På toget nå i kveld avsluttet jeg akkurat lesingen av Pär Lagerkvists "Dvärgen" - den er definitivt en bok om ensomhet, i tillegg til veldig mye annet. Har tenkt å skrive en liten omtale av den her inne, men da jeg så "etterlysningen" din, fikk jeg lyst til å tipse om den her. Det er på en måte et vrengebilde av en ensomhetsskildring - hovedpersonen hevder selv at han trives storartet med å være alene, og ensomheten er ikke i seg selv bokens hovedtema. Likevel er ensomheten en rød tråd i denne romanen - som jeg visste var en av de store, svenske romanene, men som jeg på forhånd knapt visste noe om, annet enn at jeg skulle lese den en dag (for å finne ut "hva det var for noe"). En vond og opprivende bok - og en makalaus roman. Om du er interessert, har jeg som sagt til hensikt å skrive noen (flere) ord om den i en egen tråd - men jeg tror ikke jeg skal fortelle så veldig mye om handlingen. Et kort sammendrag finner du i bokdatabasens omtale.
Viser 8 svar.
Har akkurat lest bokomtalen din og den var så flott at jeg har ført boken opp på ønskelisten min :)
Hørtes ut som en bok etter min smak. Takk for et godt tips.
Fint å kunne sette andre bokelskere på sporet av litt eldre bøker - det "informasjonsutvekslingen" vi driver her inne i så måte er gull verdt! :-D
...en makalaus roman. - så enig! En stor leseopplevelse.
Dvergen - den andre boken jeg har lagt til min ønskeliste i kveld/natt etter din anbefaling. Takk.
Du verden - og hvilke MOTPOLER du dermed har fått som tilvekster på listen din! Dvergen skal du DEFINITIVT ikke utsette tolvåringene dine for... der er det ondskap, krig, død, hevngjerrighet og atter ondskap. Jeg er glad for å ha lest den, men hadde nok nølt på forhånd om jeg hadde visst mer om innholdet. (Så egentlig burde jeg holdt tann for tunge nå, for ikke å skremme noen vekk fra å lese denne romanen...) Og underveis har jeg grunnet mye over at mitt eksemplar (d.v.s. mitt opphavs) var utgitt i 1945. På wikipedia nå i kveld finner jeg at den utkom første gang i 1944 - jeg lurte på om det var verdenskrigens gru som hadde foranlediget Lagerkvists temavalg i "Dvärgen". Det kan det absolutt ha vært, men på svensk wikipedia leser jeg også at han skrev om ondhetens problem lenge før han skrev "Dvärgen". For eksempel i romanen "Bøddelen" fra 1933... Men jeg skal ikke trekke dette videre her i denne tråden!
Og nå var det sannelig godt at jeg sjekket, Dvergen står i bokhyllene her hjemme (ulest) - apropos en annen tråd :-)) Dvergen flyttes straks fra ønskelisten til skal-lese-listen!
Nå lo jeg godt, Lillevi! Det er utrolig hva man kan finne i sine egne bokhyller.... :-D
Bøddelen kan jeg absolutt anbefale. Har skrevet litt om den her.