Jeg syns ofte det er dumt at jeg ikke er Gud. Særlig når folk går ut i flokk og kjøper teite, dumme bøker sånn at de som har skrevet de teite, dumme bøkene blir millionærer, mens mange av mine favorittforfattere selger ingen ting. Da vil jeg veldig gjerne bli sånn brennende busk og sette fyr på Paulo Coelho og Knausgård og skremme folk til å kjøpe Gunnar Kopperud i stedet. Jeg tror jeg hadde vært en god gud, jeg.

Men noen ganger gjør folk fine ting helt av seg selv. En av de favorittforfatterne som har solgt ingen ting er Lars Mytting, hans forrige roman Vårofferet burde vært en gigamegasuksess, men det var det ingen som skjønte. I år, derimot, har alle skjønt at de skal kjøpe vedboka hans (Hel Ved), og så ble han millionær likevel. En usannsynlig, men vel fortjent suksess, altså.

Har du noen forfatter du har lyst til å brenne-skremme folk bort fra fordi du syns vedkommende ikke fortjener suksessen? Eller suksesser som gjør deg hjerteglad fordi du syns det er så inmari velfortjent?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 36 svar.

Hm, Coehlo, ja.. Jeg leste ham på den tida han fortsatt var populær. Noen av hans "visdomsord" sitter igjen, akkurat som en del heismusikk. Det var irriterende greier,ja, spesielt med tanke på hvor lettfattelig og degenerert metafysikk kan være, liksom ;)Etter å ha lest Coehlo innså jeg at det ikke er noen vits å lese andre forfattere som er "populære" for øyeblikket. Dette har gjort at jeg kanskje har gått glipp av mye interessant ny litteratur, eller kanskje ikke. Skeptisk til bøker av nålevende forfatetre, dessverre...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

http://www.youtube.com/watch?v=mO8F1HJjzkA

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan jeg få være assisterende Gud? Alternativt vara? Jeg liker nemlig heller ikke Coelho og Knausgård. Men så er jeg da også fullstendig allergisk mot sånne massefenomener, når noe blir for populært bestemmer jeg meg for å være anti. Stieg Larsson og den evinnelige Millennium-trilogien er et annet eksempel.

Jeg hadde blitt glad om fler leste for eksempel Atle Næss, Slavenka Drakulić og Ninni Holmquist, men jeg tror ikke det kommer til å skje med mindre jeg blir Gud.

Av velfortjente suksesser kan jeg nevne Nuruddin Farah og Haruki Murakami.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har aldri vært fan av monoteistiske religioner, så selvsagt kan du det :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det jeg sier nå er kanskje forenelig med å "banne i kjerka". Noen vil ihvertfall mene det. Så istedet for å påstå stiller jeg heller spørsmålet: " Er Cecilia Samartin's suksess fortjent eller ufortjent?". Mange elsker hennes forfatterskap. Etter 3 leste bøker har jeg for min del lagt denne forfatteren på hylla. Men med så mange fornøyde lesere er vel suksessen velfortjent?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eh....Cecilia Samartin er vel avskrevet som en middelmådig forfatter av kritikerne, er hun ikke? Jeg likte Drømmehjerte kjempegodt, men har ikke lest de andre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har ikke registrert at hun har fått den dommen, men det overrasker ikke. Av de 3 jeg har lest skårer "Senor Peregrino" høyest. Synes bøkene er altfor forutsigbare og lett gjenkjennelige. Veldig "snille" bøker uten den nerven jeg søker i god litteratur.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skulle ønske flere leste Ann Cleeves, Alf Prøysen og Alexandra Fuller! (alle mine favoritter begynner på A...)

Jeg synes suksessen til Bill Bryson og Vikram Seth er velfortjent :)

Irriterer meg over at Hanne Ørstavik blir betegnet som så bra - det er den type bøker som skremmer meg vekk fra samtidslitteratur! Hun skriver jo teknisk bra, et godt språk, men innholdet da....sukk. Likevel vil jeg vel ikke si at jeg ikke unner henne å selge bøker. Det irriterer meg bare at forfattere som henne, som liksom er "flinke", skal rangeres så mye høyere enn de gode historiefortellerne. Men smaken er jo forskjellig :)

Det er jo ofte slik at hvis man leser mye, eller er en profesjonell leser (anmelder, bibiliotekar osv), får man til slutt en sær smak. Man blir rett og slett blasert, har lest det meste før, og derfor lar man seg begeistre av de mer sære bøkene. Så blir man så "kald" og kritisk at man lar seg ikke lenger rive med av de levende, viltre, ikke-perfekte bøkene...

