15 årige Christopher lider av Aspergers syndrom, en mild form for autisme. En dag finner han naboens hund stukket ihel av en høygaffel. Han bestemmer seg for å etterforske drapet i god Sherlock Holmes-stil, samtidig som han skriver bok om det han opplever og tenker. Under etterforskningen kommer han også over opplysninger som kaster et nytt lys over det som skjedde med moren to år tidligere.

Christopher er en meget intelligent gutt. Han har bl.a. store evner innen matematikk. Hver gang han overveldes av sanseinntrykk fra omverdenen, finner han trygghet i å løse kompliserte matematikk-oppgaver. For å få kontroll over tilværelsen gjør han alt han kan for å sortere inntrykkene og gjøre dem begripelige og håndterlige. Siden han verken forstår ironi, metaforer eller klarer å lese andres ansikter og følelser, sliter han mer enn de fleste. Dette med mellommenneskelige relasjoner får han ikke til.

Denne boka var bare helt skjønn! Den gikk rett til hjertet på meg, og rørte meg dypt. Som f.eks da Christopher mistet kjæledyret sitt - en rotte - ned i skinnegangen, og hopper ned for å få tak i den, og ikke skjønner hvorfor alle skriker til ham og kaver med å få ham opp, inntil han ser toget som kommer i full fart mot ham ... Han skulle jo bare redde rotta si fra den sikre død. Det er bare å gi seg over for denne boka!

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Viser 22 svar.

Plutselig var boken slutt, og jeg kjente straks at jeg savnet Christopher.
Som flere har sagt, denne boken gikk rett til hjertet på meg. Slutter meg fullt og helt til din gode omtale, Rose-Marie.

Boken finnes i mer enn 1600 boksamlinger og har flere diskusjonstråder. Tydeligvis en bok som engasjerer. Jeg ser at flere er opptatt av om den gir et realistisk bilde av det å ha Asbergers syndrom, eller ikke. Det betyr ikke noe for meg. Den gir et troverdig bilde av hvordan det kan være å oppleve verden annerledes enn det vi anser som normalt. Hvordan Christopher tenker og handler, er logisk, riktig og nødvendig slik han ser verden. Og alt dette kolliderer selvfølgelig med den "normale" verden. Uten å røpe for mye, vil jeg si at forholdet mellom Christopher og faren, og andre personer som er viktige for han, er rørende skildret. Vi opplever alt gjennom Christopher, og vi opplever det så sterkt, så sterkt. Var på gråten flere ganger.

Boken er skrevet med kjærlighet, innsikt og humor. Imponerende gjennomført av forfatteren.

Selv om jeg nå har skjønt at dette er en kjent bok, havnet den tilfeldig i en bruktpose jeg fikk for 100 kroner. Noe som ga leseopplevelsen et ekstra pluss - gleden over å oppdage en gripende bok jeg ikke visste noe om fra før!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Helt enig med deg, man savner virkelig Christopher når man legger fra seg boka! Og boka er, som du sier, utrolig imponerende gjennomført. Det er egentlig en bok som ligger langt fra det jeg foretrekker å lese (jeg hadde den faktisk stående i bokahylla hjemme i 8 år uten å lese den), men den var virkelig noe helt for seg selv. En helt unik bok som kan krysse mange grenser når det kommer til boksmak:)

Lurte på om noen som har personlig erfaring med Asbergers syndrom har lest denne boka, og hvordan dere opplevde den? Og er det noen som vet hvordan forfatteren er knyttet til syndromet?

Og helt til slutt, den engelske lydbok versjonen, lest av Ben Tibber, anbefales på det sterkeste. Tror leseren var rundt 12 år da han leste den, og han gjør Christopher utrolig levende!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig, Rose-Marie: denne boken er kjempefin! OG jeg syntes den ga et troverdig og rørende innblikk i hvordan det KAN være å ha Aspergers syndrom - som jo kan arte seg på utallige forskjellige måter, har jeg skjønt. Boken er i alle fall et lite mesterstykke!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kan noen si meg om denne boken begynner på side 5, kapittel 2? Skal det være sånn, eller har jeg kjøpt et eksemplar der de første sidene er revet ut?
Posesalg, riktignok.
Siden dette skal være en absurd bok, er det ikke godt å vite...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sorry! Du har helt rett! Boka begynner faktisk på kapittel 2! Jeg slo opp i boka "noe til besvær" av samme forfatter i går - uten å se at det var feil bok. Beklager at jeg var så skråsikker!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mennesker med Aspergers syndrom kan ofte være svært opptatt av spesielle temaer. I Christophers tilfelle var det mattematikk og ikke minst primtall. Boka er unikt inndelt som en følge av dette. Dette er Christopher egen bok med hans helt egne kapittelnummereringer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette med den særegne kapittelinndelingen hadde jeg faktisk glemt... men derimot husker jeg den spesielle fonten (skrifttypen) i boken - den er nemlig heller ikke tilfeldig. Christopher er den som forteller historien i denne boken, og det han forteller er satt i en font uten "mothaker" eller "seriffer" på bokstavene, mens en "vanlig" papirroman ville vært satt i en font med seriffer, fordi det generelt er lettere for oss å lese skrift med seriffer på papir. (For å eksemplifisere med skrifttyper: logoen "Bokelskere.no" på dette nettstedet er i en font med seriffer. Teksten "Vi elsker bøker. Akkurat som deg. Velkommen hjem." rett under logoen er i en font uten seriffer. Sammenlign bokstavene B, L, K, R, S og N for å se forskjellen.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men det stemmer da ikke... Boken er satt i en font med seriffer. Eller mener du at det er bestemte partier i boken som er satt med andre typer (jeg har ikke lest mer enn de første sidene)?

