Jeg leste De usynlige brødre først. Deretter leste jeg Hevnens alkymi - ikke fordi jeg hadde særlig lyst, men fordi jeg var på ferie og hadde tatt med meg disse to bøkene, kjøpt på salg etter å ha lest lovprisninger av Kurt Aust her på Bokelskere. Muligens er de historiske krimbøkene hans lesverdige, men jeg kommer neppe til å bruke mer tid på denne forfatteren i framtida.

Dette var konspirasjonskrim for spesielt interesserte! Newton-historien er sikkert interessant, men når den mikses sammen med fraskilte nåtids-matematikere med Blitz-fortid, avsidesliggende borgruiner, mystiske postboksnøkler, tjenestevillige trailersjåfører, åpning av operahus og hektiske redningsaksjoner i Horten, blir det for mye for meg.

Kurt Aust er dansk, og forlaget burde nok ha spandert litt språkvask. På norsk heter det for eksempel ikke at man "setter noe musikk på". For hundre år siden eller mer hendte det vel også at man "ble ved med" det man drev med - men i dag fortsetter man. Slike språktabber irriterte meg gjennom begge bøkene. (De ble forresten ikke med hjem igjen fra Kypros - jeg donerte dem gladelig til hotellets bibliotek!)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Kan ikke si at jeg har opplevd slike oversettelser. Det kan være at jeg blir bergtatt av fortellingen og lar slike bagateller ligge ubevisst. Det er kun når jeg kjeder meg når jeg leser at jeg ser skrivefeil oa. Nå leser jeg mye gamle bøker og danske bøker som gjør kanskje at jeg er vant med annerledes skrivemåte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Morsomt. Uttrykket "jeg setter på noe musikk" har jeg brukt i alle år. Jeg har ikke lest noen av disse bøkene, men de historiske romanene til Kurt Aust er jeg i likhet med Oddmund under her, begeistret for.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg setter også på musikk, rett som det er. Men jeg setter ikke musikk på. Dansk og norsk ordstilling i denne typen uttrykk er forskjellig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skjønner hva du mener.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har ikke lest ovennevnte to bøker, da jeg har et anstrengt forhold til kodekrim-sjangeren. Men Kurt Austs historiske krimbøker - særlig "Hjemsøkt" og "Kongefrykt" - er anbefalelsesverdige, noe Rivertonpris og Glassnøkkel også skulle borge for.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandAnne-Stine Ruud HusevågChristinaToveHildeHeidi HoltanRisRosOgKlagingIngeborgMette-MMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudOleTanteMamieLailaLilleviKarina HillestadKirsten LundTheaVannflaskeAnne Berit GrønbechTone HEvaTor-Arne JensenKaren RamsvikMonika SvarstadTine SundalReadninggirl30Tore OlsensiljehusmormgeJarmo LarsenDinaStig THanne Kvernmo RyeAnniken LBjørn SturødBeate KristinHallgrim BarlaupTorill RevheimTrude Jensen