Det samme skjer med lydfriker og musikk. De må bruke tusener på tusener for å få den perfekte lytteropplevelse, mens jeg gjerne kan høre på en monoradio som skurrer litt bare sangen er bra! Eller med tv'er - folk blir så opptatt av oppløsning og lcd og hva det nå er, akkurat som programmene blir noe bedre av det?

Jeg har selv lidd av dette "nerdesyndromet" eller hva jeg skal kalle det, på filmfronten. Gikk så mye på kino at jeg sluttet å se alle amerikanske storfilmer, fant bare glede i smale franske filmer, eller det skulle være svart-hvitt, eller i det hele tatt særest mulig!

Var det noen fornuft i dette, tro? Poenget har en tendens til å drukne i tekst når jeg skriver... :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nei, vet dere hva. For min del har Paulo Coehlo gitt meg en av de fineste leseropplevelsene noen gang. Vil anbefale Veronika vil dø, en nydelig bok!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hehe:) Enig! Men Coehlo-slakt er en favoritt på bokelskere. Han er en det er lov å hate. Men jeg synes dette er en spennende tråd å lese og tåler godt å like bøker andre misliker. Jeg har lest Coehlo i sommervarmen istedet for krim for eksempel. Altså som noe lettfordøyelig jeg har lagt lite mening i utover fortellingen. Jeg kan jo forstå at folk blir litt småsinna over at C utgis som dyp livsfilosofi eller selvhjelpslitteratur. Skal jeg ta han så alvorlig er jo det meste bare verdiløst kvasireligiøst babbel også for meg. Men jeg syntes "Veronica vil dø" hadde en bra tvist, "Djevelen og frøken Prym" var som en gåte med ordtak og "Alkymisten" et eventyr. Det holdt lenge for meg;)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg synes det er vanskelig å uttale seg bastant om dette.

Selvfølgelig synes jeg vi skal lage et enormt bokbål av Coelhos samlede makkverker, og Victoria Hislop og alle mennesker involvert i bokutgivelsene hennes kan bare gå og dø. Margit Sandemo kan få meg til å gråte over menneskehetens mangel på smak og fortjener alle sine verker slettet fra verdenshistorien, og Dan Brown bør ta et Writing 101-kurs. Eventuelt henges. Stephenie Meyer bør dømmes til livslang forvaring på et galehus. "Rettferdig" ondskap har jeg en hel sjel full av.

Men så er det hyggelige og ellers oppegående mennesker som sier at de elsker disse bøkene, og så står jeg liksom bare der og klarer ikke å få sagt at favorittforfatteren deres fortjener en langsom og smertefull død. Uansett hvor mange dårlige forfattere vi hadde fått ryddet av veien, står det hundrevis av nye klare til å overta plassen. Og hundrevis av mennesker som mer enn gjerne vil utgi bøkene deres og tjene penger på dem. Og millioner som vil kjøpe og lese dem.

Jeg har bare innsett at samme pokker hva kommer jeg ikke til å være spesielt enig med massene i noe som helst, hverken boksmak eller annet.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Kjekt å vite at det ikke bare er meg som sitter på alle disse tankene. Mest av alt hater jeg Stephenie Meyer for å ha ødelagt menneskers syn på vampyrer for evig og alltid, og for at ingen lenger kan ta dem seriøst.

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Vampyrer er ment å være onde! ONDE!!! Ikke romantiske, hyggelige helter som redder dagen til kjipe, kjedelige jenter som ikke vet hva som er bra for seg (Sookie Stackhouse, jeg ser også på deg nå!) De har ikke muligheten til å velge å være snille, de kan ikke velge å drikke annet enn menneskeblod, uten menneskeblod dør de. Vampyrer fungerer dermed altså som villdyr på jakt - og altså noe man skal passe seg for.

Ok, rant over for denne gang.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Nei, jeg ønsker ikke å skremme noen vekk fra bøker. Joda, det finnes hauger med dårlige bøker, men det gjør meg lite at folk leser dem. Men jeg gir ikke opp å friste med gode bøker!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Som jeg skulle sagt det selv...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Paulo Coelhos bøker er keiserens nye klær. Irriterende og dårlige bøker.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nei, tror ikke du hadde vært en god gud, - du heller... Litt for mye styrt og litt for lite frihet under ditt regime er jeg redd...

