Denne boken ble anbefalt meg av ikke mindre enn to personer uavhengig av hverandre på konferansen jeg var i november. De sa jeg ville like den. Og de hadde rett. Jeg har lest Smuglere, Omres mest kjente roman, men det er sikkert 20 år siden. Boken om Omre er uansett fascinerende lesing. Jeg husker at på omslaget til Smuglere står at Omre levde et vilt liv, og at deler av boken antakelig er basert på ting han har opplevd selv. Og det er ikke umulig, for etter Søbyes biografi hadde Omre omflakkende og til tider tumelumsk tilværelse.

Som "alle" andre nordmenn på den tiden var han til sjøs - og oppplevde forlis ved Novaja Semlja, han jobbet i USA og var med å bygge Panamakanalen før han reiste hjem til Norge igjen. Vel hjemme tar han til med en rekke prosjekter; husbygging, taubanebygging, import. Og spritsmugling selvsagt. Og påfølgende flukt fra politiet. Før han havner i fengsel. I en periode er han inn og ut av fengsel, hvor han blant annet bruker tiden til å skrive. Og herfra om overgangen til livet som forfatter.

Det som er mest fascinerende med denne boken er innblikket man får i samtiden, for det var ikke bare i smuglerverdenen som Omre var en del av. Under jobbetiden på 1920-tallet drev Omre med hus- og taubanebygging. Innblikk i fengselsvesenet på 1920 og 30-tallet får vi også. Og i psykiatrien fra 1939 og utover får vi et innblikk, da Omres sønn var innlagt på Dikemark. Begge deler er lite oppløftende, men interessant lesning.

Perioden frem til utgivelsen av Smuglere er selvsagt den mest spennende. Når Arthur Antonisen (ingeniør, entrepenør, smugler, beryktet medlem av den bilende banden) blir Arthur Omre, forfatter synes det mest som om livet går fra å være en kamp mot samfunnet til en kamp mot bokstavene.

Men som han skrev i takkekortene fra 70-års dagen

På livets lange brede landevei
der hender jo så mangt
og når du frem har kommet
er du like langt
men, vandret du på smale sti
du kanskje sukket tungt: -Akk, livet gikk fordi.

Definitivt anbefalt lesning.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Etter å ha levd i underverdenen i 15 år klarte han å "rehabilitere" seg til å bli en produktiv forfatter og som klarte å leve av det han produserte av romaner, noveller og skuespill.
Espen Søbye har skrevet en biografi om Arthur Omres turbulente liv og forfatterskap på en vel dokumentert måte med kildeanvisninger.
Det har vært facsinerende å lese og nå vil jeg lese noe av Omres forfatterskap.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Anniken RøilIngvild SAnne-Stine Ruud HusevågOle Jacob OddenesKirsten LundFride LindsethMarit HøvdeG LskognymfenEllen E. MartolLailamarithcVannflaskeVibekeBjørn SturødSynnøve H HoelBjørg L.IreneleserKorianderBeathe SolbergMarit HåverstadIngunn SPiippokattaDolly DucksiljehusmorAstrid Terese Bjorland SkjeggerudCarine OlsrødLene MHilde H HelsethKaramasov11Kari ElisabethStein KippersundAnn Helen ETrude JensenTorill RevheimGodemineHarald KTone SundlandBente NogvaMarianne M