Vel, lesehastighet er egentlig en høyst lite kvanitativ størrelse, som mange alt har vært innom. Lesingens kjente formel er avkoding + forståelse, uløselig knyttet sammen som to sider av et ark. Dette betyr at vi alle trolig kan avkode i rasende fart, men hva vi faktisk forstår eller oppfatter vil være svært forskjellig. Jeg vil videre anta at det ikke er selve avkodingsbiten som leverer rammene, men forståelsen.

Dersom man går inne for det, kan man trolig lese (les: avkode) skremmende mange ord i minuttet, men dette er altså bare halve sanneheten. Jo lengre tid man bruker, desto flere semantiske tråder rekker hjernen å knytte. Så spørsmålet som da gjenstår er: Finnes det litteratur som krever mer, som kompleks faglitteratur (for eksempel relativitetsteorien, som vi alle kan avkode, men som faktisk knapt noe levnede menneske evner å forstå), og er det forskjell på ulik prosa? Hvor lang tid tar det å avkode "Trist som faen"? Det tar faen ikke særlig lang tid, men dersom man skal "ta med seg noe", tar det kanskje noe lengre tid?

Min mening er at det simpelthen er umulig å "måle" lesehastigheten, siden lesing altså både er avkoding og forståelse, og dermed alltid vil være individuelt, eller i det minste inneholde et subjektivt aspekt: omtrent som å måle/sammenligne smerte, eller, for å bruke en gammel en: synge om arkitektur.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandBertyAgnete M. HafskjoldPiippokattaRufsetufsaSilje-Vera Wiik ValeEvaDemeterHeidi LTone Maria JonassenEster SGodemineHarald KInger-LisealpakkaBookiacTor-Arne JensenKirsten LundMalinn HjortlandIngunn SAstrid SæverhagenTanteMamieEli HagelundTonjeNorahTheacathyHilde Merete GjessingAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJBEivind  VaksvikAndreas HesselbergStig TSissel ElisabethBeathe SolbergLailaNtotheaSynnøve H HoelIngrid HilmerBeate Kristin