Lesebrett er framtida. Biblioteksektoren spiller en stor rolle her, siden mye av det å være "interessert i litteratur" er å leite, leite og plutselig dumpe borti, og det er derfor leit at denne sektoren har så stor motstand mot ny teknologi og heller vurderer graden av "kos" mot alt det som er praktisk i en genial forstand med den digitale teknologien. Det sier litt at forlagene nå er milevis foran bibliotekene i landet her når det gjelder dette, enda forlagene i begynnelsen var de største motstanderne av alle. Holdningen smitter over på folk, det er håpløst å tro noe annet.

At det er estetisk flott med svulmende bokhyller, noe mystisk og dulgt med fem hundre år gamle førsteutgaver og så videre er jeg enig i - men kontra papirteknologien er den digitale så overlegen at det eneste argumentet som er igjen, er nettopp det som hører samlemanien til. Det er også sikrere å lagre digitalt, på alle måter, nettopp pga. plassen. Det store spørsmålet handler om kontrollen av dette, som er "enkel" å drive, men vanskelig å enes om. Paradokset som er oppstått nå, er at ingenting kan kastes lenger, og en tilhørende klagesang om det.

Kunne personlig tenke meg å kvitte meg med mine par tusen bøker for å gjøre bedre plass til akvariet og ymse annet, men da jeg ikke gjør det enda, er det fordi jeg vet at mange av titlene ikke er blitt og kanskje aldri blir digitalisert. Men jeg hadde gjerne blitt med på et initiativ om å lagre sjeldenhetene på data. Det er bare så mange som istedet vil snakke om lesningens fortreffelighet, og de såkalte tidløse kvalitetene det har, og at det i sin tur er uløselig knyttet til papirboka som teknologi.

Lite apropos: komprimeringen er den eneste forskjellen egentlig. At man er avhengig av elektrisitet i det ene tilfellet får så være - jeg tviler på at strømmen blir avleggs i vår del av verden med det første. Dommedag tar jeg ikke med i betraktningen, jeg er blitt mett på sånne scenarier gjennom de siste ti årene, for å si det sånn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Det er vel ikke det at strøm blir avleggs, men at brettet ditt går tomt på ubeleilig tidspunkt som er problemet. Jeg har ikke hatt min Kindle mer enn tre uker, og har knapt brukt den fordi jeg er midt i gjenlesing av en serie jeg har fysisk, men har allerede opplevd å dra fram Kindlen fra veska for å lese litt mens jeg ventet på noen og funnet den tom for strøm (og ikke hadde jeg med noen annen bok, heller). Det er langt fram til jeg erstatter alle bøker med ebøker, gitt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dersom Kindle'n din går tom for strøm på 3 uker uten at du bruker den noe særlig betyr at noe er feil! Jeg leser hver eneste dag i 3 uker på min - eller minimum 6 bøker - før den går tom for strøm. Og jeg har hatt Kindle'n min snart ett år. Hele sommerferien uten å lade. Og jeg er en bokorm. Sjekk om du har wifi på hele tiden = spiser strøm når den driver og sjekker mot eventuelle wifi hotspots. Hvis den er av og du fremdeles har problemer med batteriet så ville jeg returnert og fått ny. Det er ikke normalt :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du sier mye fornuftig her, men det som jeg skriver i den første posten om Yellowstone er jo ikke fantasi fra min side. Vulkanen er fullstendig på overtid nå. Må vi ikke tenke på alle mulige scenarier når det er snakk om å ta vare på bøker for ettertiden?

