Jeg er til tider litt småfrustrert over min egen lese-hastighet - skulle gjerne ha vært raskere, rett og slett for å få lest flere bøker. (Jeg tror jeg leser litt saktere enn gjennomsnittet, men vet ikke...)

Så; hva er lese-hastigheten din?

Og: Hva mener/tror du er "normal"/gjennomsnittlig hastighet?

(Jeg oppgir ikke noen måte å oppgi hastigheten på - det får være opp til dere.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 65 svar.

Til alle voksne som skryter av 250-300. Jeg Er 12år og leser 379,8 ord i minuttet. dette er ikke for å skryte, men dere som er voksne mennesker burde ikke skryte av noe en i 7.klasse gjør bedre enn dere. Personlig leser jeg ikke så mye.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja jg vt.. r også 12 år men leser 598 ord i minutter men jeg er enig. Gjennomsnittsfarten på lesing i minuttet blant voksne er 250 oim så dt r ikk no å skryte av

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Min lesehastighet (ifølge en nett test) ligger på 365 ord i minuttet :) Min mors hastighet lå på 400 ord i minuttet. Vi leser begge mange bøker, og uten å komme med noe bomfast vil jeg tippe at vanlig lese hastighet ligger på mellom 300 til 400 ord i minuttet :) Jeg vil nemlig tro at hverken jeg eller min mor leser raskere eller saktere enn gjennomsnittet :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror jeg leser relativt fort, noe mellom 1000 og 1500 ord i minuttet, sist jeg sjekket.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var imponerende det blir 25 ord i sekundet.. Betyr det at du suger til deg de setningene jeg skriver før jeg har sagt 1001?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vent, det ble feil xD

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hm. Jeg tror jeg leser veldig fort, men uten at det nærmer seg "skumming". Jeg får jo lest ganske mye, men har tenkt at det er fordi jeg leser hele tiden og overalt - mer enn det at jeg leser fort. Mens jeg venter på at vannet skal koke og stående på bussholdeplassen osv. Jeg leser i hvertfall 3-4 bøker i uka i gjennomsnitt, uavhengig om det er tjukke romaner eller tynne diktsamlinger.

Jeg er også opptatt av å lese mest mulig, og kjæresten min klager ofte over hvor asosial jeg blir, men han får bare finne seg i det, for det er hovedinteressen min, men også fordi jeg føler jeg selv blir flinkere til å skrive, jo mer jeg leser. Og det er bra, for jeg har tenkt til å gjøre levebrød av både bøker og det å skrive.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lesehastigheten min avhenger litt av hva jeg leser - noen forfattere lager setninger som kan slukes hele, andre må man tråkke litt mer nøysommelig gjennom. Typisk er at det tar meg noen minutter uavbrutt lesing for å komme inn i "ekte" lesemodus, hvor jeg ikke lenger bruker unødig tid på å lese høyt i hodet mitt.

Noe nøye mål på hvor raskt jeg leser har jeg ikke, men sånn i gjennomsnitt leser jeg 2 eller flere bøker i uka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er litt forbauset over både spørsmålet og en del av svarene her. Personlig leser jeg ikke så mange bøker som jeg skulle ønske, jeg har andre forpliktelser og interesser i livet mitt, og i tillegg lese- og skrivevansker, men det er egentlig alt litt irrelevant i denne sammenhengen.

Når jeg leser en bok kan den noen ganger rive meg med i halsbrekkende fart hvis den er spennende, men ofte kan jeg stoppe opp og reflektere over noe jeg har lest i boken, en øvelse som fort kan ta både 20 og 30 minutter eller mer før jeg begynner å lese igjen. Noen ganger slår jeg til og med opp i oppslagsverk eller andre bøker for å sjekke noe eller få mer utfyllende informasjon. Hvis dette skjer ofte, og det kan det gjerne, noen ganger flere ganger bare på en side, så sier det seg selv at lesehastigheten ikke blir særlig høy.

Men lesegleden, eller rettere sagt gleden eller utbyttet av boken blir ganske høy.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Stiller meg bak deg. Forstår ikke hvorfor det må leses så fort, annet enn at effektivitet og utålmodighet er tegn i tiden.

De som leser fortest, er ofte de yngste, de som har et helt liv på å lese de beste bøkene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg leser raskt, og det er jeg veldig klar over også. Merker det når jeg og mannen min sitter og leser samme stykke, så er jeg ferdig lenge før han, og han har et normalt lesetempo. Jeg har egentlig alltid lest raskt. Hva som er normal lesehastighet aner jeg ikke, for meg er jo det jeg har normalt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tenker ikke så mye på egen lesehastighet mens jeg leser, men jeg er på den annen side opptatt av å få lest flest mulig bøker. Rett og slett for å rekke alt "før jeg dør" ... He-he ... Hvis du ønsker å speede opp lesehastigheten, kan jeg anbefale å høre lydbøker. Disse kan du høre på når du gjør andre (kanskje kjedelige) ting. I 2008 leste jeg ekstremt mange bøker (over 200 i løpet av ett år), og det hadde aldri gått uten lydbøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Akk, hadde lydbøker vært billig... :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sjekk her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lån på biblioteket

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nettopp! Lydbøker låner man på biblioteket!!!!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

interessant spørsmål forsåvidt.. selv er jeg stortsett ikke opptatt av kvantitet når jeg leser bøker, men selve opplevelsen. I det øyeblikket jeg henger meg opp i lesehastigheten, som jo skjer innimellom, er det oftest et tegn på at jeg ikke er berørt av det jeg leser. Jeg er ikke i lesemodus- eller; boken fenger rett og slett ikke.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Hvor mange ord i minuttet jeg leser aner jeg ikke. Når jeg leser bøker tar jeg meg god tid, leser gjerne setninger om igjen for å være sikker på at jeg fikk med meg hele innholdet (også det mellom linjene). I tillegg til skole, lekser og andre hobbyer blir det ofte ikke mer enn 30 minutter lesning per dag på vanlige hverdager (i ferier kan jeg vie meg til bøkene). For meg handler ikke lesningen om hvor mye jeg leser, men om hvor mye jeg får ut av det. :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror jeg leser normalt ganske raskt, men det er nok avhengig av hvor bra/interessant jeg synes det er. Hvis det er spennende og en ikke aner hvordan det blir løst eller hva som skjer. Noen ganger har jeg nok syntes at det går tregt når det bare er det at en har en så stor bok på noen ganger opp til 1200 sider.

Jeg husker en vitenskaplig artikkel jeg drev å leste til et fag jeg skulle ta. Jeg forsto ordene og stort sett settingene, men hadde problemer å få med meg hva de mente. Selv etter å ha lest det eller prøvd å lest det flere ganger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vel, lesehastighet er egentlig en høyst lite kvanitativ størrelse, som mange alt har vært innom. Lesingens kjente formel er avkoding + forståelse, uløselig knyttet sammen som to sider av et ark. Dette betyr at vi alle trolig kan avkode i rasende fart, men hva vi faktisk forstår eller oppfatter vil være svært forskjellig. Jeg vil videre anta at det ikke er selve avkodingsbiten som leverer rammene, men forståelsen.

Dersom man går inne for det, kan man trolig lese (les: avkode) skremmende mange ord i minuttet, men dette er altså bare halve sanneheten. Jo lengre tid man bruker, desto flere semantiske tråder rekker hjernen å knytte. Så spørsmålet som da gjenstår er: Finnes det litteratur som krever mer, som kompleks faglitteratur (for eksempel relativitetsteorien, som vi alle kan avkode, men som faktisk knapt noe levnede menneske evner å forstå), og er det forskjell på ulik prosa? Hvor lang tid tar det å avkode "Trist som faen"? Det tar faen ikke særlig lang tid, men dersom man skal "ta med seg noe", tar det kanskje noe lengre tid?

Min mening er at det simpelthen er umulig å "måle" lesehastigheten, siden lesing altså både er avkoding og forståelse, og dermed alltid vil være individuelt, eller i det minste inneholde et subjektivt aspekt: omtrent som å måle/sammenligne smerte, eller, for å bruke en gammel en: synge om arkitektur.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg leser relativt sakte. I hvert fall dersom jeg sammenligner meg med kjæresten. På en lat dag på hyttetur kan han lese ferdig en bok på 350 sider, mens jeg da ikke engang har kommet til side 100 i min.
...it ain't fair..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For å få en oppfatning om hva lesehastighet er for enkelte, bør det måles så likt som mulig... Les en ukjent tekst i 1 min og tell orda. Og du bør vite hva du har lest etterpå... Har ikke sjekka meg, men tror jeg er nokså gjennomsnittlig. Leser en pocket på en kveld, og hele Stieg Larsson triologien + en bok til på ca 5 dager. Noen bøker kan jeg bruke måneder på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er overrasket over hvor fort en del svarer at de leser. Jeg elsker bøker. Hele huset er bøker, gulver, trapper, bord, benker, hyller, ja overalt jeg kan få plassert en bok, finner du ei bok. OG - jeg elsker å LESE bøker. Leser gjerne 3-4 bøker i samme tidsepoke. Lettleste bøker på sene ettermiddager når der er mye lyder i huset. Tunge bøker tidlig på morgenen og nattestid. Og så tar jeg også hensyn til den stemningen jeg er i når jeg triver boka. :-) Husker jeg leste rasende fort i høytlesing på skolen, men leser jeg ei bok "inne i meg" synes jeg jeg har vært ganske så rask når jeg har brukt ei uke. Der er jo alltid plikter i dagliglivet som gjør at en må stoppe opp lesingen nå og da. Men for en takknemlig hobby å ha. En kjeder seg aldri ! ! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det variere veldig, og kommer helt an på dagsform og sjanger. Lser fortere jo bedre boka er. Så nå om dagen går det ganske seint, siden bøkene jeg leser ikke fenger helt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Synes ikke det er noe galt med å lese langsomt. Målet mitt med å lese en bok er å lese den, ikke bli ferdig.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg leste på wiki at 100-200 ord i minutter er normalt ved vanlig lesing.

Selv leser jeg alt for fort. Lettleste bøker (pocket) leser jeg 500-700 ord i minuttet. (I underkant av 1.5 timer på en bok) Hurra for bibliotek sier jeg bare.

Tungleste bøker tar selvsagt litt lengre tid, jeg klarer rett og slett ikke å lese sakte, men det hender at jeg leser et avsnitt 2 ganger. Faglittratur kan jeg være treig med, siden jeg oftere må lese sider/avsnitt to ganger.

Lesehastigheten har jeg trent opp bevist over flere år. Det som er irriterende er at jeg blir så fort ferdig med gode bøker.. Også er det så langt mellom dem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Wow, da leser du raskere enn meg! Endelig har jeg funnet noen, hehe... Jeg bruker kanskje 2 timer på en pocketbok, og har alltid fått høre av venninner rundt meg at jeg er en racer, hehe. De bruker kanskje rundt fire timer på de samme bøkene og skjønner ikke hvordan jeg får det til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvordan er det mulig å lese en pocketbok på to timer?! måper Selv kan jeg bruke flere uker på en pocketbok og innbundet bøker kan vare opptil 1-2 måneder (jeg må lese fryktelig tregt) Den korteste tiden jeg har brukt på en bok må nok være 3-4 dager. Det syns jeg er bra til å være meg:) At folk klarer å lese Harry Potter og andre tjukke bøker på fire timer i løpet av en natt f.eks er for meg uforståelig. Selv om jeg leser lenge utover natten jeg også. Hva er teknikken deres som leser fort? Får dere med dere alt dere leser? Det er imponerende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja, det kommer vel litt an på hvilken pocketbok det er snakk om. De jeg bruker rundt 2 timer på er tradisjonelle seriebøker, som har 250 sider og passelig stor skrift. Der er jo gjerne språket lettlest og ganske "rett fram" også, så man trenger ikke å lese ting flere ganger, lete etter meninger mellom linjene, stanse opp og tenke og fundere så mye osv. Leser jeg en "vanlig" roman i pocketformat, bruker jeg jo lengre tid. Ofte er det jo mindre skrift og større sideantall i dem også.

