I et ortodoks jødisk hjem i Brooklyn vokser Asher Lev opp. Det viser seg snart at han har en kunstnerisk gave, i de første barneårene som tegner og senere som maler. Faren, som har ofret seg for menigheten og følger rabbiens minste vink, selv om dette går på tvers av hva han som privatperson måtte ønske, er dypt fortvilet over sønnen. Han har helt andre planer for sønnen, og ønsker at han skal følge i hans fotspor. Det er dessuten helt uhørt for en ortodoks jøde å livnære seg som kunstner.

For Asher betyr kunsten alt. Han er helt avhengig av å få utfoldet seg for i det hele tatt å være i stand til å leve. Faren går derfor motvillig med på at Asher skal gå i lære hos den berømte jødiske kunsteren Jacob Kahn, etter rabbiens anbefaling. Rabbien har imidlertid satt som vilkår at kunsten ikke må komme i konflikt med den jødiske lære.

Det viser seg etter hvert helt umulig for Asher å begrense sin kunstneriske utfoldelse til de rammer som er satt. Han maler blant annet nakne damer, noe som gjør det umulig for foreldrene å komme på debututstillingen hans. Den dagen han henter inspirasjon fra den kristne religionshistorie, har han imidlertid gått for langt. Kan familien og det jødiske miljøet akseptere dette? Og er han villig til å betale den pris det koster å ofre alt for kunsten sin?

Dette er en utrolig sterkt historie om å gå sin egne veier, og trosse kravet om å ofre individuell frihet fremfor klanens samhold.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 23 svar.

Har akkurat lagt den fra meg og kommer en stund framover til å være preget av denne sterke historien om "kunstnergeniet" Asher Lev. Har nå en brennende lyst til å fortsette med "Asher Levs gave", men min mann er midtveis i den og må få anledning til å fullføre. Derfor tar jeg en pause fra Asher og kaster meg heller over "madame Bovary". Tror det blir en leseopplevelse også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boka har blitt en av mine favoritter også! Var så heldig å finne den til en billig penge på en bruktbokhandel i sommer. (NB: det er mulig det finnes noen spoilere her!). Sakte, men sikkert, snek Asher Lev og hans skjebne seg inn under huden min. For en fortvilet situasjon hovedpersonen befant seg i når han på mange måter måtte velge mellom å være tro mot seg selv eller tro mot den verden han hadde vokst opp i og kjente. Til tider var lesingen hjerteskjærende: kjærligheten som kom til syne gjennom tegningenes og malerienes linjer ble ikke sett eller forstått av mange av dem som sto Asher nærmest.. Det slo meg at det er lett å bli “syk” om man fornekter seg selv eller sin egen måte å kommunisere på. Ashers og morens skjebne har i så måte visse paralleller; moren var “syk” helt til hun fikk en måte å utvikle og uttrykke seg på. Kort sagt: det handler om meningen med livet for det enkelte menneske og det man må ofre for å være seg selv fullt og helt.

Ashers familierelasjoner gjorde inntrykk. Balansegangen som krevdes av de ortodokse foreldrene var til tider vanskelig å ta inn over seg. Det at hensynet til egen familie måtte vike for religionens og tradisjonens beste var nærmest uforståelig for meg. Den styrken Asher selv viste midt i stormen var nærmest umenneskelig, samtidig som den var nødvendig for hans egen overlevelse.

Til slutt: i tillegg til at boka er godt skrevet og har en interessant tematikk, satte jeg pris på referansene til noen av mine kunstfavoritter, for eksempel Matisse, Giacometti og Picasso. For meg førte disse referansene til at jeg følte en slags gjenkjennelse og samhørighet med Asher og hans verden.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Overtok "Mitt navn..." frå far min som skulle kvitta seg med nokre bøker. Ante ikkje noko om den anna enn at det var om jødar, men boka er kjempebra. Blei glad i den boka!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg så denne omtalen din og husket at jeg hadde sett boken i hyllen til foreldrene mine for mange år siden. Lette den frem sist jeg var hjemme og tok den med meg og det angrer jeg ikke på.

For det første er det et interessant innblikk i en verden som var ukjent for meg. Men det er jo så mye mer. Jeg synes spesielt det var interessant beskrevet hvordan den ortodokse jødiske menigheten ser på verden utenfor, jeg oppfatter det som en blanding av frykt og avsky.

Og hvordan religionen styrer store deler av et enkeltindivids liv, at rabbien kan gå inn og bestemme hva en person skal studere for eksempel. Selv om Asher fikk bruk for de kunnskapene han tilegnet seg, kan jeg ikke hjelpe for at jeg aner en liten baktanke der.