Okke som, alt dette snakket om primtall og fonter har bidratt til at "hunden" har sneket seg helt først i lesekøen :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Roter jeg, mener du? I så fall får jeg trøste meg med at jeg er i celebert selskap (jfr. Rose-Marie og kapittelnumreringen ;-P) - men nei, jeg mener da bestemt at det er sans-seriffer i "The Curious Incident of the Dog in the Night-Time"??? Hmmm - jeg må sjekke...men hvor er nå mitt eksemplar? Nei - jeg sjekker om amazon har et "Les-et-utdrag"-eksemplar. Jovisst - og det stemmer: teksten ER i seriff-fri font, den! Og i lese-eksemplaret på amazon.co.uk var det de første sidene (altså fra kap. 2 og utover) som var tilgjengelige. (Ingen vits i å lenke, tror jeg, for det er vel bare meg som kommer inn på en URL til oppslag på min amazon-profil...)

Har det norske forlaget prestert å bomme på fonten, altså? Skikkelig skivebom, i så fall. Nå ble jeg VELDIG nysgjerrig, Lillevi, kan du ikke si i fra når du har fått fisket frem ditt eksemplar og sjekket, da?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fleire år sidan eg las denne - no vart lysta til repetisjon ganske stor......

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hadde bare den engelskspråkelige lydbokutgaven, så det du skriver der, visste jeg ikke. Takk, det var interessant!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oh, yes, I saw the seriff.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå blir jeg litt forvirret.
Mener du å si at boken faktisk begynner med kapittel 2??

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg hadde den engelske lydbokutgaven og den husker jeg ihvertfall var inndelt helt etter guttens spesielle interesse. (Matematikk, primtall)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nettopp! Takk skal du ha. I min utgave er kapitlene nummerert med primtall (2, 3, 5, 7, 11 osv). Litt mystisk at den begynner på side 5, men det har kanskje også en mening .... Det ser ikke ut som noen sider er borte.

De to første setningene lyder: "Klokken var syv minutter over midtnatt. Midt på plenen foran huset til Mrs. Shears lå det en hund med øynene lukket."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når du sier det synes jeg å huske at det også var andre ting enn kapittelinndelingen som gjentatte ganger pekte på Christophers "sykelige" opptatthet av primtall!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det kan godt hende! Jeg har ikke boken her nå, men jeg mener bestemt å huske at gutten delte inn boken etter et slags primtallsystem i stedefor den vanlige inndelingen - 1, 2, 3, osv. Dette hang sammen med hans diagnose - asperger - en type autisme. Tror kanskje han forklarer dette til en viss grad et sted i boken, iallefall ser man raskt at dette er en helt spesiell gutt. God bok, fin historie! Lykke til!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Akkurat SÅ absurd er ikke denne boka! ;-) Min bok har i alle fall kapittel 1 også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oi, oi. Da mangler altså de første sidene i min utgave. Kan det tolkes på noe vis...
Hvor langt er egentlig kap 1, kan boken leses uten?
Eller kan du legge sidene ut her :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du skal ha for kreativt forslag! Gvis du er riktig snill og grei skal jeg vurdere å skanne sidene for deg og sende dem pr. mail. ;-) Kan få til det i morgen ettermiddag, jeg. Første kapittel er ikke mange sidene for øvrig ... ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

riktig snill og grei
Jo, jeg tror jeg kan gå for det...

Litt forvirrende dog, siden Berty sier at mennesker med asbergers kan sjonglere med tall og kapittelnummer..

Ønsker deg en god natt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den er grei! Men min bok begynner som sagt på kapittel 1! Og jeg kan skanne disse sidene og sende dem på mail! Du ser jo så snill og grei ut at dette ikke skulle være noe problem! ;-) Nattinatt til deg også

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandMarit HåverstadPernille GrimelandtonjekarinaVannflaskeTraltegretemorEllen E. MartolEvaToveTurid KjendlieritaolineAnneWangRandiARagnhildNorahKirsten LundTove Obrestad WøienHeidi HoltanJulie StensethKarin BergBjørg Marit TinholtLailaHarald KJakob SæthreTone Maria JonassenRufsetufsaSigrid Blytt TøsdalVibekeHelge Thime-IversenBeathe SolbergHanne Kvernmo RyeRandiDolly DuckAud Merete RambølStig TTone HReidun GranbergTanteMamieVidar Ringstrøm