Men blir jeg skikkelig hektet, så kan jeg bli liggende våken om natten og lese i romanen, krimboka eller hva det nå er, helt til det er slutt. Men da kommer jeg jo ikke i seng med det første, for å si det sånn... ;) Det er lite lurt å finne fram en spennende bok og begynne på kvelden før en skoledag, har jeg erfart ;)

Uansett, det viktigste er at man underholdes synes jeg, ikke hvor lang tid man bruker. Man skal lese for sin egen skyld :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe.

Det kan jo være litt kjipt noen ganger å lese fort.. Rekker ikke å nyte boken før den er ferdig.

Fordelen er jo klart at vi rekker flere bøker på kortere tid;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Før jeg ble syk (kronisk utmattelse) så leste jeg kjempefort, har alltid gjort det. På en vanlig uke før så leste jeg 1-4 bøker i uka, vanlige bøker. Nå har jeg mye mer lesetid enn jeg hadde før, men leser jeg 2 i uka har jeg hatt en veldig god uke.

I januar rakk jeg bare en bok. I februar tenker jeg at jeg lander på 3 stk. Så her går det i sneglefart...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser ikke så fort, av og til tenker jeg at jeg burde ha lest fortere, men samtidig liker å bruke tid/kose meg med bøker, så da gjør det kanskje ikke noe om man ikke leser raskest likevel. Jeg har lest mye oppigjennom, og da øker jo lesehastigheten gradvis også. En annen ting når det gjelder hvor fort man leser boka, kommer jo som andre har sagt før, om boka er lettlest eller av den tyngre sorten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hmm vanskelig spm.

hva om alle leste samma boka, og kunne finne ut hvor mange sider man leser på 5 min?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

vi kan jo prøve, vi to?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er en ganske rask leser stort sett. Jeg har ingen problemer med å sluke en bok på en dag, eller på et par timer (pocketseriebøker). Noen ganger leser jeg kanskje litt for fort? Ikke at jeg skummer akkurat eller mister meningen og bare leser for å lese fort og at kosen forsvinner, men noen ganger må jeg holde meg litt i nakkeskinnet likevel. Problemet er jo at det er så mange bøker der ute som venter på meg... ;)

Når det kommer til faglitteratur bruker jeg gjerne litt lengre tid. Det kommer jo an på teksten og hva den handler om og hvordan den er skrevet, men slik er det jo forsåvidt når jeg leser skjønnlitterære bøker også. Er det en skikkelig dyp "tenke-bok" så leser jeg saktere og dveler mer enn om det er en rett-frem-underholdnings-bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er også sånn som Tone. Leser litt for fort, men til gjengjeld leser jeg gjerne gode bøker igjen flere ganger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Jeg er også en forholdsvis "rask" leser, tror dette kan øves opp som andre også er inne på. Når jeg leser faglitteratur bruker jeg lengre tid enn når jeg leser skjønnlitteratur. Eller kanskje leser jeg like raskt, men bruker mer tid på refleksjon? Har ingen problemer med å lese ut en bok på en dag eller to dersom jeg har mulighet til det. Og bøker som f eks Erlend Loe sin siste tok ikke lange stunda, (men den er tynn!).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er nok en relativt rask leser. Ei bok kan, hvis anledningen er til stede, leses ut i løpet av noen timer. Men da betyr det at jeg har muligheten til å bruke dagen/kvelden kun til dette. "Silke" var utlest på halvannen time, men så var dette en veldig liten bok :-) Det avhenger jo også veldig av hvordan boken er skrevet; bøker som er relativt "tunge" bruker jeg selvfølgelig lenger tid på enn mer "lettleste" bøker. Men vanligvis tar det noen dager å lese ut ei bok, ene og alene fordi det er begrenset tid i det daglige til å bruke flere timer med ei bok og det blir helst lesing i helger samt sene nattetimer...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det kommer vel ann på hvilken sjanger og ofte også hvilken forfatter det er som har skrevet boka.

