Om dyp, dyp sorg

Tidligere har jeg kun lest "Ut og stjæle hester", "Til Sibir" og "Jeg forbanner tidens elv" av Per Petterson, og jeg tilhører nok en av de sjeldne som ikke helt har klart å få tak i magien i Pettersons bøker - kanskje spesielt ikke hva gjelder "Ut og stjæle hester". Mange har forsøkt å forklare meg den, og har lykkes et bitte lite stykke på vei, men ikke helt. Uansett - jeg gir meg ikke, og har nå altså lest enda en av Pettersons bøker, denne gangen ei tynn lita flis som det bare tok et par dager å komme gjennom.

"I kjølvannet" skal være en av fire - muligens fem? - bøker om Arvid Jansen og hans familie, leste jeg et sted. Bøkene er nokså frittstående og står for så vidt på egne bein, men det kan nok likevel være en fordel i alle fall å vite om de andre. "Til Sibir" (1996) og "Jeg forbanner tidens elv" (2008) er to av bøkene i "serien". "Ekkoland" (1989) er en tredje. "I kjølvannet" handler om tiden etter de handlingene som finner sted i "Jeg forbanner tidens elv", selv om den altså kom ut åtte år tidligere.

Forfatteren selv mistet mor, far, en bror og et søskenbarn i Skandinavian Star-ulykken i 1990, og med dette som bakteppe blir det kanskje enklere å forstå romanfiguren Arvid Jansen - for ikke å snakke om hvilken bragd det er å skrive en slik bok uten å bli for personlig, eller for den saks skyld å klare å ha den nødvendige distansen til hendelsen slik at man unngår å bli sentimental.

I bokas åpningsscene får vi vite at Arvids familie ble rammet av en katastrofe seks år tidligere, da foreldrene ble drept - ja, nettopp i Skandinavian Star-ulykken. Det er en ensom og desillusjonert mann vi møter i denne boka. Han er skilt, hard og forbitret der han sitter og mimrer over sitt eget levde liv, og møysommelig forsøker å komme seg til hektene etter at det meste har rast sammen. Selv unngikk han å være ombord i båten som tok hans foreldres liv, fordi han glemte å kjøpe billett. Han sliter med et uavklart forhold til sin far, som han egentlig aldri kjente, men nå er det for sent å få gjort noe med dette. Innimellom aner vi noen lysglimt, men de er heller små ... Samtidig som vi blir vitne til en voksen manns sorg over noe som skjedde for en del år tilbake, kommer vi nokså tett på i forhold til hans sorg etter å ha mistet sin kone og den daglige kontakten med sine barn.

Jeg skal ikke underslå at jeg kanskje hadde fått mer ut av denne boka dersom jeg hadde lest den selv, i stedet for å lytte til lydbokutgaven. Når det er sagt, vil jeg spesielt berømme Finn Schau for sin ypperlige opplesning! Nok en gang sitter jeg likevel tilbake og undrer meg over hva det er jeg ikke helt forstår som skal være så genialt med Pettersons bøker? Er det fordi jeg er kvinne at jeg ikke helt forstår? På samme måte som menn ikke er helt med på notene når det er tale om "dame-bøker" med mye føleri? Jeg vet ikke, men det er betimelig å stille spørsmålet. Jeg får uansett lyst til å sitere en bokanmeldelse fra Dag og Tid nr. 14, datert 6. april 2000: "I kjølvannet vil truleg bli ståande som ei av dei finaste og varaste skildringane vi har i norsk litteratur av forholdet far son, fordi det er skrive i forlenginga av ei djup og uutsletteleg sorg. Ja, kanskje derfor og nettopp derfor. Sorg kobla saman med ein grunnleggande tvil er gammalt brygg som alltid har gitt stor diktning." Jeg ender med terningkast fire - egentlig i all ydmykhet! Og er samtidig lutter øre for andre oppfatninger av boka!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Denne boka av Petterson falt i smak, den beste av de jeg har lest så langt.
Som du sier Rose-Marie, er det også en posjon personlig smerte i fortellingen. Men den har også humor og ironi, og derfor blir det ikke bare trist å lese boka. Denne balansegangen synest jeg han klarer mesterlig, en velskrevet og god bok.

Han kan kunsten å beskrive menn i motgang, og hvordan de takler ulike situasjoner, om følelser, tanker og gjerninger i vanskelige situasjoner der og da.

Jeg synes språket i denne boka er mer tydelig og konkret enn i de senere bøkene hans, der mye usagt skjuler seg i teksten.
Jeg gir boka en ren og klar femmer, det synest jeg den fortjener.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det er sjelden jeg avbryter bøker men jeg har forsøkt gang på gang , med Petterson sine bøker - men dog.! Blir som drøvtygging for meg. Kjemien er bare ikke der. dessverre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tror ikke det handler om genialitet. Vi kan vel være enige om at Petterson skriver gode bøker? At noen lesere blir sterkere grepet enn andre, tror jeg kan bero på levd liv, personlige erfaringer og mange andre individuelle kriterier som er vanskelige å gjøre rede for. De fleste av Per Pettersons bøker har dradd i gang sterke følelser hos meg, men jeg kan ikke riktig forklare hvorfor.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Mht. "kjølEvannet" ... rødme, rødme ... Jeg har rettet dette opp! ;-)

Jo, han skriver gode bøker, og personlig likte jeg veldig godt hans bok "Jeg forbanner tidens elv". Det jeg kanskje ikke helt forstår er hva det er som gjør at nettopp hans bøker trekkes frem gang på gang hver gang det er tale om Nordisk råds litteraturpris og andre priser - til fortrengsel for alt det andre - vel så glitrende - som skjer innenfor norsk litteratur.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er vel det Tilla kaller "kjemi" ovenfor her. For meg "glitrer" Petterson mer enn Tiller, for eksempel, ikke nødvendigvis fordi han skriver bedre bøker, sånn objektivt sett, men fordi han i større grad slår an en eller annen streng i meg som Tiller hittil ikke har truffet.

Kritikerne og de som sitter i "prisjuryer" er heller ikke objektive: i større eller mindre grad lar de seg utvilsomt påvirke av denne uhåndgripelige "kjemien" - og dermed blir det selvsagt litt tilfeldig hvilke bøker som når helt til topps.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Morsomt at du nevner Tiller, for han treffer meg så til de grader at det gjør vondt. Og det på tross av at jeg f.eks. aldri har bodd på bygda eller opplevd bygdedyret, slik han beskriver dette. Mens jeg altså med Pettersons bøker får følelsen av en masse prat, uten at det gjør noe særlig med meg ... selv om jeg ser at han skriver godt og alt det der.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

LailaMads Leonard HolvikPiippokattaBjørg RistvedtSynnøve H HoelAneSiw ThorbjørnsenIngeborg GKirsten LundHeidi Nicoline ErtnæsHildaJulie StensethTor Arne DahlPer Åge SerigstadAmanda AGrete AastorpBente NogvaBenedikteLisbeth Marie UvaagTone HTurid KjendlieLeseberta_23DemeterStine AskeMaikenHilde VrangsagenHarald KHege H.Christoffer SmedaasHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenLinda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne JensenMargrethe  HaugenTove AlmaMcHempettStian Axdal