Etter en del krimbøker på rappen nå, føltes et visst behov for noe mer dokumentarisk. Og med en fotball-krim som forrige bok, og et fotball-EM pågående, var det et naturlig valg med denne boka om fotballens største hatoppgjør.

Det er ikke gitt at dette er de 13 mest interessante kampene i verden. Eksempelvis er ikke Brasil representert, i motsetning til Sør-Afrika, India og Polen. Og det er ikke noen selvfølge for meg at Liverpool mot Man.U er det mest intense møtet i engelsk fotball.

Jeg syns faktisk denne boka egner seg bedre for lesere som ikke nødvendigvis er fotballgale, enn Golden boys, krimmen jeg siktet til ovenfor. Det er fordi man her får innblikk i så mye av livet i landene de ulike oppgjørene (13 stk) foregår i, og fotballens sosiale betydning – både før og nå.

Og det er disse beskrivelsene av forholdene rundt som er det beste ved boka, også for meg som er relativt fotballinteressert. Beskrivelsene av selve kampene og opplevelsene på stadion MÅ nødvendigvis bli ganske like hverandre. Det finnes liksom et begrenset antall ord for å beskrive ekstase på en tribune.

Det er tydelig at det også finnes et begrenset antall uttrykk for de mennesker man har aller minst til overs for her på kloden, for oversatt til norsk er det de samme skjellsordene de hardbarkede supporterne bruker om motstanderlagets spillere og tilhengere overalt i verden. Og det er også de samme uttrykkene som gjenkjennes fra norske drosjekøer en sen nattetime.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundHarald KKine Selbekk OttersenMcHempettStig TIngunn SLailaVioleta JakobsenAndreas BokleserPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrld