Om forfatteren

Tidsmaskinen er en science fiction-roman skrevet av den britiske forfatteren H.G. Wells (1866-1946). Boken ble utgitt på engelsk i 1895 under navnet The Time Machine. Denne romanen markerte et gjennombrudd for forfatterskapet til Wells, og i de påfølgende årene frem til 1905 skrev han en rekke science fiction-bøker. Han har også skrevet sjeldent mye om emner som ikke faller inn under denne genren, men det er trolig som science fiction-forfatter han er best kjent.

Intrige

I Tidsmaskinen er Tidfareren den desidert mest sentrale personen i historien. Han innehar en veldig sjelden evne, hvilket er at han kan reise gjennom tiden ved hjelp av en selvkonstruert maskin.

Tidfareren foretar en reise tusener av år inn i fremtiden. Der skuer han de utroligste ting, fenomener som de fleste har vanskelig for å tro på. Når han er kommet tilbake fra denne utrolige reisen, forteller han om den, så godt han kan huske, til sine forbløffede tilhørere. Han forteller om en verden der det har oppstått et skremmende skille mellom to fremtidige menneskearter: morlokkene og eloiene.

Vurdering og konklusjon

Det er trist å se at de eneste eksemplarene som foreligger av Tidsmaskinen kun finnes - til dels nedstøvet - på diverse bibliotek og antikvariat. Og la meg si følgende om du tviler på den litterære kvaliteten til en såkalt science fiction-roman: Tidsmaskinen er fra en tidsperiode hvor mye science fiction bar preg av å være sterkt samfunnskritisk. Denne romanen kan sees på som en kritikk av økende klasseforskjeller, og den reiser interessante spørsmål rundt framtiden til mennesket.

H.G. Wells har med Tidsmaskinen vist at han var sterkt filosofisk anlagt, og romanen inneholder mange interessante tolkninger av fremtidssamfunnet. Forfatteren brukte et imponerende spekter av kunnskap i sine skildringer, og formidlingen til leseren foregår på en måte som er lett forståelig. Denne romanen kan derfor leses av ungdommer så vel som voksne.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 2 svar.

For en fantastisk flott og utfyllende bokanmeldelse!

Jeg husker Tidsmaskinen som veldig levende og fantasifull, og at den hadde et utpreget lett og ledig språk til å være skrevet på den tiden. Synd at det er nærmest umulig å få tak i den nå. Det er så trist når gode bøker "dør ut" på den måten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk!

Ja, jeg er enig med deg i at Tidsmaskinen har - i motsetning til mange andre bøker fra 1800-tallet - et veldig lett og ledig språk.

H.G. Wells skrev på et mer folkelig plan enn f.eks. Jules Verne gjorde, som har skrevet bøker så detaljrike at det kan virke trøttende på enkelte lesere. Jeg tror nok mange vil ha større glede av å lese Wells, som ikke beskriver teknologi like inngående.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Beathe SolbergKirsten LundPiippokattagretemorMorten BolstadNikkaChristofferKjell F TislevollMonica CarlsenAnniken RøilHarald KHilde H Helsethandreas h. o.Ellen E. MartolHelen SkogBertyBerit RJarmo LarsenTuridmajaTheaEgil StangelandEster SAgnete M. HafskjoldAnneWangAlice NordliTonesen81Jan-Olav SelforsTanteMamieHenrik  Holtvedt AndersenLisbeth Marie UvaagTine SundalDemeterMargrethe  HaugenEli HagelundGodemineMads Leonard HolvikHilde Merete GjessingVibekeTherese Holmmarithc