Det er bra denne boken er skrevet av en ortodoks jøde, ellers kunne man nok lett avfeie den som overdrevet og useriøs. Dette er en bok jeg ikke kommer til å glemme med det første.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er vel en nesten glemt klassiker, men en nydelig bok! Fortsett med "Davitas harpe" av samme forfatter. Den har vel mye av det samme temaet, men er enda bedre, syns jeg. Jeg trodde beskrivelsen av Picassos "Guernica" var med i den sistnevnte, men der husket jag altså feil...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Beskrivelsen av Picassos "Guernica" er med i "Davitas harpe". Faren til hovedpersonen befinner seg tilfeldigvis i Guernica da den fatale og ødeleggende bombingen av byen fant sted ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk! Det er på tide å lese begge disse fantastiske bøkene om igjen, skjønner jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tipset, jeg skal helt klart lese mer av samme forfatter. Jeg får ha som misjon fremover å lete etter både "Asher Levs gave" og boken du nevner her. Synd de ikke er lette å få tak i, men de dukker vel opp før eller siden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har du forsøkt biblioteket? Der er de helt sikkert. Bøkene er flotte, så du burde absolutt få med deg de andre to også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Om de andre bøkene er så bra som denne så er dette bøker jeg gjerne vil ha i hyllene mine. Skal nok finkjemme noen bruktbutikker i området her så snart jeg får tid jeg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi får håpe at forlagsbransjen har et våkent øye på disse sidene, slik at vi kan påvirke dem mht. nyutgivelser! ;-) Disse bøkene til Chaim Potok må betegnes som moderne klassikere, som ikke mister aktualitet med det første ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det hadde vært på tide med nyutgivelser nå. Så vidt jeg vet er siste utgivelse på norsk av Potoks bøker fra 90-tallet og det var jo ikke i går. Som du sier så er de moderne klassikere og en nyutgivelse burde snart komme, andre bøker som kan plasseres i samme kategori er jo tilgjengelige mer eller mindre kontinuerlig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Min utgave av "Mitt navn er Asher Lev" er en Bokklubbutgave fra 1976 (rettet, originalen kom i 1972). Den er relativt enkel å finne brukt. Jeg har fått den av en venninne som også ga meg "Davitas harpe". Det er en såkalt Maxi-bok fra Aschehoug fra 1987. Den ser jeg ikke like ofte på bruktmarkedet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har også Bokklubbutgaven fra 1972 av "Mitt navn er Asher Lev", fant den hos foreldrene mine og tok den med meg. Jeg leter etter både "Davitas harpe" og "Asher Levs gave" nå, men når jeg spør etter Potoks bøker i bruktbokbutikker og antikvariater så har de bare "Mitt navn er Asher Lev", så det er tydelig at det er den det er enklest å få tak i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, Bokklubben sørget en gang for tilgang på god litteratur... På antikvariat.net finnes også "Asher Levs gave", men da er prisen ganske høy pluss at frakt kommer i tillegg. Men det er praktisk da...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tips, 125-150 kroner er i seg selv ikke så dyrt, selv om det godt kunne vært litt billigere kanskje, men det med frakt plager meg litt. Jeg kan jo håpe at de skal dukke opp i et antikvariat ikke så langt fra der jeg bor, så jeg bare kan hente dem.

Har sett bøkene på engelsk på enkelte nettsteder, men der har de bare pocketutgaver og bra bøker som jeg vil ha i mange år fremover kan godt være innbundet synes jeg.

Jeg regner med jeg skal til Skåne om ikke så lenge og der finnes mange antikvariater og bruktbutikker som er veldig billige, så jeg tror jeg venter til da og håper at jeg finner dem der. Om ikke så får jeg vel betale hva det koster hos antikvariat.net.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har denne boka ulest i hylla mi, og Rose-Maries anmeldelse og din kommentar, gjør det veldig spennende når jeg en dag finner tid og rom for å hente den fram. Takk til dere begge to, og takk til bokelskere.no som gjør det mulig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og jeg vil anbefale deg å gjøre det relativt raskt. Jeg lover: du vil ikke angre! Det er en sterk bok!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk! Du har en bok å glede deg til i denne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg synest det var en interresant historie fra dette ortodoktisk jødiske miljø i Brooklyn på slutten av 50 tallet begynnelsen av 60 tallet.
Flott og følge utviklingen til Asher Lev innen malerkunsten og som en sårbar ungdom som rives mellom tegningen og malergleden og hans forhold til foreldrene.
Artig at Picasso's kjente maleri "Guernica" har fått en plass i boka
Dette var en god og interessant bok som jeg har hatt stor glede av å lese.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg synes også dette er en veldig sterk fortelling, og fascinerende innblikk i et lukket miljø. Leste den for første gang som tenåring, og har siden vendt regelmessig tilbake til den. Har du lest fortsettelsen; The Gift of Asher Lev? Også bra, og med en interessant vri i fortellingen som berører Asher Levs sønn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å, flott tips! Denne har jeg aldri gørt om!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har faktisk vært på utkikk etter den boka, uten å finne den. Tror jammen jeg skal legge inn et søk på QXL (jeg pleier å kjøpe brukte bøker der når jeg ikke får tak i dem andre steder). Den dukker nok opp etter hvert. Takk for påminnelsen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Cathrine PedersenKirsten LundmgeritaolineStig KTralteVanja SolemdalVannflaskeNicolai Alexander StyveNeraIngunn SAnniken BjørnesAlice NordliMarenAvaAndreaEmil ChristiansenIngeborg GSverrePirelliTerje Mathiseningar hDolly DuckFrode Øglænd  MalminsomniferumTove Obrestad WøienHilde H HelsethVibekebrekLars MæhlumHeidi HoltanMarianne  SkageKaramasov11Oda Marie HIreneleserBeathe SolbergDemeterMartinEllen E. MartolTatiana Wesserling