Det hat skjedd mye på DRM-siden. Det er stadig mer utbredt at innholdet ligger lagret på nettet (i skyen), og at brukeren logger seg på for å få tilgang til innholdet, eller bøkene om du vil. Innholdet er kryptert (tilsvarer DRM-beskyttelse), men det oppleves ikke som så stor begrensning i frihet fordi man får tilgang til innholdet på alle lesere. Kindle er basert på dette systemet. Det samme er den norske løsningen Bokskya. Kjøper du norske e-bøker hos de store nettbutikkene, kan du logge deg på en app, og lese dem på alle dine nettbrett og smarttelefoner. Det eneste kravet er at du bruker nettleser Chrome eller Safari.

Den norske løsningen tar høyde for å gi brukerne mer fleksibilitet. Mange har lesebrett uten internett eller uten støtte for nettleserne som er nevnt. I Norge syntes man det ville være uheldig å lage en løsning der disse brettene blir ubrukelige over natten, slik Amazon har gjort. Derfor beholdt man muligheten til å laste ned e-bøker med den Drmen forlaget velger - Dvs med eller uten drm.

Flere forlag deler Ragnhilds syn på DRM: Aschehoug og Font feks legger ut sine e-bøker uten slik kopibeskyttelse.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Det er så mange problemer med bokskya, så jeg orker ikke prøve å gå inn på alt. Vil bare nevne en ting når det gjelder at bøkene man "kjøper" ligger på nettet: Vi har ingen garanti for hvor lenge de vil bli liggende der og hvor tilgjengelige de vil være i framtida i forhold til de dingsene den enkelte vil foretrekke å bruke da. Bokskya kan også bli nedlagt eller endres til noe annet som gjør at vi må kjøpe ting på nytt i et annet format eller hva som helst som følge av teknologisk utvikling eller økonomiske hensyn. Dette er et stort problem spesielt fordi utviklinga går så fort for tida at vi ikke kan stole på at noe er varig. Derfor mener jeg at alt elektronisk som ikke kan kopieres fritt egentilg er å betrakte som en leieavtale med uviss tidsbegrensning og ikke et kjøp. Dette reflekteres dog ofte ikke i prisen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Gode poenger, det er jo sånn at bøker kjøpt hos Amazon faktisk er lisensiert, du eier de ikke. Dette er et mega problem som jeg håper etterhvert blir løst, til vår fordel som lesere og kunder. Inntil videre så har jeg alle mine ebøker på fil og diverse backup løsninger. På samme måte som jeg gjør med familiens digitale bilder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Jarmo LarsenDinaStig THanne Kvernmo RyeAnniken LMads Leonard HolvikBjørn SturødBeate KristinReadninggirl30Hallgrim BarlaupTorill RevheimTrude JensenCecilieIngrid HilmerAnne-Stine Ruud HusevågMarianne  SkageHarald KFiolToveBertyKaren RamsvikBerit B LieLailaEli HagelundTanteMamieTove Obrestad WøienMarianne TKirsten LundmgePi_MesonG LKristine LouiseTor-Arne JensenTheaTone SundlandLiv-Torill AustgulenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudVannflaskeNinagretemor