort sett har bestått av å vente.

Og Ines´ liv skal bli mer spennende enn hva hun kunne ha drømt om på forhånd. Dramatiske møter med indianere, menn det ikke er trygt å være alene med som kvinne, nye elskere ... Senere blir hun også en sentral skikkelse når Chile og hovedstaden Santiago grunnlegges. Lenge er hun barnløs og dette gir henne større frihet enn det som selv i den nye verden ble kvinnene til del.

Ines, bokas jeg-person, forteller sin historie til datteren Isabel. Selv om Allende har tatt seg visse kunsteriske friheter i boka, er det besnærende å tenke på at Ines er en kvinne som faktisk har levd. Dette er en roman av det slaget vi forventer av Allende, og denne gangen leverer hun! Gisken Armand som oppleser fungerte svært godt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Eg ser at Inés, jeg elsker deg! får rosande omtale av dei bokelskarane som kommenterer boka. Eg er sjølv litt meir reservert fordi eg ikkje synest at Allende klarer å formidle stemninga frå 1500-talet på nokon overtydande måte; eg oppfattar boka heller som uttrykk for moderne tankar om kvinners og urfolks situasjon.

Dette inneber ikkje at eg ikkje til ein viss grad blir fengla av forteljinga om Inés, og ikkje minst skildringane av urinnbyggjarane og måten kolonisatorane behandla dei på (det er berre det at Mario Vargas Llosa klarer dette så mykje betre i El sueño del celta, "Kelterens drøm"). For meg blir personane flate og tørre, og kommentarane som Inés kjem med til dottera Isabel, verkar kunstige og er ikkje med på å skape liv i framstillinga.

Alt i alt blir boka ei uheldig blanding av noko som verkar som populærvitskap og fiksjon. Kanskje ville resultatet ha vorte betre om forfattaren hadde reindyrka éin av sjangrane?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er veldig enig med deg, du sier det så fint akkurat det jeg tenkte da jeg leste boken; jeg var skuffet over Inés, jeg elsker deg! og som deg syntes jeg ikke den var overbevisende historisk. Jeg likte Allende mye bedre da jeg var yngre, vet ikke om det er henne eller meg - sukk!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg tror det er henne. Åndenes hus, Om kjærlighet og skygge og bøkene om Eva Luna er jo magiske. Etter hvert synes jeg skrivingen hennes er blitt mer ambisiøs - og resultatene matcher ikke ambisjonene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kloke ord, Marit! Og jeg liker å tenke at det er slik. Men det jeg lurer på er om det var lettere å bli fengslet og fortryllet før.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du har vel et poeng der, kanskje. Når jeg tenker etter, er det sjelden jeg gir terningkast seks på det jeg leser nå. De fleste "sekserne" mine er bøker fra noen år tilbake.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei alle sammen, det er moro med kontakt igjen! Jeg leser for tiden bind 2 av Søren Mørchs historie om hvordan verden ble moderne, kjøpt på dansk i Danmark, det er kun jeg som har den og ingen å dele med her inne. Men fin og interessant er den! Og her er en lenke: http://www.sorenmorch.dk/default.asp?mainmenu=2&webmanage=Vældige ting&dir= Kanskje blir den utgitt i Norge og kanskje ikke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundMarit HåverstadIda  Gaarden SortlandAgnesMorten MüllerVidar RingstrømSol SkipnesPiippokattaNorahG LMarianne MChristofferKjersti SBeathe SolbergAlice NordliHilde H HelsethMartinMads Leonard HolvikChristinaelmeTine SundalIngunn SKine Selbekk OttersenMorten JensenLisbeth Marie UvaagHeidiAnne-Stine Ruud HusevågElisabeth SveeHarald KABDemeterTurid KjendlieMarianne_Kristine LouiseSiv ÅrdalEivind  VaksvikAstridCathrine PedersenKnut SimonsenNora Fjelli