Men ellers er jeg enig i at markedet styrer, også innen litteraturen. Men alternativet er jo ikke bra; et "styrt" litteraturregime hvor eliten (les: noen få) styrer hva du og jeg skal lese. Så dersom vi ønsker oss et markedsstyrt samfunn så får vi akkurat det vi fortjener...

Men heldigvis så har vi slike forum som dette, hvor vi kan finne andre bøker enn bestselgerne og hvor vi faktisk kan være med å påvirke, og styre litteratursalget. For med 15000 medlemmer så har vi faktisk en liten påvirkning vi også:-)

Så over til spørsmålet ditt; jo, jeg må innrømme at jeg blir litt irritert når en type sjanger selger som hakka møkk og jeg synes bøkene/sjangeren rett og slett er elendige. Men prøver å si til meg selv at noen liker jo disse bøkene, og at det kanskje er bedre at de leser dette enn at de ikke leser i det hele tatt...

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Æsj, så kjedelig og tolerant og fornuftig du er, da! Hvis alle hadde vært som deg hadde det jo ALDRI blitt krig! :P

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Huff ja, men tenk alle bøkene vi kunne lest i stedet for å krangle... :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Øyvind er inne på noe her... Markedsføringen av bestselgerne er så massiv, man ser de samme bøkene overalt! I høst har det skjedd noe trist med Narvesen også. På Tøyen t-banestasjon ligger en Narvesenkiosk med ganske god plass, der de blant annet hadde en bokhylle som inneholdt mye mer enn det vanlige. Nylig var det blitt en ominnredning - og de hadde bare tilbake den vanlige, kjedelige bestselgertoppen. Da jeg spurte hva som hadde skjedd, trakk jenta bak disken på skuldrene: "Det er ikke vi som bestemmer..."

Narvesen på hjørnet av Continental har fram til nå hatt en spennende annen etasje som bugnet av bøker. Ved siste tur innom fant jeg ikke en eneste bok! - bare hylle på hylle på hylle med blader og magasiner. Nede i første var den vanlige standardhylla, men - - - hva har skjedd? Nok en gang et skuldertrekk fra betjeningen. Denne supre lille bokhandelen hvor de lagret engelske klassikere på en hylle i trappa - borte. Standardisert. Jaja, så kjøper jeg vel Samartin og Nesbø i stedet for Brontë og Hawthorne da....

Jeg kan selvsagt gå inn på nettet og bestille bøker, men da må jeg vite at de finnes. Det er ikke det samme som å bli fanget av en tittel eller et omslag når man går og kikker i bokhandelen...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

jeg ble også skuffet over den omgjøringen; jeg elsket å kunne kjøpe tjukke Dickens-mursteiner til fastpris 39.50... På den annen side har de flere blader om kunst og opera/klassisk musikk nå, så jeg kan sløse bort penger på noe annet når jeg ikke finner noe bra bøker.....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, har de ødelagt den Narvesen-butikken? Dette skuffet stort. Men på enkelte Ark-butikker (3 for 2, folkens!) har de et veldig trivelig utvalg. IKKE alle, dog. Det er tydelig i hvilke av disse butikkene de har ledelse med interessant boksmak, og i hvilke de bare kjøper inn tilfeldig møkk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Ikkje noko galt med sjangeren krim eller krigsbøker, eller ukebladromaner for den saks skyld. Sjølv om ikkje du liker det er det nok mange som gjer det. Kan vere greitt å slappe av med litt lettlest litteratur av og til og. Blir tungt å berre lese Hamsun og Knausgård heile tida.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Eg les ikkje den typen bøker eg heller, men det er like greitt at nokon liker Nesbø, Samartin og Coelho som at andre liker god litteratur.

Eg skjønner heller ikkje at nokon kan like slike bøker og bruke tid på det, men så igjen, eg kan heller ikkje skjønne at det finnast folk som ikkje liker fotball.... Vi er nok forskjellige og eg synast at alle skal få lese det dei vil. Dei må berre ikkje hevde at alle norske krimdronningar er god litteratur, underholdning derimot, ja, det er det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er enig i Coelho - har irritert meg gjennom nokre av hans bøker,ja...Og Knausgård: Har lese ei berre fordi eg ville vite kva folk snakka om - og det var fullstendig nok!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Knausgård kan ikkje settast i bås med denne typen forfattarar. Han skriv noko av den ypperste litteraturen vi har her i landet, og det har han gjort frå første bok. Du får ikkje Kritikarprisen, Brageprisen og P2-lyttarane sin romanpris (to gongar) dersom du ikkje skriv gode bøker. At du tilfeldigvis sel godt kan umogeleg vere noko negativt.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

