Du snakker om bibliotek og "utlån" når det egentlig er en slags leieavtale det er snakk om. Jeg synes heller forlagene skulle prøve å finne en fornuftig avtale med folkebibliotekene. Jeg vet det finnes et prøveprosjekt på noen få biblioteker, og at Deichmanske egentlig skulle vært med i dette prosjektet nå fra mars (men de har jo ingen opplysninger om det på sidene sine, så jeg vet ikke hvordan det egentlig går). Uansett, utlån mener jeg er mer en oppgave for bibliotekene, men de får jo ingen fornuftige avtaler. Jeg siterer en av kommentarene fra Dagbladet:

"er vi først fordi dette er teit? i sverige er dette gratis. det er en ganske gammel tjeneste for innbyggerne som heter bibliotek. der kan man laste ned e-bøker i epub format, selvsagt uten å måtte være på biblioteket.

hvorfor betale når man ikke eier boka uansett? man leser jo stort sett kun en eller to bøker samtidig. og det tar jo noen dager før man trenger en ny... musikk streaming er noe helt annet. da bytter man jo gjerne artist eller låt 10-20 ganger på en time."

For meg virker det unatrulig å basere salg av bøker på en streaming-løsning. Bøker tar lang tid å lese, derfor vil jeg laste dem ned og ha dem på en eller flere enheter jeg kan ta med meg hvor jeg vil uavhengig av om jeg har nettilgang, og uten å måtte betale for nett i tillegg når jeg er på farta. Bøker er gjerne noe man vil ha tilgang til når man ikke er på nett.

For at en eller annen form for abonnementsløsning skal kunne være interessant, må den gi tilgang til det meste som finnes av bøker - noen tusen er ikke nok i det hele tatt - blant noen tusen vil det være veldig få jeg faktisk er interessert i. I tillegg må prisen være så lav at det blir en god del billigere for meg enn å kjøpe et visst antall bøker i året som jeg eier selv. Og jeg kjøper stort sett bare pocketbøker. Men som sagt, først og fremst er dette noe forlagene bør samarbeide med bibliotekene om.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Jeg kalte det låne mot abonnementspris fordi det virker så fremmed å snakke om å leie bøker. Men det er vel det det er snakk om.

Poenget med den såkalte streamingen er at man skal få lest e-bøker på en billigere måte enn ved å kjøpe dem. Forlag og forfattere er villige til å " leie" ut ebøker til en lavere pris enn kjøpsprisen.

Det står på forfatterforeningene side at det også vil være mulig å lage leieordninger, der du faktisk betaler for å låne en bok i noen uker, da snakker vi ikke om noe abonnement.

Det blir jo ebøker til utlån på bibliotekene - men det ser ikke ut til at bibliotekene vil kunne låne ut den samme boka til mange av gangen. Du kan derfor bli ventede i en "ebok-kø" - det høres litt surrealistisk ut må jeg innrømme. Men det kan kanskje være greit å ha et alternativ - en mulighet til å lese bøkene nå, til en lavere pris enn kjøpspris. Her kommer streamingen inn i bildet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg for min del kommer ikke til å være villig til å leie ei bok i noen uker. Jeg er en alt for udisiplinert leser til det. Det kommer til å være alt for mange bøker jeg ikke får lest ferdig innen fristen. Sånn er det allerede for meg med bibliotekbøker. Jeg kommer ikke til å betale for bøker jeg må "levere tilbake" innen en viss frist fordi jeg vet jeg ikke kommer til å rekke å lese mesteparten av dem. Jeg tar ofte pauser i bøker for å lese noe annet ei stund, så bøker blir liggende i perioder.

Både når det gjelder leie ved nedlasting og streaming, vet jeg ikke om bokbransjen skjønner helt hvor langt ned i pris de må gå for å få folk interessert. Det spiller ingen rolle for folk at de har tilgang til massevis av bøker - det de må forholde seg til er hvor mange av disse de faktisk kommer til å lese, og de vil ha det en hel del billigere enn om de skulle kjøpe bøkene til odel og eie - og folk kjøper ofte pocketbøker og bøker på salg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig. Jeg liker ikke ideen med å betale for en bok jeg låner. Det jeg selvsagt er redd for er at vi skal bli så vant til å betale for en slik tjeneste at de sterke stemmene forsvinner når det kommer et forslag om at en skal betale for å bruke biblioteket også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er enig i at det ikke er så tiltalende å betale for lån av ebøker. Samtidig opplever jeg at det ikke er så om å gjøre å ha filen liggende på lesebrettet mitt etter at jeg har lest den. Så hvis forfatterne er villige til å leie meg en ebok til en vesentlig lavere pris enn salgsprisen, så tror jeg at jeg synes det er greit.

Gratis er selvsagt best. Men dette er ikke uproblematisk når det gjelder ebøker. De som skriver og utgir bøker må ha noe å leve av. Hvis alle nye bøker kommer som ebøker på biblioteket, og kan lånes ut til alle som vil samtidig, så vil boksalget falle dramatisk. Og hvis det ikke er mulig å få tjene penger på å skrive bøker, så vil det bli skrevet langt færre bøker. Og vi får ikke noe nytt å låne...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det må da være mulig å finne løsninger som det går an å tjene penger på - man må bare være villig til å tenke nytt i forhold til en ny virkelighet. I Sverige betaler bibliotekene 20, kr. for hvert utlån, og det har blitt kjempepopulært, så det må da forlagene tjene penger på! Det jeg ser som et problem med den løsningen er at det blir en veldig uforutsigbar budsjetthåndtering for bibliotekene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Mads Leonard HolvikAnne-Stine Ruud HusevågElisabeth SveeKirsten LundHarald KABDemeterTurid KjendlieMarianne_Kristine LouiseSiv ÅrdalEivind  VaksvikAstridCathrine PedersenKnut SimonsenNora FjelliAnn-ElinAndreas HesselbergPiippokattaRonnyHilde Merete GjessingG LSynnøve H HoelAnne Berit GrønbechTone SundlandJarmo LarsenBeathe SolbergTor-Arne JensenRoger MartinsenVibekePerSpelemannJulie StensethPirelliStig TKaren PatriciaFarfallerubbelDaffy EnglundKaren RamsvikKjersti