Filosofiske og politiske bøker, og andre bøker med mye innhold som er ment for å oppfattes bør leses så sakte at man får med seg det aller meste, rett og slett fordi det aller meste er viktig.

Krim kan leses fortere, og i en god del krimbøker er jo ikke språket altfor avansert heller så da går det lettere. Jeg leser bøker av Dan Brown ganske fort, mens bøker av f.eks. Egeland går noe saktere. Alt i alt kommer det mye ann på bokas innhold - og hvordan boka utvikler seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser sakte. Faktisk veldig sakte, tror jeg. Jeg bruker utrolig lang tid på en bok, til tross for at jeg leser så og si hver dag leser jeg saktere og saktere. Klarer ikke å konsentrere meg hvis jeg leser fort. Men dette gjelder bare bøker, lengre tekster eller dikt. Søker jeg etter info på nettet derimot, leser jeg rasende fort og siler greit ut relevant informasjon.

Jeg leser så sakte at jeg faktisk av og til bare skummer/hopper over lengre partier med det jeg forventer er mye intetsigende informasjon, som unødvendig nøyaktige skildringer av miljø, føleleser etc som ikke har relevant verdi for handlingen i romanen. Har brent meg på dette et par ganger, men det går, dessverre, stort sett veldig bra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den viktigste retningslinjen for lesehastighet vil jeg si;

En skal ikke lese raskere enn at en får med seg innholdet.

Ofte vil det være slik at jo mer enn leser, vil leseferdigheten utvikles. Ord som en har lest før, gjenkjennes raskere og dets betydning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Man skal ei lese for å sluke, men for å se hva man kan bruke" (Ibsen), ergo: kvalitet over kvantitet.

Noen bøkers kvalitet ligger nettopp i setningene, oppbyggelsen og språket. Da er det gjerne fint å dvele litt over dette, og ikke lese for raskt.

Andre bøkers kvalitet ligger i handlingen, og i en roman med sterkt driv kan et raskere lesetempo gjøre leseopplevelsen større og mer intens.

Kvantitetslesing har jeg aldri hatt sansen for. Mål heller antall minutter lest, i stedet for sider.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For meg kommer det veldig an på boken, hvordan den er skrevet osv.. Noen bøker går unna veldig fort, av og til glemmer jeg helt tiden og leser ut hele boka på et par timer, mens andre ganger tar jeg pauser, sitter å tenker over avsnitt/setninger, uten å lese videre.

Sånn rent ord per min hastighet vet jeg ikke, men gjorde det alltid supermegaduperbra på sånne tester vi hadde i grunnskolen (bortsett fra en gang, da jeg klarte å ikke bli ferdig, og svare feil.. det er fortsatt et mysterium for alle). Men det er jo ikke sånn at jeg leser så fort til vanlig, jeg leser litt roligere for å få med meg alt.

Du kan sikkert trene deg opp til å lese litt fortere, men det beste trikset for å få lest mer er å sette av mere tid til lesning. F.eks tid man vanligvis bruker på internett eller TV.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skjønner ikke poenget med og lese bøker så raskt. Minner meg for mye om skippertaks-lesing i skolesammenheng, og da kjennes det med en gang mindre lystbetont.

Noe av det verste jeg vet om er når jeg må gå tilbake i en tekst og lese et avsnitt om igjen etter og ha ubevisst rast gjennom det i en utrolig fart og egentlig ikke fått med meg det jeg leste. Meget irriterende. Jeg vil gjerne få en god bok til å vare lengst mulig, og ikke minst få med meg hvert ord, mening og stemning i teksten. Dessuten tar jeg meg alltid en 4-5 dagers pause mellom bøker for virkelig og la dem synke inn.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg leser mellom 20 og 30 bøker i året. Hvor lenge jeg holder på med hver enkelt bok kommer ann på mange omstendigheter, privatlivet mitt, andre prosjekter, bokens tykkelse, bokens handling og språk +++

Etter å ha lest en eller to bøker som har tatt lang tid bruker jeg å velge et par "lettere" bøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

... Og selv om det er mulig å lese så og så mange ord pr. minutt, dvs både lese og faktisk få med seg meningen, sier det oss ingenting om hvor lenge man makter å holde dette gående.

Noe stort poeng er det vel heller ikke. Jeg bruker gjerne en måned på en god bok. Jeg ønsker å bevare gleden ved å lese akkurat denne boken lengst mulig. Virkelig tygge på budskapet og drømme alternative vrier om natten. Det er vidunderlig når man kommer over bøker man slettes ikke ønsker å bli ferdig med.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gjennomsnittlig lesehastighet for voksne tror jeg ligger på omtrent 250 ord pr.min. Selv leser jeg ca 350 ord pr. min. Men lesehastigheten avhenger jo også litt av hva jeg leser, om boka er lettlest osv. Det viktkigste er jo uansett å lese uansett hvor fort eller sent en leser, og det med hastigheten tror jeg en kan "trene" seg litt på. Så fortvil ikke, stå på og bare LES!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er mange metoder å lese på, selv leser jeg to linhjer om gangen. Poenget er at det er lett og finne informasjon om hvordan en kan trene seg opp på lese hastigheten, men det er viktig og ikke overse info. når en leser og dermed går ut over det å øke lesehastigheten. Enkelte mener at du bør trene på hastigheter som ligger 3 ganger over det som er ditt mål. Dvs. hvis målet ditt er å lese 1000 oim, må du trene med hastigheter opp mot 3000 oim. Vet ikke hvor mye mer en skal si om dette og heller søke litt på goggle. God trening er å lese fort (øke med 3-4ganger) der du har tekst du får med deg og så veksle til normal hastiget for deg.Til å begynne med bør du bruke lesestøtte når du trener på høye lesehastigheter. Dette er nødvendig for å få til en riktig øyebevegelse. Det blir også lettere å treffe linjene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ok; dette VET jeg antakeligvis er et litt dumt spørsmål, men likevel: Hvor mange ord er det pr side, i en gjennomsnittlig roman? Vet du det, eller har du lyst til å foreta en velkvalifisert gjetning? :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En roman på ca 250 sider er ca 60.000 ord. Jeg leser fort, men det avhenger av boken, selvfølgelig. Noen bøker krever mer av leseren, og de er jo også noen av de beste. Så da kan det ta tid. Før i tiden leste jeg gjerne en bok om dagen, nå for tiden jobber jeg så mye at det knapt blir en bok i uken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jaha..."ifølge mine beregninger", så vil det i såfall si at det da tar ca 4 timer å lese ei bok på 250 sider.... Det virker på meg temmelig raskt! ...eller er det bare jeg som er voldsomt treg..??

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det blir 240 ord i minuttet, noe jeg også synes er litt raskt til å være lesing av prosa. Jeg har sjekket min egen lesehastighet tidligere, og kan gjerne ligge på denne hastigheten hvis det er enkel, rett-fram-litteratur, men jeg pleier å lese ting hvor jeg synes språket er så godt og interessant i seg selv at det har ingen ting for seg å holde et slikt tempo. I praksis leser jeg nok ca 150 ord i minuttet, pluss pauser for å smake på gode setninger/ordvalg, og for bare å kikke på skyene og trærne utenfor vinduet :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sjekket faktisk lesehastigheten i går, og havnet på 140 ord i minuttet, målt i en periode på én times lesing (altså inkludert de pausene jeg tok den timen - skjønt det var ikke mange). Jeg leste Witches of Eastwick av John Updike. Tipper det hadde gått litt fortere hvis det var på norsk.