Som jeg sier et annet sted i tråden er jeg kanskje over gjennomsnittlig opptatt av what-if-scenarier, men jeg mener det er vanskelig å se bort fra at det kan inntreffe ting som skaper problemer for teknologien. Derfor vil jeg ta på meg min del av ansvaret, og ta vare på omtrent den mengden bøker jeg har nå (litt mer må jeg ha), men jeg vil "luke" litt i dem og kvitte meg med bøker jeg ikke bryr meg om og erstatte dem med nye. Så vil jeg ha en samling av elektroniske bøker ved siden av. Liker tanken på å frakte med meg et stort utvalg på Kindle'n, slik at jeg kan lese etter humør.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jojo, jeg tenker også på dommedag, og mener man skal gjøre det i sånne saker. Det er allerede sagt at vi lagrer bøker i et hvelv i Rana kommune - må legge til at ingenting de får der oppe blir digitalisert uten at tittelen i tillegg finnes i to eks. i papirform også. De bedriver på en måte begge deler, selv om lesetjenesten for det de legger ut ikke er helt i vater enda (hele opplegget er i grunn et prøveprosjekt).

Det ser forøvrig ut som om mange ikke er klar over hva brettene har utviklet seg til, og hvordan potensialet for å forbedre dem egentlig ser ut. Det kommer til å skje mye på den fronten nå, man får bare håpe at Apple forblir en mindre aktør og ikke tramper ihjel alt før det er begynt.

Papirboka forsvinner nok aldri, men den overlver i framtida som et håndverk, tror jeg. Kanskje vi får renessanse-tilstander, hvem vet. Det er selvfølgelig presse og vitenskapelige publikasjoner som først og fremst blir påvirket av dette. Hva angår skjønnlitteratur aner jeg ikke, enkelte lager store filosofiske utlegninger om denne overgangen fra "papir til skjerm". Jeg tror det er veldig overdrevet.

Jeg ser prinsipielt innvendingen med batteritid, men for meg blir det meningsløst. Batteriet på en Kindle3 kan vare opptil en måned før det trenger å lades, garantert om WiFien skrus av. Det er ekstremt sjelden jeg leser mer enn ca to timer i strekk før jeg evt. fortsetter. Når det gjelder lagringsplass, kommer det nok snart et brett hvor man kan lagre titler i hundretusener, og fortsatt ha mye minne igjen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det hjelper ikke med bøker i Mo i Rana hvis ingen kan få fatt i dem. ;) Og kan man komme inn til dette lageret om strømmen forsvinner? Antar de har nødgeneretor der men... Men altså, føler at både papirbøker og lesebrett er verdifulle på sin måte. Gleder meg i alle fall veldig til å utforske Kindlen som jeg fikk I DAG! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gratulerer med ny Kindle! Det er den beste investeringen jeg har gjort selv i år. Jeg er en tidligere papirfanatiker som nå definitivt har sett lyset. Det finnes ikke noe er mer praktisk for de vanlige pocketbøkene jeg leser og drasser rundt på. Bildebøker og reisehåndbøker er de eneste jeg ser verdi i å ha i papirformat enn sålenge til utviklingen av lesebrett også dekker disse.

Og dersom dommedag... Jeg tror vi har litt andre ting å fokusere på da enn Shakespeare, for å si det slik. Går verden under så går den under med bøker, oss og det hele. Dersom bare deler av verden går under er det ALLTID mulig å få strøm igjen. Det finnes alltid en kopi! På Svalbard har vi et frø-hvelv for slike scenarioer. Rana har bøkene sine. Andre deler av verden har malerier og skulpturer i hvelvene sine. Jeg har ingen tro på at kulturarven til menneskeheten forsvinner totalt dersom Yellowstone går i taket... :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et spørsmål om Kindle: Koster bøkene man laster ned på Kindle (fra Amazon) vesentlig mindre enn papir-utgavene? Hvor mye er det snakk om at man sparer?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

IngunnJChristofferJohn LarsenEster SKirsten LundSynnøve H HoelGrete AastorpChristin SillibakkenMalinTheaG LReidun SvensliNikkaDaffy EnglundBerit RSigrid Blytt TøsdalRolf IngemundsenPiippokattaMarie HolterEvaHanne Kvernmo RyeJulie StensethEileen BørresenTove Obrestad WøienChristinaLinda RastenAnn Christinmay britt FagertveitLene AndresenHarald KAnniken LTanteMamieDemeterEllen E. MartolReidun Anette AugustinIngunn SBjørg L.Bjørg  FrøysaaRune U. FurbergIna Elisabeth Bøgh Vigre