Skrev jeg det? Kvinner som "sier nei, men mener ja" er for meg en klisje eller stereotypi. Jeg bare bemerket at Undset brukte denne stereotypien, ikke hva hun burde gjort.

Undset skrev mye om kvinner som lar situasjoner og livet ledes av menn, som f.eks Jenny. Selv levde hun annerledes, så hun kjente til flere livsvalg. Hun uttalte seg også om kvinnens rolle på måter som om de ble etterlevd ville snevre inn kvinners muligheter i langt større grad enn de begrensningene hun la på seg selv og sitt eget liv. Så det var en viss sammenheng der i mellom forfatteren og samfunnsdebattanten Undset, men kanskje ikke så mye med hennes eget liv.

Forfattere skal skrive om det de ønsker. Og litteraturen bør jo vekke følelser og ulike reaksjoner. At Undsets kvinner irriterer meg en del, betyr derfor så langt i fra at hun ikke burde skrevet om de;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Jeg synes Undsets kvinner er sterke og rakryggede. Kristin trampet jo til tider ned sin egen far for å få den mannen hun elsket, i en tid hvor arrangerte ekteskap var særdeles vanlige. Jenny styres absolutt ikke av menn - hun er jo ikke tilfreds med noen av dem. Slik jeg ser det styres hun heller av sine urimelige høye krav til seg selv, og ideen om hvordan et perfekt forhold skal være. Ingen menn er gode nok for Jenny, og tilslutt blir ensomheten og vissheten om at hun aldri vil bli riktig lykkelig for mye å bære.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, og for meg blir resultatet at utfallet av hennes liv er knyttet til hennes strev med sine menn:) Også er det det med Undset at kvinnene tar egne valg, men de må jammen også betale prisen:) Derfor kan en leser mange ganger lure på var det nå så lurt å bryte konvensjonene og trosse sin far osv. Jeg begynte forøvrig å Google litt på temaet fordi vår lille diskusjon gjorde meg nysgjerrig. Undsets kvinnesyn finnes det masse spennende om og ulike tolkninger av. Hun er blitt lest både som foregangskvinne og reaksjonær:) Jeg leste noe av henne som veldig ung og ville kanskje tolket henne annerledes i dag. Men husker jeg tenkte at hun kunne latt romankvinnene sine få litt betalt for sitt mot, ikke bare straff. Og at livet må da bestå av mer enn forholdet til menn ...hehe:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Man kan mene så mangt om hennes kvinnesyn, men god litteratur ble det av det, - og kanskje også nettopp fordi det vekker debatt!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg tror nok ikke damen opplevde seg selv som en helt "vanlig" kvinne, - og det var hun vel heller ikke;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Harald KHeidi HoltanKirsten LundInger-LiseTrygve JakobsenDolly DuckReadninggirl30TheaHilde H HelsethCathrine PedersenAgnete M. HafskjoldTine SundalBeathe SolbergTjommiLene MBjørg Marit TinholtConnieToveJakob SæthrealpakkaPär J ThorssonSynnøve H HoelFindusEllen E. MartolDaffy EnglundMonica CarlsenIngunnJKarin BergIngeborg GEli HagelundGrete AastorpAkima MontgomeryNora FjelliAnniken RøilAliceInsaneBård StøreHeidiMathildeRonnyKjell F Tislevoll