Måten jeg målte hastigheten på var å telle antall ord i ti setninger, dele tallet jeg fikk på ti, gangen dette tallet med antall linjer per side, deretter gange antall ord per side med sider lest. Da har jeg fått hvor mange ord jeg har lest totalt, og kan dele det med antall minutter jeg hadde lest. Dette hørtes fryktelig innviklet ut, men er det ikke! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Synes dette var en morsom tråd, så jeg 'bumper' den :)

For noen uker siden sjekket jeg lesehastigheten når jeg holdt på med Youth av JM Coetzee, og det ble 230 ord i minuttet. Altså ganske mye raskere enn med John Updikes bok. Nå holder jeg på med Fakta om Finland av Erlend Loe, og merker at det går ganske fort, så jeg måtte sjekke hastigheten nå også. Det ble 300 ord i minuttet.

Ingen tvil om at bokas stil, språk og lignende har veldig mye å bety for hvor fort man leser! Det varierer jo ganske mye når jeg har målt tre ganger, og fått 140, 230 og 300 som svar. Men det morsomme er at det kjennes veldig tydelig når det går fort, og når det går sakte, før jeg måler.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det kan også være knyttet til noe så enkelt som bokas layout, man leser grupper av ord når man leser fort og hvis det blir for mange ord på en linje vil det påvirke lesehastigheten (det ideelle er, så vidt jeg kan huske, to grupper av ca 4-5 ord per linje). Siden du først har testet kunne det vært gøy å sjekke tekstene du har testet på?

(Ellers påvirker selvsagt språket lesehastigheten drastisk, jeg prøver ikke å hevde noe annet...)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det har du absolutt rett i. Har faktisk tenkt over at kolonnene i aviser blir litt smale - ser i Adressa som ligger ved siden av meg her at det bare er ca 5 ord per linje i nyhetsartiklene.

Men i de tre bøkene jeg brukte når jeg testet, så har det vært veldig likt antall ord per linje. 11 i Loe, og det var vel 11 og 12 i de to andre hvis jeg ikke husker helt feil (og det gjør jeg nok ikke ;))

Ser ut som det er veldig vanlig egentlig. Sjekket i tre andre romaner som ligger her, og det er 11 og 12 det går i faktisk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå framstår vel jeg som helt manisk, men til helvete med det, som hovedpersonen i Fakta om Finland sier hele tiden. Poenget er at jeg målte en gang til, og fikk 360 ord i minuttet. Mulig jeg ubevisst leste litt ekstra fort, med tanke på at jeg fikk 300 i stad. Boken er jo akkurat den samme. Herregud, jeg kommer jo til å bli ferdig med boka i kveld :) Godt det finnes mer å ta av!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig med Bente. Lesing er som trening. Jo mer, desto bedre. Dessuten kan jo lesehastighet fort gå ut over hvor mye vi får med oss av en vanskelig tekst. Av og til må jeg be meg selv om å roe ned hastigheten. Bok skal være øyeblikkskos. Det er ikke om å gjøre å bli ferdig med den fortest mulig. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt enig med deg også Jan. Ofte må jeg bare stoppe opp, dvele ved ordene og tenke over dem, gjerne også lese setninger og avsnitt flere ganger. Da bruker jeg jo også selvfølgelig lengre tid!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Umulig spørsmål. For det første er det forskjell på en bok på 200 sider og de svære kolossene som er blitt mere vanlig nå i vår datafiserte tid! Dessuten kommer det jo helt an på hvor vektig en bok er. Jeg leser gjerne en lett krim e.l. mellom de tunge og oftest beste bøkene, som tar mye lenger tid. Som Bente må jeg også legge fra meg boka og tenke litt før jeg går videre, og noen ganger må jeg lese avsnitt om igjen for å få med meg det essensielle. Så jeg bruker vel mye lengre tid på de gode bøkene enn på de lette, sånn som de enkle krimbøkene. Jeg merker at noen bøker "sitter" for evig, mens andre glemmer jeg handlingen i etter en stund. Kanskje fordi de ikke er så gode?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Tine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingIngunn SAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaKirsten LundJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardTor-Arne Jensen