Fiskeren Markus, for en fantastisk historie.
Her ble jeg bergtatt fra første avsnitt og leste oppslukt hele boken.
Språket er fantastisk. Kanskje det beste jeg noen gang har lest.
Så poetisk og vakkert forteller Scott om Markus at jeg følte at jeg leste et langt dikt.
Her er et avsnitt gjengitt slik at man får et inntrykk av språket i boken.

Markus sitter så stille og undrer, han sitter som foran det eviges port.
Dypet oplater sig langsomt over han, stjernene spretter frem en efter en.
Hvad formål kan stjernene ha?
Er det på den riktige tiden, svever månen op ifra sjøen og ånder en sølvrøk vidt ut i rummet, så undrer Markus på den med.
Hvad tjener vel månen til?
Den tar sig ypperlig ut, ja vel, men hva er den egentlig satt til å gjøre utenom det at den pynter op?
Han undrer på liv og han undrer på død, men mest undrer han på mennesket selv.
Hvorfor er mennesket egentlig til og hva skal det her nede på jorden?
Det kommer inn av en dør og går ut av en annen – hvorfra, hvor hen?

Jeg har fulgt Markus som livnærer seg med å fiske i all slags fiskevær gjennom hele året. Vi har vært på torskefiske, makrellfiske, satt teiner for ål og hummer. Det har vært veldig fornøyelig og spennende. Ingen har mer kunnskap om været, fisket og sjøen enn Markus. Ingen er så arbeidsom, glad og fornøyd som Markus.
Han mener selv at han er den gladeste mann på jorden.

Ja visst er han ensom, men han elsker ensomheten sin. Han ser ikke på seg selv som ensom, men syntes selv han lever det flotteste liv. Hvordan kan man være ensom sier han, når man har så mye liv rundt seg hele tiden. Når man er omgitt av fugler, blomster, vinden og havet.

Dette har vært en makeløs bok. Jeg har blitt så glad i fiskeren Markus og beundrer og har lært så mye om hans livsfilosofi.
Her var så mange kloke tanker og betraktninger om livet og om menneskene. Jeg vil ta med meg videre Markus sin takknemelighet for livet og huske at lykken er bygd på det.

Klart den beste boken jeg har lest i år.
Terningkast 6 :)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Det gleder meg stort at du ble så begeistret for boka. Ja, det er ei makeløs bok som lever, og det syngende språket har en herlig rytme som en blir innhyllet i og den sitter i kroppen, lenge.
Gabriel Scott har så mange gode bøker, og han kan det med å beskrive mennesker på en stillferdig måte. Han var nok en god oppservatør for han hadde nok flere potensielle figurer i sitt nærmiljø på sørlandskysten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja den anbefalingen var et lykketreff fra deg :)
Er de andre bøkene hans like språkvakre og visdomsfulle?
Kan du isåfall anbefale andre bøker av han?

Det ble ekstra interessant å lese når jeg selv har vokst opp ved sørlandskysten. Der har jeg ferdet i båt hver eneste sommer og fisket og fisket og fisket. Hadde en pappa som var en meget ivrig fisker :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg har flere bøker av Gabriel Scott som jeg kan anbefale deg. "Alkejegeren" den har jeg skrevet noe om her. "Fant-Josefa", likeså. "De vergeløse", "Fergemannen", "Pider Ro's historier", "Det gylne evangelium" .... osv.

"Jernbyrden 1+2"- fantastiske bøker, jeg har sett det oppført på uteteater i Høvåg, det var meget bra og jeg ser det gladelig en gang til. Ja, jeg vet det, jeg er litt svak for bøkene hans. Han skriver så vakkert og ærlig om mennesker og deres streven, barn som voksne. Men han kan også sette fingeren på urett, spes. i De vergeløse.
Til jul må du bare lese "Tante Pose" , en fornøyelig liten historie.
Det er skrevet noe om flere av bøkene, problemet er nok kanskje at jeg har lagt de inn manuelt, det letteste da er å søke opp bøkene på Google eller i min boksamling.

Jeg håper og tror du vil like flere av Gabriel Scotts bøker, ja det er jeg ganske sikker på du gjør :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så flott Karin.
Har ikke tid å lese om bøkene nå med huset fult av feriegjester, men skal sjekke ut de bøkene du anbefaler og gi deg tilbakemelding. Kanskje du har noen av dem liggende i <til salgs> listene dine her inne :)
Takk for svar.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundHarald KBård StøreOleHanneTanteMamieReadninggirl30Akima MontgomeryIngvild SNeraRisRosOgKlagingCathrine ØTheaNinaHeidi HoltanRune U. FurbergRufsetufsaBritt ElinStein KippersundTorill RevheimLinnEllen E. MartolGro Anita MyrvangTherese HolmHanne MidtsundHeidi LChristofferEvaStine AskekntschjrldMaikenLars MæhlumToveanniken sandvikTalmaLilleviKari ElisabethBerit RSynnøve H HoelIreneleser