Det finnes boksnobber, vinsnobber, akademiske snobber, åndssnobber m.m. Snobberi er et utbredt fenomen. Leste for en tid tilbake at nordmenn i liten grad hører på vineksperter når de skal kjøpe vin. De synes det blir for mye snobberi. Ergo kjøper de den vinen de liker og ferdig med det. En god leveregel er vel i grunnen: " Les og drikk det du ønsker, og la snobbene gjøre det samme". ( men jeg må innrømme at jeg er en av dem som ber om råd ( kan lett bli dyre) når jeg skal ha vin til " akkurat den maten". Er nok litt snobbete. For ordens skyld: Gjelder ikke bøker! For øvrig kan vi vel si at en boksnobb er en som ser ned på personer som ikke er opptatt av bøker og derfor betrakter dem som åndsfattige.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Haha... en liten digresjon om vin jeg bare må fortelle i den sammenhengen, selv om det ikke egentlig har med bøker å gjøre, men siden du tok opp vinsnobberi synes jeg det egentlig passet til diskusjonen: For et par år siden skulle jeg ha ost og vinkveld med noen venninner, og jeg gikk inn på polet for å kjøpe en flaske rødvin. Jeg liker rødvin, og synes det smaker helt utmerket til ost og kjeks, altså pleier jeg å drikke det i slike sammenhenger. Da jeg sto ved en av hyllene, kom en ansatt bort til meg og spurte om jeg trengte hjelp. Jeg tenkte han kanskje kunne ha noen tips om vin jeg ikke hadde smakt før, og spurte om hvilken rødvin som passet til ost og kjeks. Mannen ble helt blek, og sa at det gikk da ikke an å drikke rødvin til ost og kjeks - og det var åpenbart at jeg brøt en eller annen regel om gode "mat-og-drikke"-vaner. Skulle jeg ha alkoholholdig til dette, måtte det da jo bli enten hvitvin eller dessertvin. Litt overrasket over reaksjonen hans, forklarte jeg at jeg hverken var spesifikt glad i hvitvin eller dessertviner, jeg synes det ofte blir for søtt eller for surt, og aldri hadde opplevd at noen jeg kjenner synes rødvin til denne typen mat var feil. Han forklarte snurt at det var nå slik det var: rødvin hørte IKKE til ost og kjeks, dette var da en etablert holdning. Uansett gikk han svært motvillig til verks og ga meg en rødvinsflaske som til nød kunne gå an. Jeg har spurt flere jeg kjenner om dette i ettertid, og ingen har hørt noe om at rødvin til ost og kjeks er tabu, og at de drikker det til dette støtt og stadig. Uansett har jeg kommet fram til at denne vinmonopol-mannen må ha tilhørt en veldig marginal type vinsnobb, når han så til de grader gikk imot mine ønsker for drikke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vet du, vinmonopolmannen" din har visstnok rett iflg boken " WINE". Til " creamy cheeses" er den anbefalte vinen en "gewurstraminer" som er en hvitvin. Da vet vi det!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En liten kuriositet, da jeg studerte i London bodde jeg på et internat drevet av irske nonner. I begynnelsen av semesteret inviterte de på ost og vin selskap - mao ost og hvitvin. Selv synes jeg ikke at hvitvin alltid er godt. Særlig de italienske synes jeg smaker parfyme, men det er vel krydder. Liker de tyske hvitvinene, evt. australske.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hehe... ok. Dog, det kommer ikke til å endre min smak i forbindelse med dette. Jeg er likevel ikke spesielt glad i hvitvin, og synes en lett rødvin er helt fint til all slags ost. Jeg får heller framstå som en idiot på vin.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, han var i høy grad " marginal". Senest lørdag var det ost, kjeks og rødvin her i huset. Kan absolutt ikke tenke meg noe bedre. Men hvis vinmonopolmannen din har rett kan vi ihvertfall slå fast at "vinsnobber" er vi ikke. Nå skal jeg for ordens skyld sjekke litt i noen vinbøker jeg har. Men selv om rødvin ikke er det som blir anbefalt, kommer det ikke til å endre mitt vinvalg som drikke til ost og kjeks.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fortsett å være typisk nordmann her, og drikk det du liker. Men denne mannen du spurte representerer nok "fagfolks" holdning til akkurat dette: ost og rødvin passer i utgangspunktet ikke sammen. Litt rart, for det har vel vært den vanligste menyen på venninnkvelder i alle år. Det samme som han sa til deg leste jeg i en vinspalte så sent som sist helg, så han må nok frikjennes.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"hvorfor drikke noe du ikke liker", "hvorfor ikke drikke den vin du vil ha" det er deg vel unt. Det er bare din portemoné det går utover. For all del nytt det. Når det gjelder bøker så vil jeg eie bøkene selv, kanskje er snobberi i seg selv!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Daffy EnglundMonica CarlsenIngunnJKarin BergIngeborg GEli HagelundGrete AastorpAkima MontgomeryNora FjelliAnniken RøilAliceInsaneBård StøreHeidiKirsten LundMathildeRonnyKjell F TislevollIngunn SHarald KOleMarit HåverstadFriskusenIreneleserJørgen NHilde H HelsethTor-Arne JensenElin Katrine NilssenHeidi LWenche VargasJakob SæthreMorten MüllerFarfalleToveElisabeth SveeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLars MæhlumNinaBjørg L.DemeterVidar Ringstrøm