Jeg har nå startet på denne boken om Jæger. Forfatteren er ingen ringere enn Ketil Bjørnstad. Den er veldig tykk, men det gjør ingenting. Det jeg har lest hittil har vært svært så interessant.
Han og noen brødre av ham ble forholdsvis tidlig foreldreløse og ble spredd hos flere slektninger. Han mistet 2 brødre pga difteri og holdt på stryke med selv da han var 12 år. Så langt har han tatt styrmannskolen i Bergen og Skipperskolen i Kristiania. Har vært ute å seilet og pådratt seg syfilis.
Nå har han også tatt Gymnas og den 1 årige skolen som må til for å ta stenografi for Stortinget som gir ham visse inntekter mens han studerer filosofi.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 25 svar.

Har du lest Oda, også av Bjørnstad? Jeg har lyst til å lese disse, men prøver å la være å kjøpe - og bibliotekets Oda-eksemplar var så skittent og ekkelt og utlest....problemet med biblioteket!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja leste Oda for mange år siden, har også lest den flere ganger. Selv har jeg Oda, Munch, Liv Ullmann, Flammeslukeren Ole Bull, Kolbein Falkeid. Skal til å begynne med Til musikken av samme forfatter som jeg har lånt på biblioteket.
Har du gitt biblioteket beskjed om at bøkene er skitne. Gjør det og be dem om å få låne et annet eksemplar. Må si at det er ytterst sjelden at jeg får låne en bok som noen har rotet i med blyant eller merker etter fettete fingrer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da er du heldig. Apropos merker, nylig fant jeg en mygg klint inn mellom to sider, og myggen hadde tydeligvis vært full av blod.

Boka var spennende, så jeg skrapte myggen løs og leste videre.

Fettede fingre, matrester osv. er vanlig. En skam spør du meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her fikk jeg latterkrampe. Du allverden en myggkverker du har fått lånt deg! De bøkene jeg har lånt på Tysvær biblioteket har vært helt rene og pene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ble rimelig forskrekka, og blodet var like rødt og ferskt som om du skulle kverka den selv ,kanskje ikke ferskt, men i hvert fall rødt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

hehe Det må har vært en veldig mett mygg som var blitt tatt av dage! (Pst.. pga. mørke ble vel fargen bevart)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Der sa du det, lurte litt på akkurat det, for fargen var så frisk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette var jo ille. Selv har jeg som nesten 100 % bibliotekbruker følelsen av stort sett å sitte med flotte bøker. Spesielt gjelder det nyere bøker, men ellers også. Myke permer er jo nesten for fremmedord å regne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mine erfaringer er ikke så gode. Finner ofte at folk har spist samtidig som de leser og overført fett og annet på boksidene. Det er i min verden helt uhørt. Jeg behandler bøkene like pent om de er mine egne eller bibliotekets.

Nå leser jeg en bibliotekbok hvor vedkommende har understreket både her og der, riktignok med blyant, men hvem skal viske ut det? Enkelte steder har jeg gjort nettopp det, men det er så mye av det, og jeg kjenner at det irriterer meg.

Det er da ikke god folkeskikk å behandle bibliotekbøker på den måten? Eller er folkeskikk noe som er på vei ut av det moderne samfunnet?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Folkeskikk og høflighet er nesten fremmedord. Det var noe annet på Hans Jægers tid for å bringe ham inn i debatten. Han var utrolig høflig og han ble av en kvinnelig journalist betegnet nesten som snerpte i slutten av 1800 - begygnnelsen av 1900-tallet. Da han jobbet i det som vel var starten på Arbeideravisa.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, dessverre og mange av generasjonene født fra 1950- årene og fremover har seg selv å skylde.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette fenomenet har ikke noe med hvor godt stilt familien er økonomisk. Her slår ut begge veier. En venninne av meg sier at dette kan være med å lage klasseforskjell på oss nordmenn. De som kan oppføre seg og dem som ikke kan det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Uten å dra debatten videre, så er jeg enig i at det ikke har med økonomi å gjøre. I mange tilfeller tvert i mot.

