Gjennom Asgers øyne får vi innblikk i hans utrolige families historie gjennom fire generasjoner. Det hele starter i Bergen, og vi følger farfar Askilds beiling til farmor Bjørk. Farmors familie er av det finere slaget, og ingen synes Askild er bra nok for Bjørk. Like fullt er det ham hun vil ha - uvitende som hun er om hvilken skjebne hennes vordende ektemann kommer til å tilby henne.

Livet med Askild blir nemlig alt annet enn lett. Ikke bare drikker han, men han er også ute av stand til å holde på en jobb. Gang på gang må familien flytte, og ferden går via Oslo, Kristiansand og Stavanger og ender til slutt i Danmark. Askild og Bjørk får etter hvert tre barn, bl.a. Niels som kalles Flappøre pga sine enorme ører. Søsteren er tilbakestående og hun vokser seg etter hvert til et digert, ustyrlig fleskeberg, som familiens yngre medlemmer har all grunn til å frykte.

Det er de utroligste historier som flettes inn i slektskrøniken. Om menn som stikker til sjøs når det begynner å brenne under beina på dem, om lille Flappøre som i første del av barndommen sin bor under kjøkkenbenken og som tegner monstre over alt, om Hundehodet i kjelleren, om farmor som uten særlig påkledning velter ut av et skap på legekontoret, læreren som tar livet av en elev, mobbing, gjengoppgjør, hjemvendte menn etter flere år på sjøen etc. Farfar Askilds eskapader går som en rød tråd gjennom boka, innimellom toppet av hans utfoldelse med malepenselen innen kubismen på lerret etter lerret.

Dette er en av de herligste bøkene jeg har lest på lenge! Forfatteren fikk velfortjent Læsernes Bogpris 2006 i Danmark.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Jeg kan bare konstatere én ting etter å ha lest denne herlige boka: Jeg har ikke lest maken tidligere! :)

De forskjellige historiene - og ikke minst karakterene! - som vi blir presentert her er både fornøyelige, merkelige, ironiske, sære og morsomme, og deres liv og tilsammen slektshistorien som strekker seg over 4 generasjoner trollbandt meg de to dagene det tok før boka var utlest. Boka er fargerik og fylt med fantasifulle historier, skjebner og beskrivelser, og mange av dem kommer til å sitte som spikret i lang tid fremover. Lille Flappøre som bor under kjøkkenvasken og tegner monstre, den feite Møkkajenta, sykling gjennom Ålborgs gater med bind for øynene, sprenging av en utedass med dynamitt og så mye, mye annet. Her er det mye å le og humre av.

Er det én ting jeg savner, så er det vel at et slektstre over karakterene i boka hadde vært en stor fordel. Det ble en del blanding med alle navnene og ikke minst kallenavnene først, også fordi det er en del av dem siden vi presenteres for flere generasjoner både på mors- og farssiden til Asger, som er den som forteller historiene. Likevel utgjorde ikke dette noen forskjell når det kommer til lesegleden og underholdningsverdien.
Hundehode er en bok jeg kan anbefale videre på det varmeste, og jeg angrer på at jeg ikke leste den tidligere. Den hadde tross alt stått i godt over et år i bokhylla og støvet ned før jeg tok den frem, og den skjebnen hadde den ikke fortjent!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg opplevde det samme som deg, nemlig at boka ble stående på hylla i et års tid før den ble lest. Tror det var noe med tittelen som kanskje ikke apellerte veldig sånn til å begynne med - helt til jeg fikk den spesielt anbefalt og kom på at jeg hadde den selv. ;-) Nydelig, herlig slektskrønike!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig! En burlesk og herlig bok! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Rart ikke flere har kommentert på denne boka! Den er jo veldig spesiell! Og utrolig morsomt skrevet!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har kanskje ikke kommentert boka, men har den som en av mine yndlingsbøker! På høyde med Den lukkede bog! Hva er det med danskene? Jeg leser jo også Leif Davidsen med stor glede!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, hva er det egentlig med danskene! Godt spørsmål! Det virker som om alt de tar i - bøker som filmer - blir en suksess umiddelbart! "Den lukkede bok" er også en av mine favoritter! Og "Unntaket"! Og for en tid tilbake leste jeg også fornøyelige "Klokken i Makedonia". Den er riktignok litt eldre enn de andre bøkene, men storveis!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hører på deg vet du, og nå leser jeg Undtagelsen, på dansk da, liker godt å høre dansken i ørene når jeg leser! Har bare lest 30 sider så jeg venter med å uttale meg om boka, men registrerer allerede nå at språket er godt og det synes jeg er veldig viktig, så høres det jo også ut som handlingen er ganske spennende!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje noe å anbefale for hun som vil ha litteratur a la John Irving?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Absolutt! Forfatteren har i alle fall det til felles med John Irving at det personene og handlingen har mange snev av surrealisme eller magisk realisme ved seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig. Dette er en fantastisk bra bok.

Er et par år siden jeg leste den nå, så husker ikke alle detaljer. Men husker godt at det var en bok jeg ønsket skulle være noen hundre sider til :)

Føler noen ganger jeg er eneste som har lest den, for hver gang jeg nevner den for andre så har de aldri hørt om den. Greit nok at tittelen ikke akkurat høres mest spennende ut, men du verden for en bok!

Denne skal jeg absolutt lese en gang til snart.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kjenner flere som har lest denne boka, men den regnes nok like fullt som nokså smal vil jeg tro. Det skrives så sjelden slike bøker i Europa! For handlingen er nesten på grensen til magisk realisme, vil jeg si. Askilds liv er helt eventyrlig og det må man vel kunne si om barna han og Bjørk får etter hvert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg burde ha kommentert - Dette er jo en av de beste bøkene jeg har lest! Den har det meste.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er ikke for sent enda! Hvis det ikke er så lenge siden du leste den at det er vanskelig å huske alle detaljene ... ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

NerakntschjrldAnne Berit GrønbechMarit HøvdePiippokattaTurid KjendlieVioleta JakobsenHarald KsomniferumStig TKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasKatrinGVibekeAvaCarine Olsrød