Beklager, men jeg forsto ikke helt hva du mente. Det er forøvrig en ganske klar definisjon på hva et demokrati er, og hva de trenger var vel ikke noe jeg la vekt på. Men at vi må reagere på mye av det som skjer i Kina, er etter min mening helt klart. Og kanskje burde man ikke gi denne prisen til en som løper maktens ærend og som antagelig heller ikke når helt opp litterært. (uten at jeg kan uttale meg om det på egne vegne)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Kinesere er vel mangfoldige som oss, og hvis en forfatter velger å støtte det det politiske systemet, eller ikke å forholde seg til det, så behøver det ikke å si noe om hans kvalitet som forfatter. Mitt poeng er at samfunnskritikk og politisk korrekthet er vel og bra, men det er ikke noe kriterium for hva som er stor litteratur. Kanskje er det viktig at noen får sagt noe innenfor systemet, i stedet for at alle stemmer skal være som våre for at vi skal verdsette dem. Her i Skandinavia er det så lett å være kritisk til andre. Jeg synes det er forfriskende at Nobelkomiteen velger noe annet. Jeg har ikke lest noe av prisvinneren, men jeg hørte noen si at det var litteratur med flere lag, og at man forsåvidt kunne legge hvilken mening man ville i den. En annen ting jeg liker ved kineserne, som jeg har lest, er at mange velger å spare penger fremfor å bruke dem, som de blir oppmuntret til for å bidra til at markedet skal vokse, vokse, vokse. Det er en protest, det også. Det er mer ved Kina enn brudd på menneskerettigheter, dødsstraff og medlemmer av kommunistpartiet. Kanskje Mo Yan er en av dem som kan vise oss de andre sidene ved Kina.

Til slutt; et sitat av Mo Yan. "In everyday life, I can be a stoge, a coward and a pathetic worm, but when I write, I have balls to steal, to fuck and to do whatever I want."

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Mange sider ved Kina. Jeg mente bare å si noe om at: Ikke demokrati, sensur, ikke ytringsfrihet, mange "forbudte" og "farlige" forfattere osv, osv, Mo Yan er kanskje en god nok forfatter og i alle fall et lett valg for Sverige i forhold til overnevnte forhold.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva har Sverige med dette å gjøre??

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kari FredriksenTheaNorahHelena ETrygve JakobsenDemeterIngunnHarald KAmanda AMarianne MStig TTherese HolmDaffy EnglundVidar RingstrømritaolineAnne-Stine Ruud HusevågRufsetufsaWenchePiippokattaMorten MüllerMads Leonard HolvikAndreas BurøsomniferumHanne Kvernmo RyeDagfinn JakobsenSynnøve H HoelTor-Arne JensenKirsten LundCarine OlsrødEli HagelundBjørg L.LailaEgil StangelandBertyAgnete M. HafskjoldSilje-Vera Wiik ValeEvaHeidi LTone Maria JonassenEster S