Jeg ser det så enkelt som at foreldre trenger å være gode rollemodeller. De må ta seg tid til å oppdra, og dårlig oppførsel må alltid få konsekvenser. Så enkelt, så vanskelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var ikke ment som et direkte spørsmål, Oddmund, mer som et hjertesukk...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du får si ifra hvilke bøker du vil lese, så skal jeg gå og låne for deg her hvor lånerne er mer siviliserte.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du sier noe, jeg bor kanskje ikke i verdens mest siviliserte landsdel...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Trodde du var fra Bærum, som vel ser på seg selv som sivilisasjonens høyborg(?)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Alvorlig talt, Oddmund, så er Bærum en av verstingene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

DET kan jeg godt forstå. Har opplevd noe liknende selv og da ga jeg beskjed til biblioteket i Haugesund - det er mange år siden. Når jeg leser i bibliotekets bøker så behandler jeg de også som mine.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje ikke direkte merker - men de er veldig slitte og godt lest av mange hender. Mulig dette er et Oslo-fenomen, hvor bor du? Husker biblioteket i Hønefoss fra videregående - der lånte jeg flittig! Men da jeg flytta til Oslo og lånte på Deichmans hovedbibliotek mista jeg raskt lysten til å låne bøker. Særlig fordi jeg liker å lese mens jeg spiser og på senga - da skal bøkene være ganske nye og "ferske" for at man ikke mister apetitten...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tysvær/Haugesund bibliotek. Tror det er heller sjelden jeg spiser mens jeg leser. Er veldig påpasselig med bøkene mine. De ser heller uleste ut når man åpner boken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, mine EGNE bøker er det ingen problemer med - jeg er også veldig forsiktig med bøkene mine, selv om jeg bare kjøper paperbacks. Jeg aner ikke hva disse biblioteklånerne egentlig gjør med bøkene.... :) Antagelig er det bare det at mange har lest dem. Er med i en boksirkel, og når bøkene mine kommer tilbake etter femten gjennomlesninger, er de nesten modne for søppelbøtta....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er langt fra ferdig. Men jeg får det utrolig godt innsyn i de få tiårene før 1900-tallet. Tenk at det er over 100 år siden at kvinner kunne studere ved Universitetet. Da bare for de få som hadde foreldre som var godt stilt og som var interesserte. Jæger har nå skrevet bøker som ble inndratt og sonet den ene straffen 60 dager i fengsel. Neste gang Jæger må sone er etter at han har solgt bøker i Sverige - da ble straffen dobbelt så lang og må betale 1600 kr som han ikke har peiling på hvor han skal få tak i de. Christian Krogh har også skrevet Albertine som er inndratt. Sjalusidrama mellom Christian Krogh og Hans Jæger med henhold til Oda. Det blir til at Christian Krogh gifter seg med henne. Men Oda er veldig kjær i Jæger, men han har syfilis.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå har jeg lest ut denne gedigne boken på 744 sider. Her fikk jeg også med samtiden underveis med at jeg lest om Jæger. Selv har jeg ikke lest noe av Jæger, men mener at han var blant de fremste som sørget for at vi i dag har trykkefrihet. Det var noe trått innimellom, men der var så mange gullkort at jeg fikk meg ikke til å skumlese heller. Om ikke noe annet så fikk Jæger en fin begravelse, hvor veldig mange innfant seg blant de sørgende.
Vil anbefale andre til å lese boken. Den var utrolig godt skrevet og fikk et dypt innsikt i samtiden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KEgil StangelandLailaMads Leonard HolvikPiippokattaBjørg RistvedtSynnøve H HoelAneSiw ThorbjørnsenIngeborg GKirsten LundHeidi Nicoline ErtnæsHildaJulie StensethTor Arne DahlPer Åge SerigstadAmanda AGrete AastorpBente NogvaBenedikteLisbeth Marie UvaagTone HTurid KjendlieLeseberta_23DemeterStine AskeMaikenHilde VrangsagenHege H.Christoffer SmedaasHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenLinda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne JensenMargrethe  HaugenTove AlmaMcHempett