Gjennom syv netter skriver Balram Halwai brev til Kinas statsminister. I brevet forteller han om sin reise som svært fattig fra en liten landsby i India - i den delen av landet som kalles Mørket - og frem til han finner Lyset og blir en velstående mann.

I mange år arbeider Balram som sjåfør for den rike Mr. Ashok. På tross av at han selv oppfatter seg som et tenkende menneske, blir han ansett som dum og verdiløs. Og dette på tross av at Mr. Ashok faktisk behandler ham mye, mye bedre enn det som er det vanlige. Da Mr. Ashoks amerikanske kone kjører ned og dreper et barn i fylla, forventes det at Balram som deres tjener skal ta på seg skylden og om nødvendig gå i fengsel for sitt herskap.

Selv om mange av de betraktninger Balram gjør seg bak sjåførsetet i herskapets bil er svært fornøyelige, er det også en trist klang i boka. Enkelte ganger ble jeg rasende over at mennesker kan bli behandlet slik som Balram. Så bygger det seg også opp et hat i Balram som til slutt får fatale konsekvenser for Mr. Ashok. Balram - også omtalt som den Hvite Tiger - slipper ut av buret sitt til slutt ...

I boka får vi kjennskap til grådige slektninger som forventer at Balram skal sende det meste av det han tjener til dem, hvordan tjenerne holder hverandre nede, omfattende korrupsjon for i det hele tatt å ha sjangs til å lykkes m.m.

Dette er en forfatter jeg kommer til å følge med stor spenning!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 8 svar.

Jeg synes også dette er en god bok om det indiske klassesamfunnet. Der ulike kaster lever i hver sin verden. Mest fascinerende synes jeg den kyniske hovedpersonen Balram er, fordi vi i gjennom han får en utypisk historie om fattigdom.

Utypisk ihvertfall om en regner tradisjonen etter Dickens for den typiske. Fattigdomshistorier der en ofte får sterk sympati for den fattige hovedpersonen, kanskje fordi den ofte fremstilles som from, solidarisk, villig til å forsone seg med sin skjebne trass i kledelig frihetstrang, samtidig klok og ofte et offer. (Klar over at Dickens ofte har fattige bipersoner med onde trekk, men håper likevel det er forståelig hva jeg mener)

Balram er ikke den idyllisert og gode fattige en får lyst til å hjelpe. Kanskje prøver forfatteren å si at det er like mange brudne kar blant fattige som rike. Boka gir ihvertfall ingen illusjoner om at det er lett å komme fattigdommen til livs og tegner et hardt bilde av det nye India under IT-alderen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg likte også denne boka veldig godt. Det er en stund siden jeg leste den, men det jeg virkelig husker er hvor fascinert jeg ble av nettopp Balram og hans historie. Synes forfatteren har gjort et effektivt grep med kallenavnet "Hvit tiger" - ifølge legenden et sjeldent dyr det bare kommer én av i hver generasjon. Det er ikke mange som Balram.

Som du sier så bryter hovedpersonen med det klassiske bildet vi har av det sympatiske mennesket i offerrollen. Han har endel andre, brutale trekk, som er nettopp det som gjør at han greier å komme seg ut av fattigdommen og bli rik og vellykket. Og der ligger vel noe av kritikken av både klassesamfunnet og det gjennomkorrupte systemet, at du må kaste de "gode" verdiene overbord, hvis du vil opp og fram. Det er det ikke alle som kan leve med.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg synest det er veldig interessant akkurat dette, med korleis Balram ikkje passar inn i den klassiske sympatiske fattiggut-myta. Eg liker det veldig godt. Det er litt som du TorillS seier, at det kostar litt å komme seg opp og fram i verda. Boka problematiserer dette, og blir dermed langt meir realistisk enn ei rekke andre bøker eg har lese om framande kulturar.

White Tiger er ei sterk bok, som gir eit veldig godt innblikk i eit samfunn som er framand frå det eg lever i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og det var forøvrig din beskrivelse av at boka hadde et "innenfra perspektiv" (i motsetning til at "vi eller noen" skriver om "de andre"), som fikk meg til å lese den:) Så takk for anbefalingen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Åh, så fint, då! Då var det godt at du likte ho. Ja, det er absolutt eit veldig godt innanfrå-perspektiv i denne boka. Eg held på med Mellom attentatene nå, ei novellesamling av same forfattar, og den er også god på same måte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Hvit tiger" er en god og fascinerende fortelling og den falt i smak. Du verden for noen forhold det blir skrevet om fra India.
Aravind Adiga har nå kommet ut med ny bok og den heter, "Mellom attentatene", den kommer jeg helt sikker til å lese etterhvert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg held på med Mellom attentatene nå. Det er ei novellesamling, så eg les ho i litt små porsjonar, for å fordøye dei ulike skjebnane som blir presentert. Det er absolutt ei bok det er verdt å lese.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har også fått med meg at det har kommet en ny bok fra samme forfatter. Krim denne gangen. Jeg har også planer om å få med meg denne etter hvert, ja!

"Hvit tiger" gjorde inntrykk på meg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Hanne Kvernmo RyeAndreas HesselbergToveBjørn SturødCathrine PedersenLogikaPiippokattaKaramasov11Agnete M. HafskjoldAkima MontgomeryTine SundalalpakkaAnniken LHeidi BHilde VrangsagenBeathe SolbergAnn ChristinSilje-Vera Wiik ValeHilde H HelsethBente NogvaKari FredriksenKirsten LundFindusHanne Cathrine AasMonica CarlsenHarald KSynnøve H HoelSiriStig TLars Johann MiljeHildaDaffy EnglundmgeMarit HåverstadRune U. FurbergMarianne MChristofer GabrielsenTanteMamieAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJB