Jeg jobber i bokhandel, og leser veldig mye bøker. Det jeg leser minst av, er ny norsk litteratur. Det er faktisk en fordel å ikke lese det man skal selge. Det man heller gjør, er å holde seg oppdatert på nyheter fra forfattere og forlag, slik at man kan si mye om en tittel uten å lese den. Man rekker å lære mye om det kontemporære litteraturbildet på tiden det tar å lese en roman. Det hadde vært håpløst og faktisk skulle lese alt man skulle selge. Det trengs vanligvis ingen utdanning for å jobbe i bokhandel, som jo rent praktisk er som en hvilken som helst butikk, men interesse og kjennskap til bøker er til stor hjelp.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 16 svar.

"Det er faktsik en fordel å ikke lese det man skal selge."

?? Hva mener du med det? Interessant. Jeg er veldig glad i subjektive vurdereringer fra de ansatte i bokhandelen. Oppdatere meg på nyheter klarer jeg sjøl, men leseropplevelser er alltid spennende å høre om.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Med dette mener jeg at for å opparbeide seg kunnskap om et litteraturscene er det det håpløst å gjøre det ved å faktisk lese så mange bøker som mulig. Det lar seg faktisk ikke gjøre, og for å få kunnskap om feks ny norsk litteratur bør man heller følge med på et mer strukturelt plan. Hvilke som selger godt, hvilke priser de vinner, og hvilke sjangre de faller innenfor og kan sammenlignes med, hva forfatteren har utgitt før. Selvfølgelig er det stas å få en anbefaling fra en selger som har lest nettopp den boka man vil kjøpe, men det er ikke bestandig mulig i noen praktisk forstand. Jeg blir sjeleglad hver gang jeg får snakke varmt om Steinbeck eller Melville på jobb, men det skjer svært sjeldent. Min oppsummering lyder nådeløst: vil du ha peiling på litteratur nytter det ikke å lese bøker...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig. Det er det samme i platebutikker. Jeg vil gjerne at de som der har peiling på musikk. Går jeg inn i en bokhandel eller platebutikk og lurer på hvordan en gitt cd/bok er, er det fint at de som jobber har nok personlig kunnskap til at de kan sammenligne. Kunder lar seg mye lettere påvirke positivt i butikken om selgeren kan si noe personlig bra om boka.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det vanskeligste er å vurdere hvilken type leser kundene er. Jeg bruker mye tid på å anbefale bestselgere som jeg ikke liker selv, fordi jeg vet at sikkert 80 prosent av kundene liker andre typer bøker enn meg. Og jeg vet nok om bestselgerne og lignende bøker til å kunne anbefale dem videre uten å ha lest dem.

Jeg anbefaler bøker jeg selv liker hvis jeg får inntrykk av at kunden er mottakelig for det. Men det er desverre ikke ofte. Man kan ikke bare anbefale det man vil, man må tenke på hva kunden liker...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selvfølgelig anbefaler man ikke bare hva man vil, men det å ha lest bøker selv gir en mye bedre forståelse til å gi en god anbefaling. Som eksempel har jeg jobbet på kino. Som medieviter med hovedfokus på film har jeg derfor også sett en god del filmer, av alle slag. Når kinopublikum da har spurt meg hvilke av filmene de burde se, spør jeg alltid først hva slags filmer de liker, og gir en anbefaling utfra det. Når jeg da for spørsmålet om den filmen jeg anbefaler er bra, kan jeg også svare, fordi jeg har sett den. Det virker alltid positivt. Den samme psykologien fungerer alltid på meg når jeg er på utkikk etter bøker. Hvis den som jobber der har lest boka og sier den er bra, og jeg har inntrykk av at vedkommende både har peilig og relativt lik smak som meg, kjøper jeg den. Uten unntak.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg gjør nøyaktig det samme som deg, men det er mer begrenset hva man får tid til å lese av bøker enn å se av filmer, og på kino går det et meget begrenset antall filmer samtidig, mens vi i bokhandel har et sinnsykt antall bøker til en hver tid.

Jeg leser i underkant av 100 bøker i året, men likevel skummer jeg kun overflaten. Det jeg kunne gjort er å lese masse bestselgere og ingenting annet, da hadde jeg oftere kunne komt med en personlig mening. Men da hadde jeg til gjengjeld gått glipp av veldig mye. Dessuten syns jeg mange av bestselgerne er middelmådige, noen er helt grei, kun få er meget gode. En personlig mening som ikke gir deg lyst til å lese bøkene hjelper lite.

