Johan Nilsen Nagel ankommer en dag en liten kystby i Norge, ikledd en oppsiktsvekkende gul jakke. Med sin besnærende væremåte omgir han seg med mystikk, godt nøret opp av egne påfunn og spillfekterier for å gjøre seg interessant. Lokalbefolkningen stiller seg naturlig nok spørsmål om hvem denne mannen egentlig er.
Vi følger Nagel i en periode hvor han gjør kur overfor to kvinner. Han skaper også en allianse med den noe tafatte Minutten. Med en væremåte som tidvis er manisk, begynner spekulasjonene å gå på om han er gal. Ikke bare er han fullstendig uforutsigbar, med store sinnsbevegelser og svingende humør, men han bryter også med vedtatte konvensjoner for hvordan en skikkelig herre skal oppføre seg. Vi får innblikk i hans innerste psyke og dras inn i hans galskap.
Nagel føler seg sveket av Minutten, som gjør alt han kan for å være alle til lags. Der andre ser godhet og kanskje naivitet, ser Nagel med mistenksomhet etter skjulte motiver. Til slutt har Nagel drevet spillet sitt så langt at det ikke er noen vei tilbake fra katastrofen.
Dette er en besnærende psykologisk roman som det er et "must" å få med seg. Nils Johnson leser med stor innlevelse, og var ganske enkelt fantastisk!
Viser 6 svar.
Hamsun skrev også på Mysterier da han oppholdt seg i Sarpsborg, men hvor mye av sarpekulturen som har funnet veien inn i romanen overlater jeg til lokalkjente å vurdere...
Det var ikke greit å være Nagel med sine sinnstemninger og når ingen forsto han.
Nu var han også gåt totalt træt av sine skuffelser, sine mange feilslagne håp, av humbugen overalt, dette fine daglige bedra fra alle menneskers side.
Disse linjer sier ikke så lite om den figuren som Hamsun lar oss bli kjent med. En utrolig bra bok.
Det er vanskelig som menneske å ikke kjenne seg igjen i den godeste Nagel. De følelser som strømmer gjennom ham har vel bruset i oss alle ved ett eller annet punkt av våre liv. Ah, jeg skatter ham høyt . . .