Knausgård kan ikkje settast i bås med denne typen forfattarar. Han skriv noko av den ypperste litteraturen vi har her i landet, og det har han gjort frå første bok. Du får ikkje Kritikarprisen, Brageprisen og P2-lyttarane sin romanpris (to gongar) dersom du ikkje skriv gode bøker. At du tilfeldigvis sel godt kan umogeleg vere noko negativt.
Viser 8 svar.
At Knausgård skriv godt , er eg einig i - men han er altfor privat etter min smak....likar ikkje....
Tja... vet ikke? Jeg tror svært mange lett kan la seg styre. Får en forfatter/bok masse priser, så tenker folk at da "må" det jo være fantastisk bra, og så går de mann av huse for å kjøpe og lese. Så utvikles med det en slags trend at da "må" jo alle andre lese også, fordi boka er jo så populær og så bra, så kaster alle seg på. Min teori er at til slutt så slutter man å kritisere boka selv om man ikke liker den, for det er liksom ikke stuereint. Har merket meg bl.a. at de få som har kritisert Knausgård blir raskt hysjet ned med en tone om at de veit ikke hva de snakker om. Noe jeg synes er trist. Selv store kanoner som Ibsen fortjener å bli kritisert, så sant kritikken er berettiget, og det bør gjelde alle forfattere - uansett hvor godt de selger og hvor mange priser de får.
Mener ikke å si så mye om Knausgård her, forresten, ettersom jeg ikke har lest ham ennå (selv om jeg tviler på at jeg kommer til å gjøre det på en stund, ettersom all omtalen har gjort meg skikkelig lei hele fyren). Jeg må bare kommentere noe jeg synes jeg har merket meg i samfunnet.
Skjøner kva du meiner. Kritikk er nok alltid på sin plass. Bind tre og fire er jo berre middelmådig litteratur (har ikkje lest fem og seks). Men Knausgård som forfattar er langt frå klisjefull og middelmådig som enkelte andre.
Og ein får jo prisar nettopp fordi det er bra litteratur. " Tusen strålende soler" og "Alkymisten" er nok bøker som grip mange, men det er jo ikkje dermed sagt at det er god litteratur fordi om. Og nettopp derfor får ikkje desse typene bøker prisar, mens Knausgård sine bøker får det. Norsk kritikerlag (som deler ut prisen) bør jo vere blant dei best eigna i landet til å skilje mellom god og dårleg litteratur. Og dei har jo plukka ut Knausgård som ein GOD forfattar ( og det lenge før "Min kamp").
Og ein får jo prisar nettopp fordi det er bra litteratur
Om dette er tilfellet så faller jo Paulo Cohello sine bøker under bra litteratur. Han har fått priser i mange land, bl.a. har han fått prestisjetunge priser i Tyskland og Italia.
Hmmm, det har eg nok ikkje fått med meg. Når eg søker på han på nettet (Wikipedia på norsk og engelsk, pluss paulocoelho.no) finn eg ingenting av prisar, og det blir jo som oftast flagga stort om ein har mykje av det. Det næraste eg kjem er vel dette : En av de få som fortjener betegnelsen 'forfatterfenomen' THE INDEPENDENT ON SUNDAY, ENGLAND (paulocoelho.no).
Fikk opp mye info når jeg googlet Awards, Paulo Coehlo. På hans fanside er det en oversikt.
Mulig at man må stikke nesa utenfor Norge, siden han ikke har noen priser her.
Var inne på fansida du nemnar. Stort sett ærestitlar, prisar for salgstal og mindre litteraturprisar (som ingen har høyrt om). Bambiprisen var også ein ærespris. Corineprisen såg ut som ein mindre pris. Han har dog vore i finalen til IMPAC-prisen fleire gonger, noko som er ein stor pris.
Alt i alt fell vel Coelho klart inn under kategorien som denne tråden starta som. Ikkje noko galt i det vel og merke. Han kan jo vere ein god forfattar sjølv om han ikkje kjem til å vere blant klassikarane i framtida.
Innrømmer gjerne at jeg ikke har hørt om noen av disse prisene, men nå har jeg heller ikke holdt meg oppdatert på priser i andre land, hva de betyr eller hvor anerkjente de er. Det regner jeg med at du har siden du uttaler deg om dette.
Om han blir "klassiker" eller ikke vil vel kun tiden vise :-) Og om han er en god forfatter eller ikke får de som har lest han bedømme selv. Jeg har full forståelse for at ikke alle liker bøkene hans, må innrømme at jeg har hatt problemer med å komme gjennom noen av de sjølv :-)