At Knausgård skriv godt , er eg einig i - men han er altfor privat etter min smak....likar ikkje....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja... vet ikke? Jeg tror svært mange lett kan la seg styre. Får en forfatter/bok masse priser, så tenker folk at da "må" det jo være fantastisk bra, og så går de mann av huse for å kjøpe og lese. Så utvikles med det en slags trend at da "må" jo alle andre lese også, fordi boka er jo så populær og så bra, så kaster alle seg på. Min teori er at til slutt så slutter man å kritisere boka selv om man ikke liker den, for det er liksom ikke stuereint. Har merket meg bl.a. at de få som har kritisert Knausgård blir raskt hysjet ned med en tone om at de veit ikke hva de snakker om. Noe jeg synes er trist. Selv store kanoner som Ibsen fortjener å bli kritisert, så sant kritikken er berettiget, og det bør gjelde alle forfattere - uansett hvor godt de selger og hvor mange priser de får.

Mener ikke å si så mye om Knausgård her, forresten, ettersom jeg ikke har lest ham ennå (selv om jeg tviler på at jeg kommer til å gjøre det på en stund, ettersom all omtalen har gjort meg skikkelig lei hele fyren). Jeg må bare kommentere noe jeg synes jeg har merket meg i samfunnet.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Skjøner kva du meiner. Kritikk er nok alltid på sin plass. Bind tre og fire er jo berre middelmådig litteratur (har ikkje lest fem og seks). Men Knausgård som forfattar er langt frå klisjefull og middelmådig som enkelte andre.

Og ein får jo prisar nettopp fordi det er bra litteratur. " Tusen strålende soler" og "Alkymisten" er nok bøker som grip mange, men det er jo ikkje dermed sagt at det er god litteratur fordi om. Og nettopp derfor får ikkje desse typene bøker prisar, mens Knausgård sine bøker får det. Norsk kritikerlag (som deler ut prisen) bør jo vere blant dei best eigna i landet til å skilje mellom god og dårleg litteratur. Og dei har jo plukka ut Knausgård som ein GOD forfattar ( og det lenge før "Min kamp").

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og ein får jo prisar nettopp fordi det er bra litteratur

Om dette er tilfellet så faller jo Paulo Cohello sine bøker under bra litteratur. Han har fått priser i mange land, bl.a. har han fått prestisjetunge priser i Tyskland og Italia.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hmmm, det har eg nok ikkje fått med meg. Når eg søker på han på nettet (Wikipedia på norsk og engelsk, pluss paulocoelho.no) finn eg ingenting av prisar, og det blir jo som oftast flagga stort om ein har mykje av det. Det næraste eg kjem er vel dette : En av de få som fortjener betegnelsen 'forfatterfenomen' THE INDEPENDENT ON SUNDAY, ENGLAND (paulocoelho.no).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fikk opp mye info når jeg googlet Awards, Paulo Coehlo. På hans fanside er det en oversikt.

Mulig at man må stikke nesa utenfor Norge, siden han ikke har noen priser her.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Var inne på fansida du nemnar. Stort sett ærestitlar, prisar for salgstal og mindre litteraturprisar (som ingen har høyrt om). Bambiprisen var også ein ærespris. Corineprisen såg ut som ein mindre pris. Han har dog vore i finalen til IMPAC-prisen fleire gonger, noko som er ein stor pris.

Alt i alt fell vel Coelho klart inn under kategorien som denne tråden starta som. Ikkje noko galt i det vel og merke. Han kan jo vere ein god forfattar sjølv om han ikkje kjem til å vere blant klassikarane i framtida.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Innrømmer gjerne at jeg ikke har hørt om noen av disse prisene, men nå har jeg heller ikke holdt meg oppdatert på priser i andre land, hva de betyr eller hvor anerkjente de er. Det regner jeg med at du har siden du uttaler deg om dette.

Om han blir "klassiker" eller ikke vil vel kun tiden vise :-) Og om han er en god forfatter eller ikke får de som har lest han bedømme selv. Jeg har full forståelse for at ikke alle liker bøkene hans, må innrømme at jeg har hatt problemer med å komme gjennom noen av de sjølv :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har det som deg. Folk har så lett for å gå i takt hele tiden, men de hjelpes av bokhandlerne som kun stiller ut bøker under " 10 på topp" Bredden er borte. har ennå ikke elst en bok av Knausgård, Jo Nesbø. Litt sært det også kansje, men...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Tove Obrestad WøienStig THarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekSynnøve H HoelIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAva