Hei. Du sier: Jeg ville vært svært forsiktig med å bruke romaner til noe som helst hva denne konflikten angår. Hvorfor mener du det? Er det ikke slik at hjertet har sin egen fornuft, en fornuft ikke en gang hodet forstår?

Har nettopp leste Kong Salomos Sverd, boka ble anmeldt i Dagbladet i går. Her beskrives konflikten i romans form, etter min mening vellykket.

http://www.dagbladet.no/2012/01/22/kultur/bok/litteratur/litteraturanmeldelser/anmeldelser/19813469/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Vellykket som roman er den sikkert. Den sier sikkert også noe sant, om hvordan politikk og emosjoner går hånd i hånd som drivkrefter bak konflikten og om grusomhetene som begås. Man lærer nok noe, men det jeg mener er at romaner neppe vil strekke til dersom man ønsker å danne seg et bilde av konflikten med all dens kompleksitet. Du sier at hjernen har en egen fornuft, og selv om begrepene hjerte og fornuft for meg er to sider av samme sak (hjernen) så forstår jeg hva du mener, men er ikke hjertet lett manipulerbart? Kan det ikke forføres i en hvilken som helst retning uten fornuftens veiledning, og er det ikke akkurat det som har skjedd i denne og alle andre konflikter, både med de som lever i dem og i de som aggressivt forsvarer den ene parten utenfra?

Mitt tips er å begynne på midten, den langt fra entydige vestlige tilnærmingen til konflikten, og deretter jobbe seg ut til muslimske terrorister på den ene siden og jødisk-ortodokse ekstremister på den andre. Forsøk å forstå alle og deres beveggrunner. Bedre trening for en forsøksvis symbiose mellom hjerte og fornuft kan jeg ikke tenke meg, hehe. Det vil ta litt tid da. Og gjør man det ikke så synes jeg man bør være forsiktig med å uttale seg sterkt om konflikten synes jeg. Det er mye skråsikkerhet på syltynt grunnlag ute og går.

Til slutt, siden jeg er i gang, så er dette mitt enkle standpunkt: Israel og Palestina har begge interesse av fred, og jo før Israel skjønner at det er i deres interesse å gjøre noen reverserende grep, jo bedre. Den eneste grunnen til at Israel kan tillate seg å fare frem slik de gjør er at de har USA med all sin makt stående bak seg. Og så lenge de har det fungerer den nåværende taktikken for å sikre statens fortsatte overlevelse, uansett hvor umoralsk den måtte være. Situasjonen er i ferd med å endre seg: USA sliter økonomisk og vil ikke lenger være den supermakten de var, og Iran har ikke levnet mye tvil om hva de synes om Israel. Israel må begynne å snakke med fienden, oppriktig og respektfullt, og ikke bare fordi verdenssamfunnet forlanger det.

Puh.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sist sett

Astrid SæverhagenTanteMamieEli HagelundTonjeHarald KKirsten LundNorahTheacathyPiippokattaalpakkaHilde Merete GjessingAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJBEivind  VaksvikAndreas HesselbergStig TSissel ElisabethBeathe SolbergLailaNtotheaSynnøve H HoelIngrid HilmerBeate KristinAgnete M. HafskjoldTor-Arne JensenHarald AndersenTine Sundalanniken sandvikBirkaHildeAnniken RøilHanne Kvernmo RyesomniferumSt. YngheadBente L.Egil StangelandKristine LouisesiljehusmorTerje Mathisen