I åpningsscenen i boka står presten Gösta Berling i fare for å miste sitt presteembete pga. en livsstil med drukkenskap. Vi befinner oss på 1820-tallet i Värmland. Presten har lagt seg ned for å dø i snøen, men blir reddet av fruen på Ekeby. Hun tar seg av ham, og han blir en del av hennes omgangskrets. Fruen – eller majorinnen – lever et sorgløst liv fylt med overfladisk glede. Presten er meget vakker, og det aksepteres av omgivelsene at han går fra blomst til blomst, selv om dette innebærer mange knuste kvinne- og pikehjerter. For Gösta Berling forelsker seg ofte og heftig. Gjennom majorinnens redningsforsøk, reiser Gösta seg atter og kan med et snev av verdighet se bygdas folk i øynene. Prisen majorinnen betaler er imidlertid at Gösta feier henne av banen og på mange måter overtar hennes sentrale plass på Ekeby.

Like fullt er det ikke presten og alle hans innfall som står i sentrum i boka. Mange av personene i boka er svært fargerike, og humoren ligger ofte på lur. Samtidig har boka en alvorlig klangbunn, og omhandler bl.a. det moralske dilemmaet om hvordan man kan være god samtidig som man er glad.

Det som gjør boka ekstra spennende er at den ble skrevet i 1891, og fremdeles har aktualitet. Boka var Selma Lagerlöfs gjennombruddsroman.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Ja, nå har jeg fullført "Gösta Berlings saga" for tredje gang, og jeg må si at det var en like stor opplevelse som første gang! Kanskje til og med enda større, fordi jeg nå endelig klarte å holde styr på alle personene og hva som hendte hvem når og hvorfor;)
Jeg kan ikke få lovprist denne boken nok, det er magisk realisme fra Sverige på 1800-tallet! Lagerløf bygger historien om Gösta Berling, hans damebekjentskaper og kavalerene på Ekeby på gamle sagn og historier fra Värmland - historier hun selv fikk høre som barn - , og hun fletter forførerisk gammel overtro inn i tekst og handling. Boken kan kanskje oppleves som vel høystemt, men har et språk, en bildebruk og tankerekker som er uovertruffne og gjør at jeg godtar alt! Det er en høysang til gleden og kjærligheten, men i en verden som også rommer alt fra dumheter til den direkte ondskap. Og alt som skjer i boken henger sammen, alle handlinger får konsekvenser og personene utvikler seg deretter.
Personlig har jeg hatt stor glede av å lese boken i en oversettelse fra før 1929, det gammelmodige språket er så riktig, - jeg vet ikke hvordan nyere oversettelser er, hvis de finnes? Jeg er også glad for at jeg leste den selv, da er det enklere både å nyte gode formuleringer og å slå tilbake og finne ut hvem som egentlig omtales, - det er mange personer å blande sammen;) Men jeg ser at mange er veldig fornøyd med lydboken, og det er jo bra. Som et ekstra tips kan jeg legge inn en anbefaling om høytlesing, det var sånn jeg første gang ble kjent med denne favorittromanen:)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Nå fikk jeg lyst til å prøve å lese denne igjen... Da jeg var barn, leste jeg Nils Holgersons forunderlige reise mange ganger, og som voksen prøvde jeg meg på Gösta Berlings saga. Men jeg ga opp etter noen få sider, og siden har jeg ikke lest noe av Lagerlöf. Kanskje jeg skal prøve på nytt? Det høres ut som en bok jeg ville like!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det vil jeg tro! Leste den om igjen for 1 år siden (30 år siden sist!) Meget god bok, men - ta deg god tid. Nyt skrivekunst av klasse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er vel en av de mest fascinerende bøker som noensinne er skrevet, så full av personer og fantasi at man må lese den 2-3 ganger for å virkelig få med seg alt som foregår mellom permene. Og som en rød tråd går helten, Gøsta Berling, gjennom boken, sterkest og svakest av alle mennesker.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Selma Lagerlöf skriver fantastisk. Jeg leste Keiseren av Portugalien for ei stund siden, og det gav virkelig mersmak.
Lagerlöf har et fantastisk flott og rikt språk - når en bare glir inn i hennes modus.
Tenk, det var visst Lagerlöf som sa noe sånt som Ingen vet nok til å kunne dømme. Et fantastisk flott og klokt utsagn! (Er det noen som vet hvor en eventuelt finner dette?)
Gøsta Berlings saga er et oppkomme av historier. Lagerlöf har skrevet en roman der vi møter mange personer. Samtidig klarer hun å lage mange SMÅ historier som nesten står alene til EN roman.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg vet ikke hva Selma Lagerlöf har sagt, men det er flere andre som har uttalt noe lignende.

I min store sitatbok finner jeg:

"Folk kan aldri vite nok om andre til å dømme rettferdig." Sigrid Undset(1882-1949)

"Du skal ikke dømme om det du ikke kjenner."
Bjørnstjerne Bjørnson 1832-1910), Synnøve Solbakken (1857), kap. 3.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et mesterverk, synes jeg. Langt forut for sin tid. Jeg koste meg med lydboka hele veien fra Oslo til Zagreb i bilen. Spennende med en fortellerstemme som tydeliggjøres innimellom og skaper en følelse av samtidslitteratur. Artig også å oppleve hvordan forfatteren har latt seg inspirere av Peer Gynt i sin skildring av Kavalerene og særlig Gösta Berling. Jeg hadde stor glede av denne boka!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gösta Berlings saga er en av mine favoritter, og jeg har lest den flere ganger gjennom de siste 40 årene! Det er noe med den magiske, eventyraktige stemningen og suset av en svunnen tid som har forført meg fullstendig! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg gleder meg til å lese den...har den klar i lydbok, skal flytte den lengre opp på prioriteringslisten, tror jeg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Tine SundalPiippokattaKari ElisabethAnniken RøilIngvild SAnne-Stine Ruud HusevågOle Jacob OddenesKirsten LundFride LindsethMarit HøvdeG LskognymfenEllen E. MartolLailamarithcVannflaskeVibekeBjørn SturødSynnøve H HoelBjørg L.IreneleserKorianderBeathe SolbergMarit HåverstadIngunn SDolly DucksiljehusmorAstrid Terese Bjorland SkjeggerudCarine OlsrødLene MHilde H HelsethKaramasov11Stein KippersundAnn Helen ETrude JensenTorill RevheimGodemineHarald KTone SundlandBente Nogva