Svært få kunder er villig til å kjøpe bøker av forfattere de ikke har hørt om. Desverre. Som sagt, de gangene jeg føler kunden er mottakelig for andre anbefalinger kan jeg legge ut om de bøkene jeg selv syns er fantastiske, og ellers prøver jeg å styre kundene i retning bestselgerne jeg syns er ganske gode, eller tror kan være gode. Også anbefaler jeg bøker basert på andres meninger. Jeg leser mange romaner, lite krim, men kjenner mange krimelskere og kan basere anbefalinger på deres meninger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det jeg har lagt merke til, siden jeg ser etter ny jobb nå, er at det er veldig sjelden å se ledige jobber i bokhandel annonsert. Hvordan ansetter de egentlig folk? Er det så mange som kommer og spør at de ikke gidder å annonsere? Har vurdert bokhandel selv nemlig, men jeg liker ikke å gå og "by meg frem".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har fryktelig lyst til å jobbe i bokhandel selv (studerer litteratur, så det hadde jo vært den perfekte jobben å ha ved siden av), men fikk litt "skrekken" for å gå rundt å "by meg fram" selv etter en episode for ikke så lenge siden i en av byens bokhandlere. Jeg sto i kø og skulle betale en bok, og jenta foran meg sa til han i kassen at hun var veldig interessert i litteratur og i å jobbe i bokhandel, og spurte høflig om hun ikke kunne få legge igjen CV'n sin så de kunne kontakte henne om det skulle dukke opp en mulighet senere. Hun fikk ikke spurt ferdig engang før mannen (på både inn- og utpust) avfeide henne med at de ikke trengte noen og at det ikke var noen som helst vits i å legge igjen en CV, ellers takk!

Det gjorde liksom ikke tanken på å gå rundt og spørre for meg selv noe lettere, hehe. Selv om jeg ser for meg at andre neppe er så kontant avvisende hvis man drister seg til å prøve (selv om det kan bli avslag likevel)... Vet i alle fall hvem jeg ikke skal spørre, hehe. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

du går rundt å "byr deg frem",uten tvil:) du har fryktelig lyst å jobbe i bokhandler og med dine studier er du jo den perfekte for dem:)når eg leser at en ikke trenger noe utdannelse og at det er sett på som en vanlig butikk jobb, da trenger de deg jo.... det er positivt det du opplevde da kan du ha i bakhodet at slikt kan en forvente:) så slipper en å få sjokk. veldig frekk oppførsel forresten....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, får kanskje bare forvente det verste og så bli positivt overrasket? Hehe ;) Regner uansett ikke med å få napp på første forsøk, men håper jo å ikke bli glefset etter. ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har opplevd noe lignende selv (ikke bokhandel). Jeg ringte og spurte to forskjellige steder jeg er interessert i å jobbe om jeg kunne sende dem en åpen søknad. Det ene stedet ble jeg bare avvist, greit nok. Vedkommende på det andre stedet var direkte sur. Ikke særlig gøy, og ikke noe som får meg i alle fall til å ville prøve på dette igjen (på en stund i alle fall).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke sant? Avslag er jo greit i seg selv, det er jo ikke bestandig at de trenger folk heller. Men det er jo stor forskjell på om man får et høflig avslag og et "vi trenger ikke flere ansatte nå, beklager", eller om man får en kald nordavindskuling rett i fleisen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, ikke sant. Skulle egentlig tro det var et pluss å ha riktig utdanning og ha lyst på jobben, men det ser ikke alltid slik ut...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har fått flere butikkjobber ved å gå innom og spørre om jeg kunne legge igjen CV. Jeg tror dette er den vanligste måten å få seg jobb i butikk, og at det er derfor stillinger ikke annonseres.

Det er ikke noe skummelt, altså! Jeg har aldri hørt på lignende svar som denne jenta fikk. I butikkene der jeg har jobba har det ofte vært noen som har kommet inn med CV-er, og kun hvis det er mange grove skrivefeil eller veldig barnslige formuleringer ler man av dem (på bakrommet). Butikker flest har dessuten ikke så mange krav til dem de ansetter annet enn at de er alminnelig oppegående og utadvendte, men en interesse for produktet som selges er jo en fordel (På intervju i dagligvarebutikk blei jeg en gang spurt om jeg var interessert i matvarer...).

Med andre ord er det bare å ta en runde mellom byens bokhandler og legge igjen CV, så ringer de nok en vakker dag!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg får gjøre det. Har allerede flere eksemplarer av CV'n min ferdigutskrevet og klare, så det er ikke så mange unnskyldninger igjen nå, hehe... :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selv fikk jeg jobben min via kjente som gikk god for meg da bokhandelen trengte folk. Kjedene har nok ulik praksis rundt om, men når det søkes daglig leder averteres det lokalt og nasjonalt samt innad i kjeden. Større stillinger besettes ofte fra innad i kjeden eller den enkelte butikk, og når vi trenger deltidsansatte søker vi i lokale media og setter opp et skilt i butikken, det blir bestandig mange å velge mellom. Det å "by seg frem" er kanskje ikke så dumt, for jeg opplever at det er langt mellom de bokfrelste jobbsøkerne, og en slik interesse er naturligvis et fortrinn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaKarina HillestadTatiana WesserlingLailaÅsmund ÅdnøyHeleneBenedikteCecilie69Daffy EnglundLeseberta_23IngeborgTine SundalSol SkipnesTore HalsaBjørg Marit TinholtAnniken BjørnesKirsten LundNorahSynnøve H HoelMorten GranheimEvaStein R. OlsenStig TJulie StensethBjørg L.Harald AndersenTove Obrestad WøienBente NogvaIngvild STone SundlandEli HagelundKristinAmanda AKaren RamsvikMonica CarlsenMona AarebrotCecilie EllefsenJoannTrude OmaRisRosOgKlaging