Jeg er glad i bøker med det jeg oppfatter som en dimensjon utover det rene krimplottet. Det syns jeg gjerne jeg finner i historisk krim, og da er den ekstra dimensjonen helst et godt tegnet tidsbilde. I begrepet historisk krim legger jeg to slags bøker:

Den ene kategorien er bøker som er skrevet i våre dager, men med handling lagt godt tilbake i tid. Serier som kan neves er Kurt Austs bøker om Peter Hortten og Thomas av Boueberge (ca 1700), C. J. Sansoms bøker om Matthew Shardlake (ca 1540) og Ellis Peters om fader Cadfael (ca 1140). Jeg er spent på Rory Clements bok ”Martyr” fra sent 1500-tall i London. Den er også ment å skulle utvides til en serie.

En enkeltstående bok i denne kategorien som jeg syns var svært bra, er ”Hevnens engel” av Bo Holmerg, fra Sverige på 1840-tallet.

Den andre kategorien er bøker som er skrevet med handling fra egen samtid, men som nå er blitt så gamle at de får et historisk preg på den måten. Fra Storbritannia er det navn som Conan Doyle, Christie og Carr. Disse er det jo mange som leser og liker. Litt mer alene er jeg om å dypdykke i norsk krim fra godt bakover på 1900 tallet. André Bjerke er allemannseie, mens navn som Lalli & Fridtjof Knutsen, Roy Roberts (Alex Brinchmann), Arnold Jacoby og Waldemar Brøgger er mer ukjente for de fleste. Bøker av disse har jeg hatt stor glede av og generelt gitt høye terningkast.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Jeg liker også historisk krim. På samme måte som jeg også synes at det er interessant å lese vanlige historiske romaner (Så sant handlingen er lagt til en tid som jeg har begrensede kunnskaper om). De to første bøkene av Kurt Aust om Peter og Thomas har jeg alt lest. De to neste står på vent. Ellis Peters og Roy Clements er helt ukjent for meg. Jeg skal merke meg dem. Du nevner også C.J.Sansom: Er det han som har skrevet "Vinter i Madrid" om den spanske borgerkrigen? Visste ikke at han også skrev historisk krim. De klassiske krimbøkene fra Storbritannia kjenner jeg naturligvis til. Men ærlig talt, jeg er litt lei av å lese om britisk overklassemiljø der privatdetektiver gjør hele jobben. Da synes jeg det er mer mangfoldig og varierende å lese moderne politikrim (gjerne svensk eller dansk). André Bjerke/Bernhard Borge er naturligvis et "must". Ellers var jeg faktisk en gang i tida også fan av Waldemar Brøgger. I bokhyllene mine har jeg 4 bøker av ham (Hevneren på Hagan, Morfindoktoren nekter seg skyldig, Spedbarn kidnappet i Frognerparken og Morderen pluuker fluesopp). Det er mange tiår siden jeg leste disse. Mon tro hvordan jeg ville oppfatte dem i dag? De andre norske du nevner, er helt ukjente for meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er riktig at Sansom også er forfatteren bak "Vinter i Madrid". Han skriver om jurisen Matthew Shardlake som reiser rundt i England rundt 1540 og løser opp i ulike floker på vegne av myndighetene. God kilde til innsikt i forholda i England på den tida.

At du ikke har hørt om Rory Clements er ikke så rart. Så vidt jeg vet er han nettopp kommet på norsk for første gang.

Da er det annerledes med Ellis Peters (1913-95). Hun er selve dronningen av britisk historisk krim, og CWAs årlige pris innen sjangeren bærer hennes navn. Hun het egentlig Edith Pargeter og ga ut bøker under begge navn. Også mange historiske bøker som ikke er krim.

Av de 4 Brøgger-bøkene du nevner har jeg lest nr 1,2 og 4. De andre norske navna jeg nevnte var aktive samtidig med ham, og skrev bøker av samme type og på samme kvalitetsnivå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

TalmaLilleviHarald KEvaKari ElisabethBerit RSynnøve H HoelIreneleserKirsten LundTanteMamieTor Arne DahlEllen E. MartolMarteTor-Arne JensenKristine LouiseAjiniakraAnne Berit GrønbechToveElisabeth SveeBeathe SolbergalpakkaMariannePiippokattaIngunn STone SundlandAliceInsaneHilde H HelsethKaramasov11Amanda AEivind  VaksvikMarianne MAnniken RøilConnieMarianne  SkageTorill RevheimReidun SvensliGroSolCecilie EllefsenBerty