Ser ikke problemet siden jeg forutsetter at du "leverer tilbake boken" til hovedmaskinen. (Microsoft har tilsvarende løsninger for sin programvare. Og du får det til å fungere selv om du må installere alt på nytt, så du er ikke HELT fortapt selv om grunnen til at du skifter leser er at den forrige ble ødelagt. Men det krever litt mer jobb). Og det er fortsatt enklere enn å oppdage at den papirboken er ødelagt eller lånt bort, for da har du jo absolutt ingenting...
Dette fungerer så lenge Microsoft har lyst til å støtte den softwaren du trenger. Når de bestemmer seg for å fjerne støtten så er du stuck. Alternativt at de går konk.. I forhold til DRM så er ikke dette det dugg bedre enn andre alternativer. Du trodde du eide noe og du kan ikke bruke det fordi noen andre faktisk kontrollerer det. Med en DRM fri ebok så kan jeg selv sørge for backup og ha full kontroll på mine filer, fordelene med nettskyen kan jeg selv sørge for hvis det så skulle være.
Flere DRM formater har allerede dødd og brukerne sitter igjen med saker de ikke kan bruke.
Som en lesende person idag er du sikkert klar over at svært mange forfattere vurderer selvpublisering. Mange av disse bruker eksisterende websider for distribusjon av bøkene sine (i.e amazon), andre bruker sine egne websider og aksepterer betaling bla. via paypal. Mener du virkelig at det er helt OK at de av disse forfatterne som gir bort en gammel bok eller en ny novelle fra SIN side for å lokke kunder til denne, og får dette samlet og gitt bort fra en vanlig "piratside" skal være takknemlig? Jeg synes nemlig ikke det.
Hadde jeg vært en av disse forfatterne så hadde jeg vært overlykkelig, den novellen, boken eller whatnot blir da spredd til flere. Jeg kunne inkludert en side i filen, en fotnote eller noe som signaliserte at mer av det samme var tilgjengelig på min nettside eller hvor det nå er. Noen av de som eventuelt leser mine greier ville googlet og funnet min side og lagt igjen penger.
Selvfølgelig finner du sider på nettet hvor du kan laste ned gratis bøker, google books er for eksempel en. Er du interessert i å finne denslags så ville jeg forsøkt pirate bay.
Du kan ikke stoppe folk fra å gjøre ulovlige ting. Noen vil alltid bryte reglene - de aller aller fleste er faktisk helt ålreite folk som betaler for seg. Gi de en grunn til å kjøpe, så kjøper de.
Viser 10 svar.
Piratebay er en løsning, men det jeg snakker om er egne webforum som er DEDIKERT til piratkopierte bøker.
Hvor de enkelte brukerne får STATUS for å legge ut de nyeste bøkene gratis snarest mulig etter digital utgivelse. (En av rekordene var visstnok 3 timer...)
Ja, det finnes alltid noen som vil bryte reglene, men det trenger ikke være LETT å gjøre det.
Dette er ikke så overraskende, det samme har stort sett skjedd med alt digitalt materiale som har blitt kjøpt og solgt de siste 40 år. Om det har vært spill, bøker, filmer eller noe annet.
DRM har til dags dato ikke stoppet noen. Som du selv sier så er det jo status å knekke kopibeskyttelsen. Historisk sett så er DRM bortkastet tid, det har ikke bidratt til annet enn frustrasjon for oss som brukere.
Så hvordan DRM skal hjelpe forfattere å tjene penger må du faktisk forklare meg, hvor mange ebøker er ikke blitt solgt som en følge av denne piratkopieringen?
La oss heller snu det rundt og spørre "hvor mange bøker er ikke tilbudt digitalt fordi forfattern/forlag ser for seg at de taper penger på piratkopieringen".
Jeg stilte deg ett urimelig spørsmål, det beklager jeg.
Du sier vi trenger DRM nå, fordi vi kan komme til å finne en løsning i fremtiden vi kan leve med og forfattere vil sulte hvis vi ikke gjør det.
Jeg sier at DRM ikke har hatt noe for seg de siste 40 år, at lite taler for at det vil endre seg. Videre så sier jeg at vi kanskje bør fokusere på det faktiske problemet - hvordan kan forfattere tjene penger i en digital hverdag?
La oss heller snu det rundt og spørre "hvor mange bøker er ikke tilbudt digitalt fordi forfattern/forlag ser for seg at de taper penger på piratkopieringen".
Svaret på det er svært mange, det er også de forfattere som har testet dette ut og blitt overrasket over det de fant ut.
Takk for link.
(Og en unnskyldning til TS for å trekke tråden utenfor hva som egentlig var intensjonen)
Vi er enige i at en nedlastet stjålet bok ikke er et tapt salg.
Og jeg tror vi også er enige i at en nedlastet stjålet bok som ER et tapt salg er noe forfatteren skulle fått betalt for.
Spørsmålet er hvordan man skal sørge for at forfatteren får de pengene h*n fortjener.
Jeg mener fortsatt at DRM er veien å gå, men det må være en mer smidig løsning enn det man har idag.
I tillegg mener jeg, men der er jeg kanskje mer alene, at vi som lesere faktisk i større grad burde akseptere litt digital uleilighet, fordi det uansett er mer smidig enn det er å kjøpe en bok i papirformat.
I papirformatet har vi tross alt kun en bok, mens vi digitalt, i en ideell verden, vil ha flere utgaver av samme eksemplar tilgjengelig.
Ville bare henlede oppmerksomheten mot følgende i dagens dagblad
Det finnes også vitenskapelige undersøkelser, gjengitt her
Og jeg tror vi også er enige i at en nedlastet stjålet bok som ER et tapt salg er noe forfatteren skulle fått betalt for.
I utgangspunktet ja, men jeg har forsøkt å peke på at vi ikke skal begrense diskusjonen til dette. Det er flere måter å tjene penger på og ebøker som platform gir en mengde muligheter som forfattere / utgivere kan og vil utforske. Det er ikke sikkert nedlastningen spiller noen rolle. Omfanget av og konsekvensen av piratkopiering av e bøker er i alle fall lite publisert så langt som jeg er kjent med.
Økonomer som diskuterer disse tingene sier blant annet at man kan vurdere å gi bort det som er lett å duplisere og selge det som er en begrenset ressurs. Dette fungerer fint for musikere siden konsertbilletter er en begrenset ressurs. For forfattere så blir dette mye mer komplisert siden det i utgangspunktet er innholdet i boken vi er interessert i, derfor går diskusjonen også i retninger som er ganske "tenke på utsiden av boksen".
Jeg kan ikke med god samvittighet mene at DRM er veien å gå når det beviselig ikke fungerer, det skaper alt fra små til store problemer for brukerne, (og da kjøper vi ikke). På toppen av det hele så er vi mennesker så dårlige til å spå fremtiden at det er liten grunn til å ha noe særlig håp om at vi gjetter hva som er den beste løsningen nå.
Vannmerker gir ikke disse problemene, men skjulte og synlige merker kan bidra til at tjuver og kjeltringer kan spores opp og straffes. Og DET er en jobb for politiet, ikke rettighets advokater.
Innvending: Har flere bøker jeg har lånt av en venninne. Boken er hennes eiendom og kan gjøre hva hun vil med den. Denne muligheten faller bort ved digitale bøker?
Det amerikanske brettet Nook har utlånsordning: du kan låne bort en e-bok til en venn. Da blir boka "uleselig" på ditt brett i den perioden den er utlånt. Det jobbes med utlånsordninger for bibliotekene i Norge også. Med digikortene kan du låne ut helt lovlig: du kan lagre kopi på ett brett, og låne bort kortet. To bøker for prisen av en. Jeg jobbet med musikk da DRMen ble fjernet. Da skrev man i avtalevilkårene at det var tillatt å dele musikken med familien og nære venner. Underforstått: massekopiering gjennom fildelingsnettverk ikke tillatt. E-bøker med vannmerke kan kopieres og deles på samme måte. Det er litt verre med DRM-bøkene. Man kan jo låne bort hele lesebrettet...
Både ja og nei. Kjøper du en bok fra amazon så eier du den ikke, du lisensierer den. Det er etter min mening helt hårreisende så jeg har tatt backup av alle mine ebøker og gjør det jevnlig så jeg har kontrollen på det jeg oppfatter som min eiendom, samme søren hva salgsvilkårene til Amazon sier. Jeg tror uten at jeg er sikker at i Norge så eier du eboka du kjøper fra norske forhandlere. Nå skal det sies at Amazon lar deg låne bort kindle bøker med diverse begrensninger og det jobbes med en løsning for biblioteker.
Nå kan man jo også si at å låne ebøker er litt meningsløst, siden du ikke egentlig gjør det, du gir de faktisk en kopi av boken og det hindrer ikke deg å lese din kopi. Sammenligner man ebøker og pbøker så halter fort sammenligningen siden ebøker og pbøker er veldig forskjellige. Ebøker gir muligheter som pbøker aldri har hatt eller vil få. Samtidig så skal det ikke stikkes under en stol at i denne overgangen så mister vi en hel del også.
Her er jeg litt usikker på hvor langt teknologien egentlig har kommet i å ta igjen teorien, men det har blitt nevnt (et eller annet sted) at man kan låne digitale bøker på en slik måte at de er tilgjengelige for en viss tid, før de "låses". (Og må "låses opp igjen" om låneren vil låne dem mer...
Jeg tror jeg så det i en artikkel om hvordan bibliotekene tenkte seg dette, men som sagt... ikke sikker.